Предизвикателствата пред европейските банки остават

Въпреки оценяваните като добри резултати от стрес тестовете на ЕЦБ финансовите институции в региона имат още проблеми за разрешаване

Оповестените в неделя резултати от стрес тестовете на банките в еврозоната спестиха на инвеститорите непосредствените проблеми, но в дългосрочен план предизвикателствата остават. Проверката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за състоянието на балансите на финансовите институции в региона показа, че за момента не се налагат мащабни набирания на капитал сред водещите кредитори. Разкритията за допълнителни необслужвани кредити и скрити загуби, които ще подяждат печалбите в бъдеще обаче, нанасят удар на дългосрочната привлекателност на сектора, пише Reuters.

В неделя от ЕЦБ обявиха, че капиталовият недостиг на 25 от 130-те най-големи банки в еврозоната е бил едва 25 млрд. евро към края на 2013 г. Оценката е базирана на това доколко точно са оценили активите си и дали биха могли да издържат на нови три години криза. След отчитането на дейностите на някои от институциите по набиране на капитал през 2014 г. пък размерът на дупката се свива до около 9.5 млрд. евро, обявиха в неделя от ЕЦБ. В понеделник стана ясно, че две от гръцките банки – Eurobank и National Bank of Greece (виж карето), които влизат в групата на 25-те институции, също вече имат готовност да покрият капиталовите си липси, съобщава Bloomberg.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове