Застраховането отбелязва ръст в края на юни

Една от причините е прехвърлянето на частното здравно осигуряване към застраховането, не се очакват загуби от градушката в София

Щетите от градушката в София вероятно ще надминат 120 млн. лв. общо за целия сектор
Щетите от градушката в София вероятно ще надминат 120 млн. лв. общо за целия сектор
Щетите от градушката в София вероятно ще надминат 120 млн. лв. общо за целия сектор    ©  Надежда Чипева
Щетите от градушката в София вероятно ще надминат 120 млн. лв. общо за целия сектор    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лек ръст отбелязва застрахователният пазар през първото полугодие, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Повишението е както при масовите общи застраховки, така и при полиците за живот. Една от причините е ефектът от застраховките "Заболяване" - след прелицензирането на дружествата за доброволно здравно осигуряване в началото на август миналата година, премиите по този вид услуги вече се отчитат в общото или в животозастраховането, в зависимост от това какъв лиценз е получило дружеството. Някои от тях се вляха и в по-големи компании на финансовата си група. Традиционно по-голямо е увеличението на интереса към животозастраховането, където общият ръст на премиите е с 15% (виж графиките).

Не толкова добро е положението в общото застраховане. Макар да има ръст в автомобилните застраховки, включително задължителната "Гражданска отговорност", той е доста слаб – с около 3% за година. Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул инс", коментира, че за много компании "Автокаско" е губеща застраховка, така че трябва много добре да се подбира портфейлът. Проданов посочи, че и за тяхната компания, и за други застрахователи градушката в София от началото на юли едва ли ще донесе загуби и сериозен спад на печалбата заради презастрахователните програми. От следващата година обаче ще се усети ефектът, тъй като презастрахователите ще повишат цените след бедствието. Същото предположение изрази и изпълнителният директор на "Алианц България" Пламен Ялъмов няколко дни след природното бедствие.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове