Референдумът в Шотландия изнерви инвеститорите

Бизнесът и пазарите спешно се подготвят за рисковете, свързани с евентуалното отделяне

Reuters
Reuters    ©  Luke Macgregor
Reuters
Reuters    ©  Luke Macgregor

Макар да е страна с население от едва пет милиона души, Шотландия успява да повлияе чувствително на настроенията на инвеститорите през последните дни. След като в неделя излязоха проучвания, които дават равни шанскове на привържениците и противниците на независомостта на предстоящия референдум, пазарите започнаха спешно да се подготвят за рискове, които досега не бяха взели предвид.

Валутни пазари

В понеделник британският паунд започна да се обезценява, същото става и с акции на финансови институции с големи експозиции към шотландския пазар. От началото на седмицата курсът на лирата спрямо щатския долар е спаднал с 2%, а основният борсов индекс FTSE 100 отстъпи с 0.7%.

Анализаторите изтъкват, че разпродажбите са защитна реакция, с която големите компании хеджират потенциалните рискове. "В момента просто има голяма несигурност – като се почне от това какво би представлявала една независима Шотландия, през това каква валута и финансова ситема ще използва, докато се стигне до въпроса с членстовото в Европейския съюз", коментира пред New York Times Мухтаба Рахман, директор на консултантската компания Eurasia Group. Най-лошите сценарии включват изпадане в неплатежоспособност по дълговете на Шотландия, които са на стойност 143 млрд. паунда. Това би било катастрофа за останалата чат от Великобритания, която е основният кредитор.

Европейскo бъдеще

Отделянето на Шотландия също така би отслабило позициите на проевропейските партии в самата Великобритания, увеличавайки натиска за излизане на страната от ЕС – възможност, срещу която се обявява голяма част от бизнеса в страната. Значителните експозиции към Шотландия на две от най-големите британски банки - Royal Bank of Scotland и Lloyds, допълнително усложняват ситуацията.

Евентуална победа за искащите независимост ще доведе до замразяване на бизнес инвестициите и изтегляне на някои компании от Шотландия, предупреждава изпълнителният директор на Kingfisher Иън Чешайър, цитиран от Bloomberg. По думите му неговата търговска верига B&Q ще преразгледа инвестиционните си планове, тъй като "не разбираме в каква обстановка ще се окажем".

Застрахователната компания Standard Life също потвърди, че може да премести бизнеса си в Англия, ако Шотландия се отдели. Плановете на компанията предвиждат преместване на финансовите ресурси, така че те да бъдат деноминирани в паундове, да са част от британския данъчен и регулаторен режим. Подобни възможности обмислят и други големи финансови институции, базирани в Единбург, като RBS и Lloyds. Finacial Times съобщава, че при сделките за недвижими имоти в Шотландия в последно време се включват специални клаузи, които позволяват на купувачите да предоговарят цените или да се отказват от сделката, ако избирателите гласуват за независимост.