Квесторите констатират фрапантни нарушения в КТБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Квесторите констатират фрапантни нарушения в КТБ

Констатациите в доклада са негативен сигнал за надяващите се на външен инвеститор, който да оздрави банката

Квесторите констатират фрапантни нарушения в КТБ

Голяма част от липсващата информация в кредитните досиета вече е окомплектована

Николай Стоянов
18025 прочитания

Констатациите в доклада са негативен сигнал за надяващите се на външен инвеститор, който да оздрави банката

© Надежда Чипева


В доклада си до БНБ квесторите констатират грандиозни нарушения при учредяването на обезпеченията, които може сериозно да намалят шансовете банката да възстанови отпуснатите от нея кредити. Вече голяма част от липсващата информация в кредитните досиета е окомплектована с информация от институции и кредитополучатели и предадена на одиторите.

Загряване за оценката

От всички 137 клиента с над 5.2 млрд. лв. сумарно задължения към КТБ, които са обект на одитната проверка, 28 (914 млн. лв.) са представили цялата изисквана информация, а 29 (984 млн. лв.) не са предоставили информация до 1 септември. Частични данни са дали 80, което означава, че за над 3 млрд. експозиция на банката все още няма пълна информация. Обясненията за неизпълнението включват извършвани данъчни ревизии и проверки от органите на прокуратурата, иззети документи от органите на прокуратурата, смяна на обслужващата счетоводна фирма и др.

На база на това до 2 септември на одиторските екипи са предадени за оценка досиетата на 69 (половината) от клиентите от одитната извадка на кредитния портфейл.

Публично не са изнесени данни за резултати от одитни проверки на кредитния портфейл досега. Посочва се обаче, че са предприети действия по напомняне на клиенти да си обслужват задълженията, както и срещи с кредитополучатели. Същевременно се намеква, че за тези с просрочия банката се подготвя да си събира вземанията принудително. Според квесторите няма нужда от промяна на вътрешните правила за това, но се създава допълнителна организация "предвид установената от квесторите ситуация по кредитния портфейл и предстоящите действия по обявяване на предсрочна изискуемост на онази част от портфейла, по отношение на която са налице основанията за това".

Правната дупка

По-голяма готовност има с правния анализ на ситуацията, целящ да покаже рисковете пред банката, свързани с клаузи от договорите, най-вече по отношение на обезпеченията. До същата дата на правните екипи са предоставени досиетата на 105 от проверяваните 137 клиента, като от тях през правно обследване са преминали 69 и са изготвени чернови на анализи на 184 договори. Те ще бъдат завършени след прегледа на всички досиета и получаване на актуална информация от Регистъра на особените залози, Централния депозитар, корабни регистри и др.

В доклада се посочва още и че до 5 септември е трябвало да  бъдат предадени и досиетата на останалите клиенти от извадката на кредитния портфейл.

Констатациите за нарушения по тази линия са стряскащи.

По всички видове обезпечения са открити случаи на предвидени в договорите за кредит, но изобщо неучредени обезпечения. Това е установено при 6 вземания от КТБ, 9 вземания от трети лица, 5 залога на търговско предприятие, 3 залога на дялове, 36 залога на вещи, 3 залога на акции, 25 ипотеки и др.

Друго констатирано нарушение, което може да накърни интересите на банката, е все пак да има сключен залог, но той да не е вписан в съответните регистри. Това е установено при 65 вземания от КТБ, 12 вземания от трети лица, 13 залога на търговско предприятие, 1 залог на дялове, 36 залога на вещи и др.

Освен това при над половината от анализираните договори банката не е първи поред кредитор. Сключени са 14 такива ипотеки, като при три те са учредени след като върху ипотекираните имоти е наложена възбрана от друг кредитор.

"Почти всички особени залози са вписани по начин, който не обезпечава всички парични вземания, които са предвидени по договорите за кредит и самите договори за учредяване на особения залог. Като обезпечени вземания са вписани само главницата, лихвата и лихвата за забава, но не и останалите по-малки възможни парични вземания (за други неустойки, такси, разноски, комисиони и др.)", заключават още юристите на квесторите.

Рецепта за загуби

Констатирането на толкова лошо качество на обезпеченията е лоша новина за шансовете на банката да възстанови голяма част от активите си. Липсата на заложено имущество, което да загубят, е и стимул за кредитополучателите - в голямата си част свързани с мажоритарния акционер на КТБ Цветан Василев, да спрат да обслужват кредитите си.

Тези констатации са негативен сигнал и за надяващите се на външен инвеститор, който да оздрави банката. При наличието на такъв правен риск от нови загуби трудно ще се открие желаещ да вложи парите си, за да покрие капиталовата дупка.

Същото важи с пълна сила и за държавата, ако реши да влезе в ролята на собственик. Единствената разлика е, че ако тя го направи, то ще е с парите на данъкоплатеца, когото никой не пита иска ли да участва.

В доклада си до БНБ квесторите констатират грандиозни нарушения при учредяването на обезпеченията, които може сериозно да намалят шансовете банката да възстанови отпуснатите от нея кредити. Вече голяма част от липсващата информация в кредитните досиета е окомплектована с информация от институции и кредитополучатели и предадена на одиторите.

Загряване за оценката


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

74 коментара
 • 1
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел
  • -34
  • +125

  След като квесторите и Капитал имат толкова достоверна и сериозна информация за тази "ужасяваша" картина в кредитните досиета в КТБ, да изготвят още утре доклад до БНБ и да се взима решение за фалиране на банката, при положение, че смятат, че с тази информация няма да могат да намерят и нови инвеститори! Какво има толкова да се одитират, направо да взимат решение да фалират! С моментната ситуация се нарушават единствени правата на вложителите като се нарушава Европейскотро законодателство и не се осигурява достъп на вложителите на КТБ до собствените им влогове в гарантирания размер!!! Фалирайте КТБ....какво се бавят в БНБ...и без това Искров се омазал до ушите....

 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka

  Еха, ама че квестори! Липсват документи, но ние ги комплектувахме!
  Направо да ги пращат в ЦЕРН, там липсва една частица- хигс бизон....да я намерят, оправни са хората. А учените от цял свят дето потрошиха милиарди да я търсят, да ходят копат компири.

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka
  • -10
  • +107

  Нека не губим чувство за хумор, картела крадящ КТБ непрекъснато ни дават поводи за веселба!

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Taзи статия е пропуснала да спомене най-същественото от одитния доклад, а именно, че в масовия случай обезпечението представлява цитат: "Почти всички договори за кредит, предвиждат като обезпечение особен залог на вземания на залогодателя по сметки в КТБ, без да е предвидено изрично задължение за поддържане на определен размер на наличности по сметките."

  Тоест най-честото обезпечение по кредита е една празна сметка, а и дори да има нещо по нея, то вече е броено при установяването на липсващата ликвидност, вече не може да се брои 2-ри път като потенциален източник на погашение.

  Така няма особени правни спирачки пред разграбването на придобитите активи, което най-вероятно вече е приключило и някои от външните му проявления бяха сигналите за мутри в офисите, непознатите джипове пред офисите и маневрите с общите събрания на съдружници и акционери.

  Така все повече нещата се развиват по сценария на филма "Топло". Може да не се наложи, самите вложители да лежат вместо ЦВ в затвора, докато той си събира парите от онези, дошлите преди 1 месец с джиповете. Но със сигурност ще протестират и лобират прокуратурата да бъде по-снизходителна, защото ако съдейства, е по-малко вероятно да излезнат капо.

  Последното не е особено здравословно, защото подобна синджир-марка личности има свойството бързо да се организира за "благородни каузи". Тоест, няма да чакаме много, докато не се завърти отново "Бате к*ре, станАлото станАло, пАре нема...Ама треъ нешо ноу ъ се измсили...Е, 7 милиона отрепки е раята миризлива, с по 1000 кинта да я одЕреме, че има жетва богата! А то она си е сфикнала, от 25 години да яде дървото, не 1000, 100 000 и одраха преди нас, да я е*** кратуната куха!"

 • 6
  innlov avatar :-|
  innlov

  До коментар [#1] от "Благодетел":

  Абсолютно!
  Просто трябва да се намерят малко повечко "навитаци" с влогове до гарантираният размер. Да платят държавната такса за арбитражен интерес и да поискат фалит на страна по договор.
  Би било още по-интересно.. :), ако се намери "благодетел" да поеме таксата.
  Тогава КТБ или фалира бързо или просто настава революция.
  Стига с тия катарзиси или има, няма, има, няма ...
  Все си мислех, че Веждичката ще да се сети или ще да се накъхари.. :)

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "Благодетел":

  Когато банка е поставена под особен надзор от БНБ (и то по нейно искане), всякаква банкова дейност се спира, докато въз основа доклад на квесторите БНБ не излезе с решение за съдбата на банката.
  В случая никакви права на никакви вложители не са нарушени, защото периодът на надзора е обявен до 21.9, като има законова възможност да се удължи с още 3 месеца.

  По-същественото е, че активното политическо говорене от юли, че фалитът на банката би повлякло цялата икономика, не се състоя. Не се случиха и масови фалити, съкращения, гладни бунтове и пр.
  Видя се, че банката е спонсорирана от държавата каса на мощен полит-икономически кръг.
  Запазването на тази банка ще даде възможност на други силни на деня да вземат ключа за касичката от извитите ръце на г.н Цветан Василев.

 • 8
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  ами нещата малко по малко се проясняват ,депозитантите скоро няма да вземат парички ,това е истината ,необходима е персонално информация за всички кредитополучатели ,това са кражби в особено големи размери и трябва да бъдат съдени за заговор против борда и държавната сигурност и десетки години в затвора

 • 9
  peneva_5 avatar :-|
  peneva_5

  Ееее, Кпитал, продължавате атаката! Само така! До дупка да крадете!Колко "новини" още ще родите, за да подкрепите мисията на собственика си - ФАЛИТ! Кой уважава фалитаджиите, кой им вярва?

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Ако информацията на Капитал не е вярна или е злонамерена спекула, най-добрият отговор е БМБ да излезне с официално съобщение за реалното състояние на банката, защото всичко много се проточи.
  Ако информацията и фактите и цифрите са верни, то аз се учудвам как Иван Искров, а и други все още имат очи да се показват пред хората и д. си получават заплатите.
  Бих изчакал официалния доклад, не ми се коментират тези факти, дано да не се потвърдят.
  Ако обаче се окажат верни, хората трябва да разкъсат някои довчера много самодоволни и презадовплени другати.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.