Близо 96 хил. души са сменили пенсионната си компания

Близо 96 хил. души са сменили пенсионната си компания

В сравнение с миналата година броят им в задължителните фондове расте, в доброволните намалява

Весела Николаева
6862 прочитания

© Капитал Daily


Често изборът за смяна се прави на база доходност на фонда, изчислена на база един ден. Реалните печалби за осигурените се формират за дълги периоди от време.

Броят на хората, които сменят задължителните си пенсионни фондове, се увеличава на годишна база, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Общо 96 хил. души са променили пенсионната си компания за първите шест месеца на тази година. На база периода януари - юни миналата година осигурените, прехвърлили се в друг универсален фонд, са повече с 18.6%, а при професионалните нарастването е със 17 на сто.

Още по-голямо повишение има в размера на прехвърлените суми – общата им стойност при универсалните е с близо 47% повече на годишна база, а при професионалните – с над 26%. При доброволните схеми обаче има леко намаление на годишна база и при преместените лица, и при прехвърлените от тях пари. Спрямо първото полугодие на миналата година броят на лицата е намалял с 34%, а на парите - с близо 5 на сто. Сравнение между тримесечията на тази година показва, че през второто като цяло желаещите да сменят пенсионната си компания е по-малък, отколкото през януари - март.

От служебно разпределяне към личен избор

Обичайно е задължителните фондове да бъдат сменяни по-често, защото в над половината от случаите започващите първа работа на трудов договор не избират сами универсалния си фонд, а са служебно разпределени. По-късно, когато решат да правят сами избора си, те могат да се преместят срещу 20 лв. такса. Подобно е положението с професионалните схеми, които са за работещите при тежки условия на труд. При тях от време на време се появяват оплаквания за задължаване на работниците да се осигуряват в точно определено дружество, но рядко проверките на надзорните органи доказват подобно нещо. Една от причините е, че служителите трудно се съгласяват да свидетелстват срещу работодателя си.

Само за второто тримесечие на тази година като цяло намалява броят на сменилите пенсионната си компания. От януари до март броят им е над 50 хил. души, а от април до юни той пада до по-малко от 46 хил. души. И при доброволните, и при задължителните фондове често изборът за промяна се прави след убеждаване на агенти на конкурентна компания за по-висока доходност в определен период. КФН публикува данни на всяко тримесечие, но това не означава, че точно толкова ще е доходът, който се натрупва по партидата. Изчисленията се правят на база стойността на активите в последния ден на тримесечие, а е възможно цената им да се покачи само за ден или два по някаква причина, докато в останалото време тя да е доста по-ниска.

Печеливши и губещи в нетна разлика

При разликата между привлечени и напуснали клиенти за януари - юни няма голяма разлика с предишни периоди –  най-големите дружества са губещи, а малките набират дял. "ДСК–Родина" е компанията, която е спечелила най-много от преместванията през първото полугодие. В резултат на тях клиентите в трите фонда са се увеличили с близо 37 хил. души, а активите – с над 13 млн. лв. Все още нетен губещ от прехвърлянията е пенсионна компания "Доверие", откъдето си обясняват продължаващата тенденция с проблемите по несъстоялата се смяна на собствеността. Преди малко повече от година инвеститорът с неясни капитали United Capital заяви намерение да придобие най-голямата пенсионна компания в България. Мениджърите на пенсионната компания и синдикатите се противопоставиха, а руската Инвестбанк, обявила се за основен инвеститор в кандидат-купувача, остана без лиценз. Така сделката се провали.

Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие", коментира, че има връзка между провалената вече сделка и желанието на повече хора да се преместят. "Доверие" е изгубило клиенти, като в същото време е привлякло нови от други компании, но нетната разлика между тях е отрицателна. Петкова очаква след още едно тримесечие напусканията да намалеят и да си останат в границите на това, което е било, преди да се обяви намерението за смяна в собствеността. Тя подчерта, че прехвърлянията не са имали голямо влияние върху общия им пазарен дял. По повод годишния спад на преместванията в доброволните схеми Петкова обясни, че много често има еднократен ефект на голямо движение, когато работодател реши да прехвърли доброволната осигуровка на служителите си. Макар да има специални доброволни професионални схеми, за които разрешение имат "ДСК-Родина" и "Алианц България", работодателите предпочитат обикновените доброволни фондове.

Често изборът за смяна се прави на база доходност на фонда, изчислена на база един ден. Реалните печалби за осигурените се формират за дълги периоди от време.

Броят на хората, които сменят задължителните си пенсионни фондове, се увеличава на годишна база, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Общо 96 хил. души са променили пенсионната си компания за първите шест месеца на тази година. На база периода януари - юни миналата година осигурените, прехвърлили се в друг универсален фонд, са повече с 18.6%, а при професионалните нарастването е със 17 на сто.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  pichoni1926 avatar :-|
  pichoni1926

  хем доброволно,хем задължително.иди доказвай ,че не параграф 22.

 • 2
  znz41357378 avatar :-|
  znz41357378

  Доверие никакво на Доверие

 • 3
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  На мен лично, като човек ползвал услугите на два пенсионни фонда и прекратил взаимоотношенията си с тях, не ми е чудно, че има подобна динамика.
  Видяхме, при това не напълно, какъв е надзора над банките, при това при наличието на закон за банките, почти единодушно обявен за много добър. Няма как човек да не се замисли, особено ако става дума за доброволно осигуряване, как и с какъв успех се управляват средствата.
  И при това съм много далеч от мисълта, за връщане на старото положение, в смисъл един фонд ( естествено държавен), но и текущото положение, не виждам с какво точно подобрява нещата за пенсионерите. Искам да кажа, че дела на доплащането на НОИ от бюджета расте, тенденция която не доказва, че средствата в тези фондове се управляват по най-добрия начин. И затова и критиките за НЗОК, като едва ли не монополист, хем са логични, хем не ме правят оптимист, че видиш ли, шом падне монопола и ние, хората ще получим по-добри грижи.
  То проблема си е световен, не български, но когато процеса се "гарантира", чрез надзора на българските експерти в тази област, нещо сметките често излизат криви.
  Поне в моите очи, нещата би трябвало да изглеждат така. Когато един фонд управлява твоите пари, той получава нормален доход за тази дейност. Но когато той ги управлява така, че твоите пари намаляват, а продължава да си удържа процента за управление, не ми изглежда нормално.
  Аз бих предложил друг подход - когато резултата е повишаване на средствата по партидата на човека, процента за управление да расте ( може дори да има нещо като "вътрешно" подоходно облагне:))
  Но когато средствата намаляват, не само собственика на партидата, но и фонда да губи, т.е. да си поделяме риска.
  И разбира се здрав надзор, защото както се видя и най-добрия закон, работа не върши, ако няма кой да налага и контролира неговото изпълнение.

 • 4
  drkskwlkr avatar :-?
  Иван Арнаудов

  Интересно ми е каква част от преместванията са доброволни и каква част представляват "отвлечени" клиенти.

  Когато започваха работа осигурителните фондове (беше при управлението на НДСВ, може би 2002-2003 г.?), се записах във фонда на "Алианц". Около две години по-късно с изненада получих съобщение, че партидата ми е пренесена в "Доверие". Обадих се в "Алианц" и една госпожа мило ми обясни как съм подал заявлени за преместване по образец и те са се съобразили с него. Само дето никога не съм правил такова нещо :) Като й възразих, тя съвсем спокойно отговори, че отвличането на клиенти било редовна практика и те нищо не можели да направят по въпроса.

  Мислех да подам жалба до прокуратурата и КФН, но се отказах. И "Алианс" са били глупаци, че са позволили отвличане на клиенти по такъв начин. Защо да се връщам при тях?

  Така или иначе не вярвам, че аз или другите родени след 1970-та ще помиришат някога някой лев дивидент от такъв тип пенсионен фонд.

 • 5
  tanas avatar :-?
  Танас

  Какво ще стане с внесените и удържани осигурителни вноски за І - ва и ІІ - ра категория труд преди 01.01.2000 година които са в НОИ ?
  Не трябва ли Държавата да ги прехвърли в Професионалните Пенсионни Фондове за да може човека да си получи това за което се е осигурявал и то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход