КТБ остава затворена до 20 ноември

След като оценката на одиторите е готова, БНБ ще чака предложения за оздравяване от акционерите и други инвеститори

Съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще се определи в периода между 1 и 20 ноември 2014 г. Това става ясно от съобщение на БНБ след взетите във вторник решения на управителния съвет на централната банка. За целта ще бъде удължен специалният надзор в КТБ и дъщерната й Търговска банка "Виктория" (преди "Креди Агрикол България") с два месеца – съответно до 20 и 22 ноември 2014 г., като за последната се предвижда опит за оздравяване чрез продажба на търг на част от кредитния портфейл, като оферти ще се подават до 15 октомври.

Планът до ноември

Най-късно до 20 октомври квесторите на КТБ трябва да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на банката, а до края на месеца – 31 октомври, да представят и отчет за капиталовата адекватност на КТБ. Този отчет те ще го изготвят въз основа на пълната оценка на активите на банката и "след извършване на съответните счетоводни операции". Въпросната пълна оценка на активите беше обявена от БНБ още през юли от трите одиторски компании, които изготвиха и първия 10-дневен одит в КТБ - "Ърнст и Янг одит", "Делойт" и "Афа". В съобщението се посочва, че квесторите са изпълнили предписанията на БНБ и са създали "необходимата организация и условия за извършване на цялостна оценка на активите на КТБ" от трите одиторски компании, която вече е започнала.

Два месеца – от около средата на юли досега, квесторите трябваше да събират информация, окомплектоват документи и кредитни досиета, оценяват обезпечения, за да може да се направи въпросната пълна оценка на активите. На 11 юли управителят на БНБ Иван Искров обяви, че липсва документация за кредити за 3.4 млрд. лв. в банката, предложи план за разделянето й на "добра" (дъщерната й "Виктория") и "лоша" банка и ликвидирането на КТБ, като излезе и със специален проект на закон. Основните политически сили не подкрепиха законопроекта. Тогава той обяви необходимостта от дългата подредба на документацията и новата оценка на активите на банката. 


В период от 28 октомври до 20 ноември акционерите на КТБ и "други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране" на банката ще могат да направят предложенията си – "конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност". Това ще стане на база готовата вече към този момент пълна оценка на състоянието на КТБ и изясненото съотношение на капиталова адекватност. 

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се