Градушка от проблеми

Бедствията през годината влошиха резултатите на застрахователите, което поставя въпроса за качеството на резервите им

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Крахът на КТБ с нейния модел да се ползва като лична касичка за финансиране на компании и проекти на собственика й има много негативни ефекти за хиляди хора и бизнеси. Има обаче и поне един положителен - заостри вниманието към опасностите от инвестиране в свързани лица. А в целия финансов сектор то се превърна в национален спорт за всички институции, които са част от местни групи.

За кредитирането на свързани лица от банки има доста, макар и откъслечна информация. Известен е и проблемът с вложенията на пенсионните фондове в компании, близки до собствениците на управляващото ги дружество, които понякога надвишават и половината от активите им. Малко обаче се знае за това в какво са инвестирани резервите на застрахователните компании.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 6
  • + 21

  Aко трябва да съберем посланието от статията в едно изречение, то ще звучи горе-долу така: "Да седнем на по кафе и без излишни емоции да си поговорим по темата, как някой си мисли, че е пенсионно осигурен, а пък друг си мисли, че е застрахован"

  Нередност?
 • 2
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse
  • - 2
  • + 20

  Като цяло при застрахователите нещата ми се виждат абсолютно нормални. Градушката може да е изяло печалбата за тази година, но пък доверието в тези организации се засили и това ще окаже влияние върху пазара.

  При пенсионните фондове е добре да се направят някой законодателни промени за да не се допуска възможността да се правят спекулации, а и за да се гарантира финансовата им стабилност. Доколкото съм запознат - такива предложения има от страна на ГЕРБ и най-вероятно съвсем скоро ще ги видим...

  Нередност?
 • 3
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov
  • - 10
  • + 8

  В таблицата виждам няколко потенциални "КТБ-та"!!!
  Браво на Капитал!!!

  Нередност?
 • 5
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov
  • - 10
  • + 10

  До коментар [#4] от "Катапулт":

  защо не сте съгласен?
  Е парите не са дадени на кредит, а просто са инвестирани във свързани(което е подобна схема) и ако падне или тръгне да пада цялата група става ефекта на доминото!
  Вижте инвестициите на Армеец - всичко е в свързани фирми!!! Знаете ли кой управлява Химснаб, Велгаф АМ, ИК Галата, Химимпорт, ЦКБ, ПДНГ - ами как кой една варненска група ТИМимпорт, а ама те управляват и самия Армеец!!! Е нима схемата не е подобна на КТБ(да придобиваш бизнеси с чужди пари и да наливаш чужди пари във свързани). Е нима пак поредния регулатор не гледа на страни?

  Ами ЕвроИнс - същата работа, вижте къде са им изнвестициите - само във фирми управлявани от групата Еврохолд!!!

  ако не сте съгласен, кажете кое лекарство да взимам - сигурно това което пият Искров и Маврудиев и не виждат нищо!?!?

  Нередност?
 • 6
  katapult avatar :-|
  Катапулт
  • - 4
  • + 13

  До коментар [#5] от "tony1975":

  Просто коментираш тема явно без изобщо да познаваш материята. Извинявай, че бях малко остър в изказването си. Таблицата, която гледаш за инвестиции представя начина, по който са разпределени Техническите резерви на различните компании. Тези резерви служат за разплащане на щети по различните полици и има наредба, по която се разпределят (http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/naredba_27_1.pdf). Тоест това са специален вид инвестиции, които са определени за покриване на определени щети и сами по себе си биха се превърнали в печалба. Това не са пари на застрахованите лица, а представляват отражение на стойността на поетите от застрахователя, задължения, които се очаква да бъдат изпълнени в бъдеще по влезли в сила застрахователни договори, разходите, свързани с изпълнението на тези задължения, както и стойността на възможното неблагоприятно отклонение от това очакване. Колкото повече и по-скъпи застраховки е поел застрахователя, толкова повече технически резерви трябва да заделя и това е по закон. Тоест, тая таблица с инвестициите, дето я гледаш отразява евентуални щети и не са чужди пари, а са си техни, с които разплащат бъдещи искове (ако се наложи). Таблицата доказва, че застрахователите са стабини и разполагат с достатъчно резерви за да изпълняват ангажиментите си. Освен това, таблицата показва и че най-големите застрахователи са Армеец, Булстрад и Лев Инс, защото зад инвестициите им в технически резерви, стоят поети ангажименти... Няма НИЩО общо с това, което стана с КТБ! Иначе за Искров и Мавродиев, темата е друга - на тях със сигурност скоро ще им се наложи да пият хапчета, но не заради застрахователите, а заради това, което надробиха с КТБ и Цв.Василев. Надявам се, че отговорих подобаващо на въпросите, които ми зададе... Дано си ме разбрал, макар че надали ще променя мнението ти, и все пак трябва да се чете повече, когато се коментират подобни текстове. Не всичко става ясно, когато не се познава материята, а спекулации лесно могат да бъдат направени!

  Нередност?
 • 7
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov
  • - 13
  • + 5

  До коментар [#6] от "Катапулт":

  Ама Вие май четете нормативната база, както Искров и Маврудиев са чели отчетите на КТБ до юли месец - виждате само това което искате!!!
  Няма нужда да познавам застрахователния бизнес в такива детайли за да видя слабостите в инвестициите на дружествата, те 200 човека в БНБ сигурно са разбирали банковото дело по-добре от мен, а проспаха банков крах за 4млрд.
  Не били пари на застрахованите - това са пари които трябва да се дадат на застрахованите при наличие на бъдеща щета!
  Били пари на дружеството, ами нали дружеството е купено от Химимпорт от МО с пари на кандидат пенсионерите в ПФ-та притежавани от тим и с депозитите на депозантите в ЦКБ!
  Ама били разпределени законово - хахаха, точно това казвам, едни четат запетайките на закона като теб - и си казват всичко е ОК всичко законово е спазено, а други използват законите, за да ги заобикалят :). Какво имам в предвид:
  Нека приемем, че имаме ликвиден проблем в ЦКБ, защото да кажем българите са разбрали че тя наред с Пиб и Инвест банк са поредните гнили ябълки на мутри с бели якички и тръгнат както при КТБ да си теглят парите. Да ама в същото време се взривява завода на Приста Ойл(работят с горива - случва се), които са имали неблагоразумието да го застраховат в Армеец за 40млн. Е Армеец трябва точно от тези парички в таблицата да изплати тази щета...ама кой ще купи акции на ЦКБ с която предположихме, че има проблем, е отиваме на облигациите(налЕ инвестициите са диверсифицирани), ха ами и те са на ЦКБ, ОК зарежи ги отиваме на депозитите - Я ами те и те 30млн са в ЦКБ е как няма да стане ефекта на снежната топка? И ще се окаже че на книга всичко е ОК - както в КТБ, а реално резервите са набувкани в гнили активи с цел да ги държат на една висока и нереална цена, ако когато се наложи да трябват парите - кой ще ги купи? Защо никой не искаше активите на Бромак като залог за оздравяване на банката - всичко е мижи да те лАжем! ;)
  Поздрави!

  Нередност?
 • 8
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф
  • - 2
  • + 2

  Поне за класиЧните застраховки не разбирам проблема, пестят от реасекурация? Дано тази ситуация ги науЧи на нещо. А говорейки за фондовете, ами трудно ми е да си представя тн. нормалност, ако я няма в държавата и икономиката.

  Нередност?
 • 10
  filip_kostov81 avatar :-|
  felipeeee
  • - 1
  • + 8

  След случая с КТБ хората станаха твърде подозрителни и сега е лесно да им се насеят необосновани страхове. Нормално е при сериозни бедствия, каквито имаше тази година, застрахователите да отчетат спад в печалбата си, тъй като имаха да изплащат щети на клиентите си, и това е повече от показателно, че са си свършили работата и са поели отговорност. Що се отнася до "проблемът" със свързаните фирми - когато някой има бизнас и банка, нормално е да се довери на собствената си банка. Това по-скоро показва, че ще има изгода тази банка да се развива добре, за да му върви бизнеса. В КТБ положението беше такова, че партньорите на собственикът на банката го предадоха и то по политически причини. Всички знаем, че тази банка беше обвързана с властта, всички знаем за аферата Пеевски-Василев. А и нереално високите проценти по депозитите трябваше да подскаже на хората, че нещо не е наред. В България този случай не би трябвало да се повтори и няма смисъл да се насаждат страхове у хората с подобни материали.

  Нередност?
Нов коментар