С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 14 окт 2014, 18:42, 9463 прочитания

Смешният плач на директорите на КТБ

Изпратеният от отстраненото ръководство на банката сигнал, че БНБ потъпква закона, доста фриволно изкривява фактите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Седмица преди дългоочакваната оценка на активите на затворената през юни КТБ да приключи, временно отстранените от БНБ изпълнителни директори на банката опитват да хвърлят съмнение върху нейните резултати.

Вчера те разпространиха до медиите отправен от тях сигнал до всички парламентарно представени партии, служебния министър-председател, министъра на финансите, Комисията за финансов надзор и с копие до БНБ. Той е в странен жанр - подписан е от четиримата директори, но за контакт е даден адвокат Христо Ботев, който явно е консултирал или писал текста.


Но още по-странно е съдържанието.

Най-общо те се оплакват, че централната банка ще изиска оценката да е към края на септември, като така ще се ползва променената методология за провизиране и ще се отчете влошаването на активите по време на специалния надзор в следствие от "забавянето на набелязването и привеждането на реални оздравителни мерки от страна на БНБ и квесторите".

За да аргументира тази теза, сигналът е изпълнен с интересни законови тълкувания.ЗКИ определя точно кога и с каква цел БНБ може да наложи режим на специален надзор върху банка.

Съгласно чл. 115, ал. 1, когато по отношение на конкретна банка (а не банкова група) е налице "опасност от неплатежоспособност, БНБ може да постави тази банка под специален надзор". Според текста единствената цел на специалния надзор е оздравяване на застрашената от неплатежоспособност банка. Предвид законово определеното предназначение на специалния надзор, той не може да влошава състоянието на банката, като всички мерки трябва да съдействат за възстановяване на нейната жизнеспособност.

В този смисъл по време на специалния надзор е недопустимо да се влошават финансовите показатели на поднадзорната банка, в т.ч. не може да се намалява величината на собствения й капитал.


Всъщност това директно противоречи на чл. 116 ал. 8, където изрично се дава на БНБ правомощието да "разпореди принудително намаляване на акционерния капитал на банката с размера на натрупаната от банката загуба". Следващия чл. 117 уточнява кога това е възможно.

Извън това обаче въобще не е ясно как може да се забрани влошаването на състоянието на банката. Това е процес, който най-малкото не е изцяло под контрола на квесторите или на централната банка - влошаването може да резултат от състоянието на икономиката или от нежеланието или невъзможността на конкретни кредитополучатели да си обслужват заемите.

Условията, при които една затруднена банка се поставя под специален надзор, са различни от условията, при които БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банката поради неплатежоспособност съгласно чл. 36, ал. 2 от ЗКИ

По чл. 36, ал. 2 от ЗКИ лицензът задължително се отнема:

1. ако банката не изпълнява повече от 7 работни дни свое изискуемо парично задължение, ако това е пряко свързано с финансовото състояние на банката и по преценка на БНБ не може да се очаква изплащане на изискуемите парични задължения в приемлив период от време, или  

2. собственият й капитал е отрицателна величина.


Тук директорите деликатно споменават само кога за БНБ има задължение да отнеме лиценз, но не и кога има право. Чл. 103 ал. 2 на ЗКИ изрежда доста дълъг списък от 25 възможни надзорни мерки на БНБ, които тя може да налага на банки при извършени от тях нарушения, който завършва с отнемане на лиценз. А списъкът с нарушения, за които може да се приложи крайната мярка също е доста дълъг.
И включва неща, които вероятно няма да е много трудно да се докаже, че са се случвали в КТБ. Друг е въпросът, че при такъв подход и самата БНБ ще трябва да си понесе репутационния удар за бейздействието си през годините. Така или иначе за него можем да приемем, че вече е факт.

При съпоставка на чл. 36, ал. 2 от ЗКИ с целта по чл. 115 от ЗКИ и със задълженията на квесторите по чл. 121 от ЗКИ, може да се направи извода, че след поставяне на банката под специален надзор БНБ има правомощие да отнеме нейния лиценз, но само, ако в края на първия месец от специалния надзор квесторите са докладвали за отрицателна величина на собствения капитал на банката. В този случай, при който намаляването на капиталовата величина е в резултат от дейността на самата банка, БНБ е задължена по своя инициатива или по предложение на квесторите да отнеме лиценза. Ако влошаването на стойността на собствения капитал е в резултат на провеждания специален надзор обаче, отговорността за това е на БНБ и не е налице правно основание за отнемане на лиценза, тъй като причината за влошеното състояние ще бъде неизпълнение на законовите ангажименти на Централната банка и/или на назначените от нея квестори.

Ако в доклада на квесторите по чл. 121 от ЗКИ, който те са длъжни да дадат най-късно до края на първия месец от назначаването си, няма констатация за отрицателна величина на собствения капитал, следва да се счита, че не са налице условия за отнемане на лиценза поради неплатежоспособност и банката гарантирано следва да бъде оздравена.


Хмммм. Гарантирано? Трябват поне малко детайли къде е разписано, от кого е гарантирано и кой трябва да плати това оздравяване?

Тук като цяло логическата конструкция започва да издиша. Авторът/ите на сигнала взимат три законови текста, смесват ги и неизвестно как стигат до извод, че БНБ има едномесечен срок от поставянето под специален надзор да отнеме лиценза, като в противен случай трябва задължително да оздрави банката, неясно как.

...Поради това не може за изясняване на текущото състояние на КТБ АД към датата на поставяне на банката под специален надзор да се прилага приетата от квесторите "Политиката за определяне на загубите от обезценка на финансови активи". Този документ е възложен от БНБ на 31.07.2014г., приет е със заповед на квесторите от 20.08.2014г. и влиза в сила на 22.08.2014г. – всичко това става след датата на която чл. 121 от ЗКИ изисква да е представен доклада на квесторите, която е 25.07.2014г.

Приетата от квесторите Политика няма обратно действие, може да бъде прилагана само занапред и въз основа на нея може да бъде оценявано състоянието на кредитите на КТБ АД само след 20.08.2014г.

Политиката е вътрешно-банков документ с нормативен характер, по отношение на който по аналогия следва да се прилагат правилата за нормативните актове. Съгласно чл. 14 от Закона за нормативните актове "обратна сила на нормативен акт може да се даде само по изключение, и то с изрична разпоредба." В случая с приетата "Политика за определяне на загубите от обезценка на финансови активи" такава изрична разпоредба, която да й придава обратно действие, няма. Политиката действа от 22.08.2014г. и може да служи за преценка на състоянието на кредитите на КТБ АД след тази дата, докато докладът по чл. 121 ЗКИ трябва да отразява тяхното състояние най-късно до 25.07.2014г.


Това е особено любопитен довод. Ако приемем съжденията, че квесторите и БНБ не могат да променят използваната методология за оценка на активите, независимо дали тя е несъстоятелна, означава, да обезсмислим въобще цялото упражнение да оценяваме активите. Всъщност това е равносилно да приемем за чиста монета балансите на всички банки и да не оставим въобще възможност да е имало измама.

Може би е нужно да уточним, че такива случаи на измами има познати в близката история. И за този конкретен случай също има сериозни подозрения, които БНБ трябва да потвърди или разсее.

Накрая директорите на банката завършват и с въпроси. Единият от тях: Ще се приложи ли от БНБ и квесторите "духът и буквата" на Закона за кредитните институции?

Краткият опит за отговор е: "За съжаление, това не беше правено дълги години преди 20 юни..."
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Първи борсов тест за 2020 Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

16 яну 2020, 2208 прочитания

"Илевън кепитъл" се отправя към борсата 8 "Илевън кепитъл" се отправя към борсата

Проспектът на рисковия фонд беше одобрен от финансовия регулатор

14 яну 2020, 5848 прочитания

24 часа 7 дни

17 яну 2020, 2599 прочитания

17 яну 2020, 1699 прочитания

17 яну 2020, 1623 прочитания

17 яну 2020, 1464 прочитания

17 яну 2020, 1463 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
ПИБ и ЦКБ повишават лихвите по срочни депозити

Според анализаторите от "Моите пари" става дума за опит за привличане на част от изтеглените от банковата система средства покрай ситуацията с КТБ

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Кино: "Бомба със закъснител"

Сексизъм, мълчание и опълчване във Fox News

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10