Пирамидата КТБ и нейните фараони

Банката на Цветан Василев не беше срутена нито от Делян Пеевски, нито от прокуратурата, а от собствения си неустойчив модел

Пропастта Корпоративна търговска банка вече има официални измерения и те са стряскащи. Според оповестените от БНБ резултати от дългоочакваната оценка на активите на затворената преди четири месеца банка ⅔ от тях трябва да се отпишат. Това означава, че Ernst and Young (EY), Deloitte и АФА не само мислят, че огромната част от кредитите няма да бъдат върнати, но и че практически няма да може да бъде събрано заложеното като обезпечение имущество, което да минимализира загубите. И така ще се отвори капиталова дупка от над 4 млрд. лв.

Това напълно обезсмисля всеки опит КТБ да бъде спасена. Частен инвеститор не би дал подобна сума само за да придобие банков лиценз в България заедно с марка със съсипана репутация. А влагането на пари на данъкоплатеца (при това сума, доближаваща 5% от БВП и надвишаваща годишните разходи за здравеопазване в България) практически означава да му се прехвърлят всички загуби от безконтролно раздавани кредити на свързани лица. Освен това по закон при отрицателен капитал БНБ има кратък петдневен срок задължително да отнеме лиценза на банката, което според обявените срокове явно ще се случи в началото на ноември.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове