Третата най-голяма банка в Италия увеличава капитала си по спешност

Стрес тестовете на ЕЦБ показаха, че недостигът на Monte dei Paschi di Siena е 2.1 млрд. евро

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Третата най-голяма банка в Италия, Monte dei Paschi di Siena, обяви, че ще може да покрие капиталовия си недостиг от 2.1 млрд. евро, установен от проведените стрес тестове на европейските банки, изцяло чрез увеличаване на капитала си. След като не успя да премине проверката на Европейската централна банка (ЕЦБ), италианската финансова институция нае UBS и Citigroup, които да извършат оценка на стратегическите й възможности.

Поредно увеличение

Увеличението на капитала би било четвъртото емитиране на права от 2008 г. насам за тосканската банка и не беше сигурно дали настоящите акционери ще участват в него, отбелязва Reuters. През юни Monte dei Paschi di Siena, която е най-старата действаща финансова институция в света, набра 5 млрд. евро, за да заздрави баланса си и да подпомогне връщането на получената държавна помощ.

От публикувано от банката съобщение става ясно, че капиталовият план включва и възможните продажби на активи, но изключва преобразуването на получената през 2013 г. държавна помощ в акции, което би означавало частична национализация.

В срок до 10 ноември институцията трябва да представи пред ЕЦБ план за подсилване на капиталовата си база. От Monte dei Paschi di Siena посочват още, че банката няма да се нуждае от допълнителна държавна помощ, както и че бордът й ще се събере на 5 ноември, за да одобри мерките.

По-рано двама запознати със ситуацията източници коментираха, че банката възнамерява да покрие поне половината от недостига си, като поиска средства от акционерите си, припомня агенцията. Според единия от тях банките, които за записали капиталовото увеличение през юни, продължават да имат интерес в подкрепянето на новата емисия права. Консултантите също сондират потенциални нови инвеститори, допълва източникът.

Евентуално придобиване

Обсъжданият в момента план включва и "събитие по сливане и придобиване", което е по-трудно, като на масата има различни възможности, посочва още източникът. Като възможен кандидат се посочва UBI Banca. Говорител на базираната в Бергамо банка коментира за Reuters, че не са водени никакви разговори с Monte Paschi относно възможно сливане. Трети близък до темата източник, цитиран от агенцията, посочва, че "всеки план за сливане ще се нуждае от много време, преди да успее".

Миналата седмица председателят на банката Алесандро Профумо коментира пред Reuters, че в крайна сметка кредиторът би могъл да стане част от по-голяма институция, макар да отбеляза, че за момента не са водени разговори с потенциални купувачи.

Пред агенцията Профумо посочва още, че Monte Paschi може да поиска отсрочване на връщането на 750 млн. евро държавна помощ, за да намали капиталовия си недостиг. След обявяването на резултатите от стрес тестовете на ЕЦБ преди седмица акциите на банката се сринаха с около 40%. Така стойността й в момента е повече от наполовина по-ниска спрямо началото на юни, когато набра 5 млрд. евро свеж капитал.