Връщането на изтеглените през юни депозити продължава

Връщането на изтеглените през юни депозити продължава

Кредитирането отчита спад и през август

Валентина Илиева
4548 прочитания

© Юлия Лазарова


1.028

млрд. лв. е нарастването на депозитите на фирми, домакинства  финансови предприятия през август.

Втори пореден месец продължава завръщането на изтеглените през юни от банковия сектор депозити. След като тогава бяха изтеглени малко над 1 млрд. лв. от домакинства, фирми и финансови предприятия (посредници, застрахователни дружества, пенсионни фондове и др.), през август отново, както и през юли, е имало връщане на средства по влогове, показват данните на БНБ от паричната статистика за август 2014 г.

Връщането на депозитите

Нарастването на депозитите на фирми, домакинства и финансови предприятия през миналия месец е било общо с 1.028 млрд. лв. (виж графиката). През юли увеличението беше с около 370 млн. лв., т.е. за двата месеца общо спестяванията са нараснали с почти 1.4 млрд. лв. Това е повече от изтегленото от системата през юни.

Увеличението през август в голямата си степен се дължи на фирмените средства, което е формирано почти изцяло от покачване при овърнайт депозитите. При домакинствата има нарастване и при срочните депозити освен при овърнайт депозитите.

По наблюдения на банкери в изминалите месец и половина доверието на вложителите е започнало да се връща, като това се наблюдавало по-отчетливо през септември. Средства на вложителите се завръщали и в българските банки, които пострадаха най-много по време на юнските тегления от Корпоративна търговска банка (КТБ) и ПИБ.

Данните към края на юни от отчетите на банките в БНБ показаха, че освен големите тегления тогава от КТБ (907 млн. лв.) и от ПИБ (788 млн. лв.) имаше спад на привлечени средства при Централна кооперативна банка, Ти Би Ай банк, БАКБ, Инвестбанк, Търговска банка Д, Интернешънъл асет банк. В същото време част от изтеклите средства се бяха насочили към други банки и така останали в системата – данните показаха нарастване при Уникредит Булбанк, Сосиете женерал Експресбанк, Алианц банк, клоновете в София на френската BNP Paribas и гръцката Alpha bank. Другото проявление на страха тогава беше тегленето на депозити и влагането им в сейф, като от сектора отчитат, че все още има средства, които не са извадени от кутиите в трезорите на банките. Вложителите се насочиха и към превалутиране в евро и превеждане на средства в чужбина.

Свиването на кредитите продължава

За втори пореден месец се наблюдава и свиване на кредитирането. Желанието за теглене на заеми продължава да отразява стреса в системата, съответно и в бизнеса, в резултат на кризата с КТБ, която все още стои неразрешена и няма да има яснота поне до ноември. Кредитният портфейл на сектора намалява и през август (със 123 млн. лв. до общо 54.4 млрд. лв.), след като отчете спад през юли след петмесечно нарастване. Понижение на месечна база (спрямо предходния месец) има и при фирмените кредити (със 75.3 млн. лв. до 35.9 млрд. лв.), и при тези за домакинствата (с 47.4 млн. лв. до 18.6 млрд. лв.). На годишна база (спрямо същия месец на миналата година) се отчитат ръстове малко над нулата.

Освен че летният сезон не е особено активен за бизнес, явно юнските сътресения в сектора все още оказват влияние върху търсенето на кредити, както вероятно и върху предлагането. Много е вероятно това да не остане само лятна летаргия.

Така, без да има яснота какво се случва с четвъртата по големина банка в сектора, логично е останалите банки да преминат към по-предпазливо поведение и стратегии на изчакване. "Замразяването" на проблема с КТБ на практика стопира бизнеса в сектора или поне го затруднява.

В последното си издание на "Икономически преглед" БНБ беше направила допускането, че кризата около КТБ, продължаваща и в момента, може да се отрази негативно върху кредитирането - и търсенето, и предлагането. "Повишаването на вътрешната несигурност във връзка с поставянето на КТБ под специален надзор може да доведе, от една страна, до нарастване на предпазливостта на банките при отпускане на кредити, а от друга, до влошаване на нагласите на фирмите и домакинствата и съответно до намаляване на търсенето на кредити", се посочва там.

При т.нар. лоши и преструктурирани кредити (предоговорени и такива с просрочия над 90 дни) се отчита спад при жилищните и потребителските спрямо юли, а фирмените нарастват (с 53.5 млн. лв. до 6.3 млрд. лв.). Общият им обем е 9.672 млрд. лв.

1.028

млрд. лв. е нарастването на депозитите на фирми, домакинства  финансови предприятия през август.

Втори пореден месец продължава завръщането на изтеглените през юни от банковия сектор депозити. След като тогава бяха изтеглени малко над 1 млрд. лв. от домакинства, фирми и финансови предприятия (посредници, застрахователни дружества, пенсионни фондове и др.), през август отново, както и през юли, е имало връщане на средства по влогове, показват данните на БНБ от паричната статистика за август 2014 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  тя и икономичката сигурно е подръпнала малко... дорде са седели пачките под дюшека се са дръпнали по неколко каймета... да стабилизират кешфлоу-ът... :)

 • 2
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Ето това една достаъчна помощ за бнките. Повече наливане на средства не е нужно.
  http://iconomicabg.blogspot.com

 • 3
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  Ако погледнете внимателно в статистиката ще откриете, че при домакинствата почти няма ръст. Ръстът е само при фирмите и то при разплащателните сметки. Капитал бъдете поне вие по-точни в оценките си. Рано е да се правят каквито и да било изводи...

 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  А какво да правят вложителите,в къщи е още по-рисково.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход