Лондон разследва големите банки за монополни практики

Reuters

Лондон разследва големите банки за монополни практики

Финансовите институции не са покрили изискванията на местния регулатор за обслужване на клиенти на дребно, както и на малки и средни предприятия

Юлиян Арнаудов
3710 прочитания

Reuters

© Reuters


"От години нефункциониращият банков сектор във Великобритания не успя да покрие нуждите на малките и средни предприятия, като това оказва негативно влияние върху растежа на някои обещаващи млади компании."

Джон Лонгуърт, главен председател на Британската търговска камара

 
Lloyds, Royal Bank of Scotland, Barclays и HSBC държат около 77% от всичките 65 млн. сметки във Великобритания и отпускат девет от всеки десет корпоративни кредита.

Най-големите британски банки може да се наложи да разделят бизнеса си на дребно във Великобритания, след като не успяха да покрият изискванията на местния антимонополен регулатор (CMA). Това показва опитите на властите на Острова да намалят доминацията на четирите най-големи финансови институции. Администрацията по конкуренция и пазари (CMA) обяви, че банките не са предприели достатъчно усилия, за да покрият нуждите на обикновените потребители, както и на малките и средни предприятия. Като например да улеснят възможността за смяна на банката или да предоставят ясна информация за съпътстващите такси.

Поради това CMA ще започне по-подробно разследване на практиките на големите финансови институции във Великобритания. Теоритично като последствия на действията на регулатора може да се стигне и до разделяне на бизнеса на дребно на банките, но според BBC подобен ход е малко вероятен.

"Разследването предоставя уникална възможност за постигането на реална промяна в банковия сектор", коментира Джон Лонгуърт, главен председател на Британската търговска камара, цитиран от Reuters. "От години нефункциониращият банков сектор във Великобритания не успя да покрие нуждите на малките и средни предприятия, като това оказва негативно влияние върху растежа на някои обещаващи млади компании", допълва той.

Разследването на регулаторите може да приключи чак към май 2016 г., като за подобно действие беше загатнато от CMA през юли тази година.

Доминацията на голямата четворка

От финансовата криза през 2007-2009 г., британските политици и регулатори се опитват да подобряват работата и стабилността на банките. Действията на CMA показват и първите реални стъпки в стремеж за подобряване на конкуренцията в сектора. По време на кризата броят на кредитните институции беше редуциран, освен това банките в момента разполагат с много по-голям резервен капитал от преди 2007 г., който не пускат в обръщение. Идеята е финансовите институции с прекалено доминиращо положение на пазара да отделят своите местни звена за търговско банкиране и да подобрят стандартите за обслужване на клиенти и малкия бизнес. Поради това през април беше създаден нов регулаторен орган – CMA, който разполага с подобни правомощия.

Четирите най-големи британски банки – Lloyds, Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays и HSBC държат около 77% от всичките 65 млн. сметки във Великобритания. Те също така разполагат с 85% от 3.5 млн. бизнес сметки и отпускат девет от всеки десет корпоративни кредита, обявиха от CMA.

Британските власти се опитват да засилят конкуренцията през последните 15 години, но за момента неуспешно. Финансовият министър в сянка на Лейбъристката партия Ед Балс настоява да се налажи таван на максималния пазарен дял, който да имат отделните банки и приветства разследването на CMA.

Бегли опити

Самите финансови институции се опитват макар и бавно да подобрят някои от показателите, по които са критикувани. Беше въведена нова услуга за смяна на банковите сметки, което да позволи на потребителите да се преместят в друга банка. Въпреки това едва 3% от клиентите със сметки са прибегнали до подобно действие.

CMA обяви, че има прекалено малко динамика сред пазарните дялове на четирите най-големи кредитни институции. Регулаторът допълни, че ще разгледа всички мерки от 2002 г. насам, които трябваше да отворят място за другите конкуренти в областта на кредитиране на малкия и средния бизнес. Регулаторът е загрижен така също от високите бариери за навлизане на по-малките банки, както и от липсата на прозрачност в условията за отпускане на кредити, особено при овърдрафтовете.

"От години нефункциониращият банков сектор във Великобритания не успя да покрие нуждите на малките и средни предприятия, като това оказва негативно влияние върху растежа на някои обещаващи млади компании."

Джон Лонгуърт, главен председател на Британската търговска камара

 
Lloyds, Royal Bank of Scotland, Barclays и HSBC държат около 77% от всичките 65 млн. сметки във Великобритания и отпускат девет от всеки десет корпоративни кредита.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    daskal1 avatar :-P
    daskal1

    Звучи като пореден имитационен маньовър на големите финансови институции в отговор на исканията на малките и средни бизнеси потърсили политическа подкрепа. "Анализ- Парализ" е приет тактически ход за големи организации.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал