Новият брой:
Какво се случва в държавата

Смешният плач на директорите на КТБ

Изпратеният от отстраненото ръководство на банката сигнал, че БНБ потъпква закона, доста фриволно изкривява фактите

Илиан Зафиров и Георги Христов са сред подписалите писмото
Илиан Зафиров и Георги Христов са сред подписалите писмото
Илиан Зафиров и Георги Христов са сред подписалите писмото    ©  Георги Кожухаров
Илиан Зафиров и Георги Христов са сред подписалите писмото    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Седмица преди дългоочакваната оценка на активите на затворената през юни КТБ да приключи, временно отстранените от БНБ изпълнителни директори на банката опитват да хвърлят съмнение върху нейните резултати.

Вчера те разпространиха до медиите отправен от тях сигнал до всички парламентарно представени партии, служебния министър-председател, министъра на финансите, Комисията за финансов надзор и с копие до БНБ. Той е в странен жанр - подписан е от четиримата директори, но за контакт е даден адвокат Христо Ботев, който явно е консултирал или писал текста.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

24 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • vassilun
  • - 2
  • + 39

  "За съжаление, това не беше правено дълги години преди 20 юни..."

  И кой орган трябваше да направи това? БНБ? Банков надзор? КФН?

  Искров, къде сте?

  Нередност?
 • 2
  mobiman avatar :-|
  mobiman
  • + 12

  Може ли БНБ да отнеме лиценза на КТБ по чл. 32 ал.2 от ЗКИ при положение, че в чл. 115 от ЗКИ е написано следното:

  Чл. 115. (1) За да се оздрави банка, при която е налице опасност от неплатежоспособност, БНБ може да постави тази банка под специален надзор.

  Чл. 116. (1) В случаите по чл. 115, ал. 1 БНБ поставя банката под специален надзор, като:
  5. разпореди принудително увеличаване на капитала, включително като лиши досегашните акционери от право да участват в увеличаването;
  8. разпореди принудително намаляване на акционерния капитал на банката с размера на натрупаната от банката загуба.

  Чл. 117. (1) Принудително намаляване на акционерния капитал се прилага, при условие че натрупаната от банката загуба не може да бъде покрита от резервите с общо предназначение, включително от неразпределените печалби от минали години.

  (2) В случаите по чл. 116, ал. 2, т. 8 едновременно с намаляването на капитала се взема решение за увеличаване на капитала по реда на чл. 203 от Търговския закон. В този случай акционерите на банката губят правото по чл. 194, ал. 1 и 2 от Търговския закон на придобиване на съответна на техния дял преди увеличаването част от новите акции.

  Чл. 118. (1) В случаите по чл. 116, ал. 2, т. 5 или 8 БНБ може да разпореди увеличаването на капитала да бъде извършено под условие, че новите акции ще бъдат придобити от Фонда за гарантиране на влоговете в банките или от одобрени от БНБ финансови институции.

  http://pravoto.com/site/zakonodatelstvo/zakoni/13332-zakon-za-kreditnite-institutzii

  Нередност?
 • 3
  dof06377210 avatar :-|
  dof06377210
  • - 3
  • + 43

  каквито и глупости да се говорят от журналисти, директори,
  специалисти и всякакви човешки боклуци.
  Най важното нещо не се прави.
  Да се изплатят гарантираните депозити на вложителите.
  Така, че всякакви маймуни и да обясняват кое е добре и кое е зле,
  всичко е зле.
  Защото нищо в тази идиотска държава населена с идиоти не се прави в интерес на хората.

  Нередност?
 • 5
  rage_against avatar :-|
  Rage Against
  • - 16
  • + 20

  и все пак ми се струва, че КТБ действително е разсипана и източена отвътре.

  ако анализът на кредитния й портфейл добие публичност ще се уверим дали Цуци Василев е управлявал парите на вложителите си съвестно, или е подкупвал и крал безогледно. и просто бързата атака на ахмедовците го хвана неподготвен за План Б...

  Нередност?
 • 6
  ancho66 avatar :-|
  ancho66
  • - 2
  • + 20

  До коментар [#3] от "dof06377210":

  "Защото нищо в тази идиотска държава населена с идиоти не се прави в интерес на хората."
  И аз така виждам нещата.

  Нередност?
 • 7
  vitanv avatar :-|
  VL
  • - 5
  • + 29

  Странно задоволство от своеволията на БНБ лъха от този "анализ".

  Кражбата на КТБ с участието на политическата, изпълнителната власт и "няКой медии" в страна от ЕС през 2014та година не е "обира на века". Но със сигурност трябва да буди тревога. Голяма тревога във всички. Не задоволство!

  Тук е мястото г-н Прокопиев и Со., както и всички които гордо твърдят че нямат отношения с "тази банка", да си припомнят българската поговорка за за мечката и съседа...

  Нередност?
 • 8
  nogica avatar :-?
  nogica
  • + 25

  веднага трябва да се изплатят всички влогове до 100000Е за да се запази системата чиста, не стабилна -това е по закон.И всички с повече от това да започнат дела
  По-голямата част да не се окажат хора с рушвети които им седят там,удобно е подкупваш,растеж,подкупа в твоята банка всички слушкат и изпълняват.Сега вой срещу публичността -защо бе хора? да не би да излязат някакви парични потоци към сметки на ТВ хорица т.е. показващи се по ТВ и други шушумиги.
  Учудвам се.
  Все експерти от 20г.,финансисти,политолози,бивши финансови министри и и и и накрая независим одит от чужбина.
  БНБ за какъв Х.Й служи не разбрах.

  Нередност?
 • 9
  bobi221 avatar :-P
  bobi221
  • + 16

  На запад от Калотина да си банкер е професия . Тук го разбираме другоятче , а именно "Да съберем парите на балъчетата и да се правим на баровец "
  Докато изкарват пари всичко е добре , но като се случат трудности в бизнеса на банкера тогава жална им майка на всички останали .

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 5
  • + 10

  Проблемът с тази "банка" е, че НЯМА НЕВИННИ ТАМ сред онези, които са имали и имат отношение към нея, накратко каззано!
  КТБ още от възникването си "е зачената в грях" и като замисъл,, и като изпълнение. Особено като развитие през годините, когато се надува балонът! И ние сме ги коментирали тези неща много пъти...
  Защото ДОСЕГА ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ СЕ ОПИТВАТ, ИЛИ ПРЕТЕНДИРАТ ЧЕ ОПИТВАТ ДА РЕШАТ КОМПЛЕКСЕН КРИМИНАЛЕН ПРОБЛЕМ В БАНКОВАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ КАКЪВТО Е КТБ С ... ИЗКЛЮЧИТЕЛНО "БАНКОВИ" И ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА И НАЧИНИ!
  И НАПЪЛНО И ПОСТОЯННО ИГНОРИРАТ И ИЗБЯГВАТ КРИМИНАЛНАТА СТРАНА, ТАЗИ, СВЪРЗАНА С ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ СХЕМИ, ПРАКТИКИ И ГРУПИ И ПОСЛЕДВАЩИЯТ ИМ ЕФЕКТ ОТ ТЯХ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ЖИВОТА, А ТЯ ВЕЧЕ ОЧЕВИДНО Е РЕШАВАЩАТА!
  И според мен точно на това се дължи това невероятно и абсурдно бавене и суетене НА ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ, ИМАЩИ ОТНОШЕНИЕ КЪМ БАНКАТА И КЪМ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО КАКВИТО И ОФИЦИАЛНИ РЕЗУЛТАТИ ДА СЕ ОПОВЕСТЯТ ВСЕ НЯКОЙ ДЕН (ако можеха и ях да крият и публикуват щяха с радост да го направят, НО НЕ МОГАТ!) И ТОГАВА НАИСТИНА ДОБЪР ВАРИАНТ ЗА НЯКОИ ПРЕСТЪПНИ ЛИЦА И КРЪГОВЕ НЯМА! Незвисимо какво са крили, писали и брисали, мазали и замазвали...

  Както виждате и в настоящето писмо никъде никой не споменава ИМАЛО ЛИ И ПРЕСРТЪПНИ ДЕЙСТВИЯ И ПРАКТИКИ В ТАЗИ БАНКА - все пак среу собственика й са предявени един куп обвинения, някои от тях официални, и то не само от МНОГО КОМПРОМЕНТИРАТА БЪГАРСКА РООКУРАТУРА И ГЛАВЕН ПРОКУРОР тези дни и за пране на пари от Жветан Василев и съпругата му!
  Иначе тезите в писмото от иапълнителните директори на банката наистина са доста уязвими и атакуеми.
  Но да не забравяме, все пак, че при ситуаци, когато са вече предявени подобни много сериозни публични обвинения за престъпления в тази банка, която те са управлявали, Е СЪВСЕМ НОРМАЛНО ВСИЧКИ ДЕЙСТВИЯ И ПУБЛИЧНИ ИЗЯВИ НА ПОДОБНИ ЛИЦА ДА СА СВЪРЗАНИ С БЪДЕЩИ ЕВЕНТУАЛНИ ИСКОВЕ, ОБВИНЕНИЯ И ДЕЛА СРЕЩУ ТЯХ, което обяснява защо те в писмото си правят препратка към адвоката им.

  Нередност?
Нов коментар