Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
92 17 окт 2014, 15:02, 29745 прочитания

Изгърмелите бушoни на КТБ

Фирми с десетки милиони кредити от банката се прехвърлят на бежанци, чужденци и разследвани за измами местни лица

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Ако питате прокурорите, занимаващи се с КТБ, тя е раздавала огромни по размер кредити на фирми пощенски кутии -  притежавани и управлявани от служители в банката или сателитни компании.

Ако питате одиторите, които оценяват активите на КТБ, повечето от тези компании (137 на брой, съставляващи близо 95% от кредитирания й портфейл) са доста свързани помежду си и с банката, а кредитите често не са обезпечени надлежно и са предоговаряни и разсрочвани многократно без основание.


Ако питате част от доскорошните приближени на собственика на КТБ Цветан Василев (и вероятно преминали в служба на настоящия му голям враг Делян Пеевски), които от години управляват много от компаниите кредитополучатели и собственици на цели предприятия, те твърдят, че са били подставени лица и всичко е било просто една голяма схема.

Ако питате отстранените изпълнителни директори на КТБ, всъщност банката е управлявана консервативно и това са специално създадени за целта проектни компании (Special Purpose Vehicles или SPV), чиято единствена собственост е развиваният проект. И поради ниската финансова култура в страната никой не разбира, че обезпеченията по тези инвестиции не липсват, а са формирани от вземания, произтичащи от изпълнението на проектите.

Кой е прав? Вероятно яснота ще има скоро в очакваната до дни оценка от одиторите, но пък и мениджърите на банката вече превантивно хвърлят съмнение върху оценката. Затова и добра индикация за това колко са ценни въпросните щедро финансирани проектни компании е какво се случва с тях. И ако при някои от свързваните с Цветан Василев дружества (най-вече през които минава собствеността в ключови предприятия) се води битка за овладяване на контрола, при много от тях движенията са, меко казани, в странни посоки.Мениджърите от Пъстрогор

Адел Фатах е почти на 33 години и е бежанец в България от Алжир с регистрация в транзитния център в свиленградското село Пъстрогор. Всъщност не знаем дали е точно така, защото сме го виждали само на хартия. Посолство на северноафриканската държава в София твърди, че често граждани на други арабски държави се представят за алжирци и това не се проверява.

А хартията, на която може да се прочете как Адел разкривено е изписал името (ADL FATHI), е нотариално заверена декларация в Търговския регистър от 29 юли, с която той се съгласява да стане управител на "Акванада". Това е компания с 43.4 млн. лв. кредит към КТБ, която последните две години е на загуба и с отрицателен собствен капитал. За дейността й и за проект, съответстващ по размер на такъв мащабен заем, не се знае нищо - единствената публична информация е за сделки с имоти с други свързани компании, кредитирани от КТБ, както и дял в обявеното в несъстоятелност със задължения към НАП "Русе индъстри" - някога горд собственик на корабостротелницата в дунавския град. Не е ясно и с какво "проектната компания", притежавана и управлявана от Надежда Ананиева, ще спечели от привличането на мениджър-бежанец, който не говори български (нотариусът ползва преводач).

Така или иначе бизнес кариерата на Адел не потръгва. Търговският регистър отказва да го впише с мотив, че регистрационната карта на чужденец не е валиден документ за самоличност, отговарящ на законовите изисквания. Това обаче не спира твърдо решената да намери нов управител за "Акванада" Ананиева. Нещо повече - на 21 август тя успява и да продаде компанията. Купувач е сърбинът Горан Ристович от село Ратково, в района на град Оджаци, който според приложения договор е платил 5000 лв. за придобивката си. Не е ясно дали след затварянето на КТБ кредитът на "Акванада" е обслужван, но вероятно квесторите са направили опити да се свържат с новия инвеститор.

По-добър късмет от Адел има съгражданинът му Гариси Аззадин. Едва на 21 години той вече е управител на "Глобал агро трейд", което дължи на КТБ 46 млн. лв., и също има дял във фалиралото "Русе индъстри". Собственик остава досегашният управител - Айтен Ибрямова. От нейното минало се вижда единствено участие в други фирми заедно с български и турски граждани и неизбираемо място в листа за общински съветници на ДПС в София.

Дали двамата алжирци са наясно какво точно подписват и какво възнаграждение са получили в замяна, не е ясно, но малко светлина как процедират дори държавните органи с бежанците дава посланикът на Алжир Ахмед Буташ, който в интервю за "24 часа" по друг повод обяснява посещението си в центъра в Бусманци: "Документите (за бежански статут - бел. ред.), които тези хора подписваха, са изцяло на български език, от който те не разбират и дума. Там се посочва някакъв фиктивен адрес, на който се предполага, че кандидатът ще се настани, но след като подпише, човек се оказва на улицата. Сам, без никаква помощ, без една стотинка, защото с декларацията, която е подписал, на практика той е заявил, че ще се издържа сам."

Ванко проджект 1

Доста по-наясно какво придобива би трябвало да е Ванко Дошев от Велико Търново. На негово име се водят десетки фирми, а от 28 юли, срещу 5000 лв. той придобива и още една - "Ем проджект 1". Тя също е от "проектните компании" и дължи 47.5 млн. лв. на КТБ. Доскорошният й собственик и управител е Марина Радева, която в последните години е била в бордовете на различни компании около банката като "Кен трейд" (с предишно има "Бромак трейд").

Новият собственик също е със своята история. Според местните медии той е част от група за ДДС схеми начело с Петър Тонков, чиито услуги през годините са ползвани от бившия шеф в "Мултугруп" Гюнай Сефер и разследвания за злоупотреби директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров (Вальо Топлото). През 2013 г. той е подсъдим за имотна измама заедно с Филип Рашев. Последният се е признал за виновен и е условно осъден, че с фалшиво пълномощно и с помощта на Ванко Дошев е прехвърлил 206 дка земеделска земя, собственост на 90-годишен софиянец, на свое име. Дошев обаче така и не става обвиняем поради "невменяемост". За щастие явно тя е била временна.

През годините той на няколко пъти е разпитван за фирмите на негово име, за които твърди, че нищо не знае. Те обаче продължават да се трупат. В началото на 2014 г. великотърновският канал "Евроком Царевец" дори излъчва репортаж с Павлина Бочева, която твърди, че след 13 години съвместен живот с Ванко Дошев е научила от полицията, че на нейно име има регистрирани десет фирми и е крупен длъжник на държавата и че приятелят й участва в измамни схеми.

С това любопитните нови инвеститори не свършват. На 16 септември сърбинът Родолюб Николич придобива "Хидроенергийни проекти" (с 51 млн. лв. дълг към КТБ) от "Кен трейд". "Ем стейт", което има кредити за 52 млн. лв. от КТБ, е прехвърлено на 50-годишния софиянец Игор Тодоров, за когото няма информация да е бил собственик или управител на други фирми. "Кристал химия трейдинг - БГ" със скромните 13.3 млн. лв. задължения към банката е прехвърлено от Стоян Демиревски на 18-годишния скопчанин Деян Игевски.

Целият борд на най-големия длъжник на КТБ "Партнер лизинг" е подменен с напълно непознати в бранша лица. В някои фирми управители просто напускат с вероятно антидатирани шестмесечни предизвестия. Например "Консулт АВ", което е основано и допреди години е управлявано от съпругата на банкера Антоанета Василева, сега е без управител, след като на 11 юни човекът на този пост Ясен Георгиев е заявил до себе си???, че желае да бъде заличен от Търговския регистър като изпълняващия тази длъжност.

Не особено смислено, но показателно

Зад всички тези странни трансфери няма особена бизнес логика. Това са дружества с ограничена отговорност, така че дори банката (или евентуалните й синдици) да тръгне да си събира принудително кредитите, тя няма как да вземе друго имущество от човека, поставен като бушон. А отговорността на управителя продължава и години след обявяването на несъстоятелност, така че предаването на щафетата на нищо неподозиращ чужденец или малоимотен нищо не променя. Според запознати тези операции са по-скоро първосигнални опити от страна на подставените лица в компаниите кредитополучатели да се измъкнат от ситуацията, отколкото някакъв централизиран план, дирижиран от Цветан Василев или хора от обкръжението му. Друга възможна причина да искат да напуснат ръководството на компании е, че участието в управа на дружества прекратява възможност за помощи за безработица и други социални плащания. При разпада на фирмената империя на Василев вероятно доста от изредените от прокуратурата шофьори, секретарки, архивари, портиери, охранители и т.н. са останали без доходи.

Но макар реално ефект да няма, тенденцията е показателна за това каква е реалната стойност на всички тези дружества и какво може да очаква КТБ от тях. Един ценен инвестиционен проект с осигурено финансиране от банка не звучи като нещо, което да се прехвърля панически за без пари. Ако твърденията, че в подобни компании има реална стойност бяха верни, при проблемите около КТБ техните собственици и управители щяха да търсят рефинансиране, а не крайно нуждаещи се, които да подпишат каквото и да е срещу скромна сума.

Освен това е трудно да си представим как алжирски бежанци, никому неизвестни чужденци и обикновени измамници биха обслужвали кредити за общо стотици милиони. А това, което виждаме като промени в Търговския регистър, е само на повърхността. Какво се случва вътре в компаниите кредитополучатели и кой как се разпорежда с активите им (за тези които имат такива) е мистерия. Очакванията са следващата седмица одиторите най-накрая да потвърдят това, което отдавна е публична тайна - че капиталът на КТБ е отрицателен и парите на вложителите са отишли за финансиране на комбинация от лични проекти на някогашния тандем Василев - Пеевски и за смазване на политико-корупционната машина, позволявала този модел да съществува. Но докато БНБ четири месеца оздравява банката и изследва състоянието й, може да се окаже че след като все пак признае пълното й декапитализиране, ще е останало още по-малко, което може да се възстанови от парите на депозантите.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Банковото кредитиране се свива с над 300 млн. лв. през април 4 Банковото кредитиране се свива с над 300 млн. лв. през април

Засега не се наблюдава покачване при лошите и преструктурирани заеми

28 май 2020, 2905 прочитания

Десетилетие след жилищната криза се задават нови рискове 2 Десетилетие след жилищната криза се задават нови рискове

Сенчестото банкиране се свързва с близо половината ипотечни кредити в САЩ

24 май 2020, 18720 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Григорий Ананиев, Citibank: България ще си плати за липсата на реформи с по-висока цена на търсения нов дълг

Управляващият директор на банката за България и Румъния пред "Капитал Daily"

Още от Капитал
Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10