Градушка от проблеми
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Градушка от проблеми

Градушка от проблеми

Бедствията през годината влошиха резултатите на застрахователите, което поставя въпроса за качеството на резервите им

Николай Стоянов
8879 прочитания

© shutterstock


Крахът на КТБ с нейния модел да се ползва като лична касичка за финансиране на компании и проекти на собственика й има много негативни ефекти за хиляди хора и бизнеси. Има обаче и поне един положителен - заостри вниманието към опасностите от инвестиране в свързани лица. А в целия финансов сектор то се превърна в национален спорт за всички институции, които са част от местни групи.

За кредитирането на свързани лица от банки има доста, макар и откъслечна информация. Известен е и проблемът с вложенията на пенсионните фондове в компании, близки до собствениците на управляващото ги дружество, които понякога надвишават и половината от активите им. Малко обаче се знае за това в какво са инвестирани резервите на застрахователните компании.

Това вече не е така. Причината е, че  Комисията за финансов надзор (предполагаме инцидентно или вследствие на подмяната на огромната част от експертите й в последните години) публикува пълните отчети за надзорни цели на застрахователите на сайта си, вместо, както досега, само част от справките. А те показват донякъде неизненадващо, че практиката не й е чужда в този сектор.

Любимите банки

Според данните, които "Капитал" систематизира на база отчетите към края на трето тримесечие, застрахователите държат близо 340 млн. лв. в общо 22 банки (виж таблицата). Разпределението между тях обаче е неравномерно и непропорционално на пазарните им дялове, като логично по-напред излизат банките, които са в една група с голям застраховател. Това само по себе си не е нарушение - според кодекса за застраховането единственото ограничение е до 50% от техническите резерви да са вложени в банкови депозити, като не повече от 25% от брутния им размер да са в една банка.

Така ЦКБ се оказва с 36.7 млн. лв. пари на застрахователи, които в голямата си част идват от дружеството в групата й "Армеец" - близо 33 млн. лв. Аналогично основната част от депозитите в СИБанк идват от ДЗИ - 23 млн. лв., а в Алианц банк България от едноименния застраховател (7.6 млн. лв.) и от "Енергия", където има 50% дял (2.5 млн. лв.). При по-малките бивши здравни фондове също има подобна концентрация към банката в групата им - "България" в Инвестбанк, "ФИХелт" в ПИБ, ОББ-AIG в Обединена българска банка, Токуда в Токуда банк и т.н. Новият застраховател "Асет иншурънс" очаквано е предпочел Интернешънъл асет банк.

ЗАД "Виктория", където собственикът на затворената КТБ беше председател на надзорния съвет, е прехвърлило по-голямата част от парите си в Уникредит Булбанк. А любопитното е, че това е и единственият застраховател, който към септември на практика е отписал вземанията си от КТБ. Други застрахователи (основно Бул инс - 7.9 млн. лв., Булстрад - 4.3 млн. лв., и БАЕЗ - 3.5 млн. лв.) обаче предстои да направят това, така че секторът ще трябва да понесе 17.6 млн. лв. загуба от фалита на банката, освен ако междувременно не са направили успешни цесии.

Любимите инвестиции

Тенденцията да се минимализира излизането на пари от групата се забелязва и при вложенията в акции и облигации. Така двете дружества от групата "Химимпорт" - "Армеец" и "Съгласие", са заложили почти изцяло на акции на откровено и прикрито свързани дружества, търгуващи се на БФБ, като са инвестирали над 60 млн. лв. Същото важи и за "Евроинс", чиито мениджъри са вложили над 24 млн. лв. в компании от групата на компанията майка - "Еврохолд", или в свързани с нея дружества.

При тези две групи това е практика и в пенсионните фондове, които контролират. От години двете пенсионни дружества от групата "Химимпорт" - "Съгласие" и "ЦКБ-Сила", както и близкото до "Еврохолд" - "Бъдеще", влагат голяма част от активите си в същите свързани лица, които са избрани и от двата застрахователя. Там обаче става въпрос за доста по-големи мащаби. За проблемите с инвестиции в свързани лица на пенсионните фондове официално се говори още от 2007 г., като тогавашният зам.-председател на КФН, отговарящ за сектора (и сега председател на НОИ) Бисер Петков признаваше за практиката, но смяташе, че е нужна законова промяна, за да й се противодейства. Мениджъри на пенсионни дружества също нееднократно са констатирали, че това е един от най-големите проблеми на втория стълб.

При застрахователите проблемът далеч не е толкова остър, но високата концентрация може да е опасна. Много от тези инвестиции в групата са практически непродаваеми и неликвидни. И ако при някакво бедствие се наложи изплащане на много обезщетения, осребряването на активите може да се окаже проблемно. А през тази година имаше няколко такива, като индикациите са, че щетите от градушката в София са се отразили доста негативно на резултатите.

Очукани печалби

Докато към средата на годината 15-те компании, предлагащи автомобилни застраховки, отчитат 23 млн. лв. печалба, към края на деветмесечието те са на 10 млн. лв. загуба. Тук обаче ударът, за разлика от този на градушката, е доста неравномерен. Финансовите резултати на някои застрахователи са пострадали доста по-силно от други, като основната причина са различните условия за презастраховане, договорени от различните компании. Така докато при някои рискът се прехвърля, при други е концентриран в тях. Отчетите показват най-големи загуби за третото тримесечие от "Алианц", "Лев инс" и "Армеец". Същевременно друг от големите в автозастраховките - "Бул инс", дори увеличава печалбата си.

Загубите влошават и коефициентите за стабилност. По закон собствените средства на всеки застраховател, намалени с нематериалните активи, трябва да превишават по-високото от два сложно изчислявани показателя - границата на платежоспособност или гаранционния капитал. По данните към септември някои дружества са застрашително близо до под 100% покритие. "Евроинс", което е публична компания, вече е внесло проспект за увеличение на капитала, с което компанията търси да набере 14 млн. лв.

Къде е проблемът

Тук трябва да се отбележи, че за разлика от пенсионните фондове (където инвестициите в свързани лица са забранени, но заобиколими) и банките (където има лимит за големи експозиции към отделна група лица, който също често се заобикаля) при застрахователите няма изрично ограничение за свързани инвестиции. Разбира се, има лимити за отделни класове активи (акции, облигации, ДЦК и т.н.), но не и забрана да влагат в свързани лица. Все пак има няколко общи текста, които биха дали възможност на регулатора да се задейства, ако вижда нещо притеснително.

Така например е предвидено изискване "активите за покритие на техническите резерви да се диверсифицират и разпределят така, че нито една категория активи, инвестиционен пазар или отделна инвестиция да не е със значителен дял". Друга точка гласи: "Инвестиция в категории активи, които са с висока степен на риск поради същността си или характеристиките на емитента, както и делът на активите за покритие на техническите резерви, които имат ниска ликвидност, трябва да бъдат ограничени до благоразумни равнища."

Крахът на КТБ с нейния модел да се ползва като лична касичка за финансиране на компании и проекти на собственика й има много негативни ефекти за хиляди хора и бизнеси. Има обаче и поне един положителен - заостри вниманието към опасностите от инвестиране в свързани лица. А в целия финансов сектор то се превърна в национален спорт за всички институции, които са част от местни групи.

За кредитирането на свързани лица от банки има доста, макар и откъслечна информация. Известен е и проблемът с вложенията на пенсионните фондове в компании, близки до собствениците на управляващото ги дружество, които понякога надвишават и половината от активите им. Малко обаче се знае за това в какво са инвестирани резервите на застрахователните компании.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Aко трябва да съберем посланието от статията в едно изречение, то ще звучи горе-долу така: "Да седнем на по кафе и без излишни емоции да си поговорим по темата, как някой си мисли, че е пенсионно осигурен, а пък друг си мисли, че е застрахован"

 • 2
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  Като цяло при застрахователите нещата ми се виждат абсолютно нормални. Градушката може да е изяло печалбата за тази година, но пък доверието в тези организации се засили и това ще окаже влияние върху пазара.

  При пенсионните фондове е добре да се направят някой законодателни промени за да не се допуска възможността да се правят спекулации, а и за да се гарантира финансовата им стабилност. Доколкото съм запознат - такива предложения има от страна на ГЕРБ и най-вероятно съвсем скоро ще ги видим...

 • 3
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov

  В таблицата виждам няколко потенциални "КТБ-та"!!!
  Браво на Капитал!!!

 • 5
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov

  До коментар [#4] от "Катапулт":

  защо не сте съгласен?
  Е парите не са дадени на кредит, а просто са инвестирани във свързани(което е подобна схема) и ако падне или тръгне да пада цялата група става ефекта на доминото!
  Вижте инвестициите на Армеец - всичко е в свързани фирми!!! Знаете ли кой управлява Химснаб, Велгаф АМ, ИК Галата, Химимпорт, ЦКБ, ПДНГ - ами как кой една варненска група ТИМимпорт, а ама те управляват и самия Армеец!!! Е нима схемата не е подобна на КТБ(да придобиваш бизнеси с чужди пари и да наливаш чужди пари във свързани). Е нима пак поредния регулатор не гледа на страни?

  Ами ЕвроИнс - същата работа, вижте къде са им изнвестициите - само във фирми управлявани от групата Еврохолд!!!

  ако не сте съгласен, кажете кое лекарство да взимам - сигурно това което пият Искров и Маврудиев и не виждат нищо!?!?

 • 6
  katapult avatar :-|
  Катапулт

  До коментар [#5] от "tony1975":

  Просто коментираш тема явно без изобщо да познаваш материята. Извинявай, че бях малко остър в изказването си. Таблицата, която гледаш за инвестиции представя начина, по който са разпределени Техническите резерви на различните компании. Тези резерви служат за разплащане на щети по различните полици и има наредба, по която се разпределят (http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/naredba_27_1.pdf). Тоест това са специален вид инвестиции, които са определени за покриване на определени щети и сами по себе си биха се превърнали в печалба. Това не са пари на застрахованите лица, а представляват отражение на стойността на поетите от застрахователя, задължения, които се очаква да бъдат изпълнени в бъдеще по влезли в сила застрахователни договори, разходите, свързани с изпълнението на тези задължения, както и стойността на възможното неблагоприятно отклонение от това очакване. Колкото повече и по-скъпи застраховки е поел застрахователя, толкова повече технически резерви трябва да заделя и това е по закон. Тоест, тая таблица с инвестициите, дето я гледаш отразява евентуални щети и не са чужди пари, а са си техни, с които разплащат бъдещи искове (ако се наложи). Таблицата доказва, че застрахователите са стабини и разполагат с достатъчно резерви за да изпълняват ангажиментите си. Освен това, таблицата показва и че най-големите застрахователи са Армеец, Булстрад и Лев Инс, защото зад инвестициите им в технически резерви, стоят поети ангажименти... Няма НИЩО общо с това, което стана с КТБ! Иначе за Искров и Мавродиев, темата е друга - на тях със сигурност скоро ще им се наложи да пият хапчета, но не заради застрахователите, а заради това, което надробиха с КТБ и Цв.Василев. Надявам се, че отговорих подобаващо на въпросите, които ми зададе... Дано си ме разбрал, макар че надали ще променя мнението ти, и все пак трябва да се чете повече, когато се коментират подобни текстове. Не всичко става ясно, когато не се познава материята, а спекулации лесно могат да бъдат направени!

 • 7
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov

  До коментар [#6] от "Катапулт":

  Ама Вие май четете нормативната база, както Искров и Маврудиев са чели отчетите на КТБ до юли месец - виждате само това което искате!!!
  Няма нужда да познавам застрахователния бизнес в такива детайли за да видя слабостите в инвестициите на дружествата, те 200 човека в БНБ сигурно са разбирали банковото дело по-добре от мен, а проспаха банков крах за 4млрд.
  Не били пари на застрахованите - това са пари които трябва да се дадат на застрахованите при наличие на бъдеща щета!
  Били пари на дружеството, ами нали дружеството е купено от Химимпорт от МО с пари на кандидат пенсионерите в ПФ-та притежавани от тим и с депозитите на депозантите в ЦКБ!
  Ама били разпределени законово - хахаха, точно това казвам, едни четат запетайките на закона като теб - и си казват всичко е ОК всичко законово е спазено, а други използват законите, за да ги заобикалят :). Какво имам в предвид:
  Нека приемем, че имаме ликвиден проблем в ЦКБ, защото да кажем българите са разбрали че тя наред с Пиб и Инвест банк са поредните гнили ябълки на мутри с бели якички и тръгнат както при КТБ да си теглят парите. Да ама в същото време се взривява завода на Приста Ойл(работят с горива - случва се), които са имали неблагоразумието да го застраховат в Армеец за 40млн. Е Армеец трябва точно от тези парички в таблицата да изплати тази щета...ама кой ще купи акции на ЦКБ с която предположихме, че има проблем, е отиваме на облигациите(налЕ инвестициите са диверсифицирани), ха ами и те са на ЦКБ, ОК зарежи ги отиваме на депозитите - Я ами те и те 30млн са в ЦКБ е как няма да стане ефекта на снежната топка? И ще се окаже че на книга всичко е ОК - както в КТБ, а реално резервите са набувкани в гнили активи с цел да ги държат на една висока и нереална цена, ако когато се наложи да трябват парите - кой ще ги купи? Защо никой не искаше активите на Бромак като залог за оздравяване на банката - всичко е мижи да те лАжем! ;)
  Поздрави!

 • 8
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Поне за класиЧните застраховки не разбирам проблема, пестят от реасекурация? Дано тази ситуация ги науЧи на нещо. А говорейки за фондовете, ами трудно ми е да си представя тн. нормалност, ако я няма в държавата и икономиката.

 • 10
  filip_kostov81 avatar :-|
  felipeeee

  След случая с КТБ хората станаха твърде подозрителни и сега е лесно да им се насеят необосновани страхове. Нормално е при сериозни бедствия, каквито имаше тази година, застрахователите да отчетат спад в печалбата си, тъй като имаха да изплащат щети на клиентите си, и това е повече от показателно, че са си свършили работата и са поели отговорност. Що се отнася до "проблемът" със свързаните фирми - когато някой има бизнас и банка, нормално е да се довери на собствената си банка. Това по-скоро показва, че ще има изгода тази банка да се развива добре, за да му върви бизнеса. В КТБ положението беше такова, че партньорите на собственикът на банката го предадоха и то по политически причини. Всички знаем, че тази банка беше обвързана с властта, всички знаем за аферата Пеевски-Василев. А и нереално високите проценти по депозитите трябваше да подскаже на хората, че нещо не е наред. В България този случай не би трябвало да се повтори и няма смисъл да се насаждат страхове у хората с подобни материали.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK