Битката срещу дефлацията води до нови валутни войни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Битката срещу дефлацията води до нови валутни войни

Reuters

Битката срещу дефлацията води до нови валутни войни

Централните банки борят ниската инфлация с девалвация

6183 прочитания

Reuters

© Reuters


Валутните войни се завръщат, но този път целта им не е стимулиране на растежа, а на инфлацията, пише Bloomberg. През 2010 г. бразилският финансов министър Гуидо Мантега популяризира термина "валутна война", с който се описват опитите на големите централни банки да стимулират конкурентоспособността на икономиките чрез отслабване на валутата. В момента много държави полагат същите тактики, за да се справят с нарастващата опасност от дефлация.

Икономически рискове

Бавният растеж е проблем, пред който са изправени редица икономики – от еврозоната до Япония. Според данните на Bloomberg 8 от 10 валути, за които се прогнозира най-силен спад през 2015 г., са на държави, които или са в дефлация, или активно прилагат мерки за отслабване на валутните курсове. Дефлацията е едновременно следствие и един от факторите за забавения икономически растеж, който изправя еврозоната пред поредна рецесия и понижава търсенето на стоки и суровини в двигатели на световната икономика като Китай и Германия.

"Тази политика не цели ребалансиране или растеж, а прехвърлянето на дефлационните проблеми на други пазари", коментира Дейвид Блуум, ръководещ валутната стратегия в HSBC Holdings. През последните години Япония обезцени значително валутата си в опит да излезе от продължаващата две десетилетия дефлациона спирала. През миналия месец гуверньорът на централната банка Харухико Курода обяви, че ще приветства още по-нисък курс на валутата, за да се достигнат заложените цели за инфлацията. Той допусна разширяване на и без това рекордната програма за финансови стимули, за да се постигне това.

Обезценява на валутите

Проучване на Bloomberg сред експерти показва, че йената вероятно ще е втората най-силно обезценяваща се валута през следващата година. Анализаторите очакват спад на курса с 6.1%, които ще се добавят към обезценяването с 5.3%, натрупано от средата на 2014 г. Най-губещата валута през 2015 г. се прогнозира да бъде аржентинското песо, което е под натиск заради дълговите проблеми на страната.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги също отчита нуждата от по-слабо евро, за да се избегне дефлацията и да се направи износът по-конкурентен. Единната валута вероятно също ще е сред големите губещи, като експертите прогнозират спад на курса с 5.6 на сто догодина. Повече от година инфлацията в еврозоната остава далеч под заложените от ЕЦБ цели от 2%, а през септември спадна до 0.3% - най-ниското отчитане от разгара на световната финансова криза.

Дефлационните процеси в еврозоната се разпространяват към основните търговски партньори на региона, като за валутите на Щвейцария, Унгария, Дания, Швеция и Чехия се прогнoзира обезценяване с 4 до 6 на сто до края на 2015 г. През миналата седмица шведската централна банка посочи като един от факторите за спадащите цени мерките на ЕЦБ, насочени към стимулиране на инфлацията във валутния съюз.


10 коментара
 • 1
  okk04315801 avatar :-P
  okk04315801

  Засега рублата успява да се обезцени. Само, че руснака произвежда само газ и войни.

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  колкото и да обезценяваме - нови пазари няма откъде да се появят. така,че рано или късно ще приемем факта че се нуждаем от повишаване производителността и намаляване на енергоемкостта и материемкостта на производството съчетаново с новите технологии и облака.

 • 3
  xyha avatar :-P
  xyha

  Нека се обезценяват , и да РАБОТЯТ здраво , не се става така лесно човек, ние ще си лежим , ще взимаме заеми и ще купуваме евтино :-)

 • 4
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Не е вярно, че дефлацията е нещо лошо и трябва да се бори с печатане на пари.

  Печатането на пари (или количествени облекчения) е евфемизъм за скрито данъчно облагане на всички, които имат спестявания в съответната валута.

 • 5
  cuam4o avatar :-|
  Ангел

  До коментар [#4] от "Валентин":

  Всъщност си прав, но само наполовина. Вярно е, че инфлацията яде спестяванията, но така се стимулира на потреблението и съответно растеж на икономиките.

  Дефлацията от друга страна значи, че хората нямат никакъв стимул да харчат парите си, просто защото утре ще имат "повече пари" ако не ги изхарчат днес. Съответно не се продават стоки и услуги и същите тези хора ще останат без работа.

 • 6
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  А бре, в икономиката все за разтеж се говори ... пък аз доколкото знам, Земята ни не се увеличаван, нито ресурсите и ... увеличава се само имагинерната /несъществуваща/ част от икономиката ...

  А разтежа на икономиката е необходим, по простата причина, че няма ли разтеж, балоните спихват /100% естествен закон/, така че трябва нов и нов въздух, за сегашните, за нови балони ..жалко че въздуха е само на Земята, ако можеше от Космоса да се взема ...

 • 7
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  До коментар [#5] от "Ангел":

  Не е правилно да се стимулира потреблението. Както и да се стимулира непотреблението.

  Дефлацията може да означава, че производството е станало по-ефективно.

  Когато са ползвали злато за разплащане е имало дефлация и това е добре. Новите технологии правят стоките по-евтини, парите на хората стават по-скъпи спрямо стоките - те могат да си купят повече стоки с едно и също количество пари. Това е добре за тях.

  Позицията на пропонентите на австрийската икономическа школа не са съгласни, че дефлацията е нещо лошо и държавата трябва да създава изкуствено инфлация за да се "бори" с дефлацията.

 • 8
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Обясни на пенсионерите, които няма да получат пенсии, защото инфлацията е изяла спестяванията им, че инфлацията е лоша...

 • 9
  cuam4o avatar :-?
  Ангел

  До коментар [#7] от "Валентин":

  Да, но хората като знаят, че утре ще могат да си купят повече неща за същите пари просто не ги харчат. Това от своя страна сваля потреблението, а това пък забавя икономиката и същите тези хора остават без работа?

 • 10
  cuam4o avatar :-P
  Ангел

  До коментар [#8] от "Валентин":

  Не инфлацията е изяла пенсиите на пенсионерите - просто такива пари никога не е имало. Фонда е солидарен, ти плащаш пенсията на баба си, внуците ти ще плащат твоята. На теория. На практика пенсионери много, работещи малко и от тук идва проблема, а не от инфлацията.

  Вторите пенсионни фондове за момента дават по-висока доходност от процента инфлация ако не греша, така че и тук не можеш да обвиниш нея.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK