Започва продажбата на кредитния портфейл на ТБ "Виктория"

До 1 октомври банките, желаещи да купуват пакети заеми, трябва да заявят интерес

ТБ "Виктория" е дъщерната на КТБ банка, която също е под специален надзор от 22 юни до 22 ноември
ТБ "Виктория" е дъщерната на КТБ банка, която също е под специален надзор от 22 юни до 22 ноември    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
ТБ "Виктория" е дъщерната на КТБ банка, която също е под специален надзор от 22 юни до 22 ноември
ТБ "Виктория" е дъщерната на КТБ банка, която също е под специален надзор от 22 юни до 22 ноември    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Портфейлът на "Виктория" е разделен по сегменти - потребителски кредити, жилищни ипотечни, малки и средни предприятия, големи компании.

До сряда - 1 октомври, банките, желаещи да купят пакети заеми от кредитния портфейл на Търговска банка "Виктория", дъщерна на Корпоративна търговска банка (КТБ), трябва да заявят това пред квесторите й.

Двамата са изпратили покани за участие в тръжна процедура за обособени части от портфейла на банката. Той е разделен по сегменти – портфейл потребителски кредити, отделно портфейл от жилищни ипотечни заеми, малки и средни предприятия и портфейл от кредити на големи клиенти.

План-график

Банките трябва да решат искат ли да си купят кредити и в какъв сегмент, да заявят желанието си и след това тези, които са проявили интерес, ще бъдат допуснати за преглед на съответния портфейл, към който проявяват интерес. Желаещите банки преценяват към кой сегмент да се ориентират според профила на собствения си портфейл и стратегия за позициониране на пазара. До 15 октомври ще трябва да направят проверка на съответния портфейл и да подадат окончателни оферти, ако ще наддават. Офертите се подават до квесторите. От своя страна те трябва до 20 октомври да внесат в БНБ доклад за получените оферти с информация дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на "Виктория" към кредитори и депозанти и в какъв срок. Този план и график беше определен от централната банка в средата на септември. Тогава от регулатора посочиха като единствен източник за осигуряване на ликвидност на банката продажбата на кредитния й портфейл. В съобщението се посочваше, че във връзка с това са дадени предписания на квесторите "да предприемат действия по оздравяването на банката". Според запознати целта на продажбата на кредитния портфейл на "Виктория" е чрез получените приходи да се осигурят средства за изплащане на депозитите в банката (обемът на кредитният й портфейл надвишава този на депозитите) и банката да бъде ликвидирана. По данни на БНБ към септември 2014 г. задълженията на "Виктория" към кредитори и депознати са 285 786 000 лв. Официални данни за кредитния портфейл на банката след поставянето й под специален надзор няма. Последните такива са от отчета й, публикуван в БНБ към края на март - общо за предприятия и домакинства е бил 315 201 000 лв. От тях 188.3 млн. лв. са фирмените кредити, 101.5 млн. лв. - жилищните, и 25.4 млн. лв. - потребителските заеми. Към тази дата депозитите на фирми и домакинства са били общо 246.5 млн. лв.

"Виктория" е под специален надзор от 22 юни, като той ще продължи до 22 ноември. В началото на юни беше окончателно финализирана сделката за покупката й от КТБ – предишното й име беше "Креди агрикол България", като беше собственост на френската Credit Agricole.

Другият вариант

Според БНБ "оценката на активите и надзорните отчети на "Виктория" показват, че към този момент (16 септември – бел. ред.) банката посреща регулаторните изисквания за капиталова адекватност". Въпреки това обаче не може да получи държавна помощ за ликвидна подкрепа по правилата на Европейския съюз (ЕС), защото при разрешаването на такава помощ от Европейската комисия (ЕК) тя трябва да се разглежда като част от групата на КТБ, която не изпълнявала изискванията, се посочваше в съобщението на БНБ.

Въпреки че са предприети тези действия за продажба на портфейла на "Виктория", от централната банка обясниха, че до това може и да не се стигне, защото писмата на консултанта EPIC, представляващ акционерите на КТБ, които искат да я оздравяват с държавна помощ, давали основания да се очаква, че тези планове ще включват и дъщерната банка и да се търси цялостно решение. Това налагало удължаване на специалния надзор и във "Виктория". Графикът за действията около нея е синхронизиран с графика за втория одит, доклади, оценки и крайно решение за КТБ. Там до 20 октомври трябва да приключи вторият одит – пълната оценка на активите на банката, от трите одиторски компании, които направиха и първия 10-дневен одит ("Ърнст и Янг", "Делойт" и "Афа"), и квесторите да внесат в БНБ направената оценка. До 31 октомври ще трябва да представят отчет за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената оценка на активите и извършване на съответни счетоводни операции. Така най-рано в края на октомври – четири месеца след поставянето на КТБ под специален надзор, ще стане ясно има ли капиталов недостиг или не в нея. След това във времето между 1 и 20 ноември БНБ обяви, че ще вземе решение за съдбата на банката въз основа именно на оценката на активите, докладваната капиталова адекватност и заявените инвестиционни намерения от EPIC.

Наказателната процедура

Междувременно, докато БНБ обстойно обследва какво има и какво няма в КТБ – кредити, обезпечения, капитал и пр., Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България за неправилно въвеждане на изискванията на директивата на ЕС за схемите за гарантиране на влоговете (94/19/ЕО) в българското законодателство и неосигурения достъп на вложителите до депозитите им вече над три месеца в двете затворени банки. Според европейското законодателство до 20 след установяване, че депозитите са неналични заради финансови проблеми на банката (което се установява в рамките на 5 работни дни), вложителите трябва да получат достъп до средствата си в съответната банка. Установяването се прави от БНБ. Според българското законодателство обаче това се прави, ако на банката й е отнет лицензът. Само БНБ може да отнеме лиценз и да поиска несъстоятелност на банка. Освен това в европейското законодателство няма понятие като "специален надзор" и при противоречие с националното се прилага това на ЕС, посочиха от ЕК при обявяване на процедурата на 25 септември.

Етикети

банки финанси
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


43 коментара
 • 1
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Тази седмица ако от БНБ не излязат с официална адекватна позиция спрямо предписанията в официалното писмо от ЕК и не организират, чрез ФГДБ с ясно посочване на място и срок за изплащане на гарантираните депозити, ще настанат сериони и мащабни протести, както ги организира Г-н Тренчев от КТ"Подкрепа". Аз недоумявам защо държавните институции в БГ водят някакъв вид война с гражданите си, като непрекъснато им нарушават и погазват правата, че се налага постоянно от ЕК да зщитават българските граждани от собствената им държава в случая от БНБ!!! Това е някакъв невъобразим абсурд и какъв е проблема на БНБ да спази действащото Европейско законодателство, което ясно знаят, че е има преимущество пред българското такова!?!

 • 2
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Кажете на вложителите с гарантираните депозити в КТБ, към кого да се обърнат, да им подготвят Молбите и Исканията с документите, доказващи притежаване на гарантиран размер депозити, които да изпратят към Фонда за гарантиране на влоговете, щом трябва да си ги искат по този начин за изплащане?!?

 • 3
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#1] от "Благодетел":
  Това е така, защото после ще е много трудно на Бойко да обяснява защо трябва да налее няколко милиарда в КТБ, а сега действието ще е социално ангажирано.
  Аз помогнах на всички спестители, на обикновения човек и т.н.

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  Боже каква кражба. Кредитния портфейл и обезпеченията на тези кредити са активите на една банка! Нима е национализирана или конфискувана, че ще продават активите ѝ?
  Още юни казах, че всички знаят как се убива банка- с вестник, но сега ще видите как се краде цяла банка!

 • 5
  ivan25 avatar :-P
  Ivan Stefanov

  До коментар [#2] от "Благодетел":

  Когато получавахте високите лихви не ревахте, сега ревете. И сега трябва останалите данъкоплатци да плащат заради вас.

 • 6
  kony avatar :-|
  kony

  До ivan25
  Не виждаш ли, че ограбват на хората депозитите, а нас останалите ще ни ограбят като продадат на безценица активите на КТБ, а после всички ще плащаме новите заеми!
  КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ КТБ?

 • 7
  lemons avatar :-|
  Lemons

  До коментар [#5] от "ivan25":

  Като си мало**нмик защо пишеш тук иди си при в. Дума, ама там няма форум и тук трябва да ти слушаме словесните диарии.

  Ще ти поясна за да не си неграмотен...
  Гарантираните депозити се изплащат от "Фонда за гарантиране на влоговете", а вноските към него не са от данъкоплатците, а от всички банки опериращи във България със съответния процент.

  А къде ще си държа парите и каква лихва ще получавам си решавам аз, при наличен закон със европейска директива.
  Но ти това няма как да го знаеш, защото не знаеш как се изкарват и как се спестяват, останала ти е една единствена омраза.
  Между впрочем преди да отида в КТБ бях в друга банка с по-висока лихва, но както ти казах няма как да знаеш тези неща.

 • 8
  ivan25 avatar :-|
  Ivan Stefanov

  До коментар [#6] от "kony":

  Не, не виждам как ограбват на хората депозитите. Те вече са ограбени от онзи дето стои в Сърбия. А сега държавата трябва да тегли кредити за още няколко милиарда за да изплати "на хората депозитите".
  И откъде знаете, че активите ще се прода ват на безценица? Плюс това изобщо не е сигурно, че ще се продават. Прочетете още веднъж статията.

 • 9
  ivan25 avatar :-|
  Ivan Stefanov

  До коментар [#7] от "Lemon's":

  Грубиянство като Вашето е характерна черта именно за неграмотниците.
  Досега не ви ли стана ясно, че Фондът за гарантиране на влоговете разполага само с 2.1 млрд лева, а защитените влогове са на стойност 3.7 млрд? Недостигът може да се компенсира само с кредит, който ще вземе Фонда, но с гаранция от държавата или направо с кредит от държавата.

  Освен това вноските на банките във Фонда да не падат от Марс? Банките ги взимат отново от всички вложители, т.е. от данъкоплатците.

 • 10
  lemons avatar :-|
  Lemons

  Грубиянство няма има отговор на изпълнен със злоба коментар, едва ли не вложителите са виновни. По този начин се подвеждаш по поръчителите на тези зулуми за да настроят обикновените хора срещу вложителите в тази банка.
  Но това определено е до възможността на човек да мисли.

  Явно ми е тръгнало тази вечер да ограмотявам, та този фонд ако все пак се наложи, може да се окаже, че не е необходимо /някой казва ли ти какво става с одита и каква е сметката?/ може да вземе кредит от много финансови институции въз основа на бъдещи вноски и не е необходимо държавата да става гарант, това беше глупаво от твоя страна както и изказването ти, че други вложители плащат вноските.
  Тогава ти получаваш заплата от моите пари които харча за потребление...Тъпо нали
  Как точно ги взима от вложителя би ли обяснил?
  Актива на банка и печалбата е от кредита т.е. получаването на лихва, а депозита е пасив там трябва да дава.

  Сега познай какво става, крадат се активи...
  Кой е неграмотен сега?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход