🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Събираемостта при митниците вече изостава със 700 млн. лв.

Все пак отклонението от плана за септември е "само" 80 млн. лв. при 120 млн. лв. през август

Все пак се наблюдава положителна тенденция в събираемостта след идването на Ваньо Танов
Все пак се наблюдава положителна тенденция в събираемостта след идването на Ваньо Танов
Все пак се наблюдава положителна тенденция в събираемостта след идването на Ваньо Танов    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Все пак се наблюдава положителна тенденция в събираемостта след идването на Ваньо Танов    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Агенция "Митници" е започнала да свива неизпълнението на приходите в заложения за 2014 г. план. Официалната статистика на ведомството показва, че през септември неизпълнението е "само" 80 млн. лв. Въпреки че това е доста под средното ниво от 140 млн. лв., отчитано през предходните 3 месеца, неизпълнението за деветмесечието e вече 700 млн. лв. Освен че изостава от плана, събираемостта на ДДС от внос, мита, акцизи и глоби е със 130 млн. лв. назад от изпълнението за същия период на 2013 г.

Промените

Още с встъпването си в длъжност служебният финансов министър румен Порожанов обяви, че към края на юли приходите в държавния бюджет изостават с близо 900 млн. лв. Данните на митниците за ДДС от внос и акцизи тогава показваха изоставане с 500 млн. лв. За да опита да обърне негативната тенденция, Порожанов взе спорното решение да назначи Ваньо Танов за директор на агенцията. Финансовият министър обяви, че отговорността за назначението е изцяло негова. "Ваньо Танов е единственият човек, който може да вкара в ред проблемите в Агенция "Митници", каза Порожанов при назначаването на Танов.

Новият стар директор пое митниците в средата на август, а в края на осмия месец отклонението от заложения план вече беше 620 млн. лв. Все пак се наблюдава положителна тенденция в събираемостта след идването на Танов. През август неизпълнението намаля до 120 млн. лв., след като месец по-рано беше над 140 млн. лв.

Забавянето

"Изходната философия на кабинета "Орешарски" беше, че предходното правителство е било безотговорно и не събира огромни средства (според някои достигащи до няколко милиарда лева на година). Това несъбиране според тях вървяло по линия на митници, на ДДС измами, на акцизи и т.н. Данните обаче показват, че приходите от една година и няколко месеца не растат", коментира Георги Ганев, икономист и програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии.

Ваньо Танов напусна Агенция "Митници" в началото на юли 2013 г. Въпреки че в крайна сметка той сам подаде молба за напускане, преди това още с взимането на властта в края на май същата година премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов публично заявиха, че искат неговата смяна. Последваха няколко месеца, в които агенцията нямаше ръководител. А в рамките на една година след това се смениха няколко директори.

Статистиката на Агенция "Митници" показва, че най-голямо е неизпълнението на приходите от ДДС от внос. Изоставането от плана за 2014 г. е с 496 млн. лв., а спрямо 2013 г. изоставането е със 126 млн. лв., при акцизите неизпълнението на плана е с 211 млн. лв., а в сравнение с предходната година има леко намаление с 4 млн. лв.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Ало,Ваньо,нали обеща да напълниш хазната.

  Нередност?
Нов коментар