Индустрията в еврозоната със спад през ноември

Производствената активност намаля, а очакванията бяха да се увеличи

Президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че ще банката ще увеличи икономическите стимули, ако очакванията се влошат.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че ще банката ще увеличи икономическите стимули, ако очакванията се влошат.    ©  Reuters
Президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че ще банката ще увеличи икономическите стимули, ако очакванията се влошат.
Президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че ще банката ще увеличи икономическите стимули, ако очакванията се влошат.    ©  Reuters

Производственият сектор в еврозоната се е забавил през ноември и така страховете за икономиката на валутния съюз отново излязоха на дневен ред. Индексът на производствената активност (PMI) за еврозоната, измерван от Markit Economics, е намалял до 51.4 пункта през ноември спрямо 52.1 пункта през предходния месец. Очаквания на анализаторите бяха за ръст до 52.3 пункта. Това е най-ниското ниво на показателя от 16 месеца, отбелязва Bloomberg.Незадоволителните резултати се дължат основно на по-лошото представяне на двете най-големи икономики в еврозоната. PMI в Германия отчете най-бавния си ръст за последните 16 месеца – сигнал, че ръстът в най-голямата икономика на Европа най-вероятно ще остане нисък. Ситуацията е още по-лоша във Франция, където индексът отчете спад заедно с търсенето. Това за пореден път хвърли съмнения, че скромният икономически ръст на икономиките на 18-те страни през третото тримесечие е изключително крехък. В същото време индексът на услугите в еврозоната също отчете спад - от 52.3 пункта през миналия месец до 51.3 пункта през този.

Други два анализа - на Markit и HSBC, показаха спад на PMI и в Китай. Индексът се понижи от 50.4 през октомври до 50 пункта този месец. Това е под средната прогноза, съставена от анализатори, интервюирани от Bloomberg, които очакваха стойност на показателя от 50.2 пункта. Нивото от 50 пункта разделя свиването от растежа на икономиката.

Отново заплаха от рецесия

Докато се очаква безпрецедентните стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ) да започнат да се усещат от пазарите през следващите месеци, слабият икономически растеж в Германия и Франция и ескалиращото напрежение в Украйна са заплаха за скромния икономически ръст на страните от еврозоната. Страните от валутния съюз отчетоха скромен икономически растеж през третото тримесечие на годината от 0.2%, припомня Bloomberg. Главният икономист на Markit Крис Уилямсън изтъкна, че спадът на индекса "увеличава риска регионът отново да изпадне в рецесия".

Още стимули

Европейската централна банка (EЦБ) ще започне да изкупува обезпечени от активи ценни книжа тази седмица като част от плановете за стимулиране на икономиката. Банката вече изкупува обезпечени облигации, свали лихвените проценти до рекордно ниски нива и започна да отпуска дългосрочни заеми за търговските банки във валутния съюз. Президентът на ЕЦБ Марио Драги каза по-рано този месец, че институцията е готова да предприеме нови мерки, ако прогнозите за икономиката продължават да се влошават.

"Новите парични стимули са само въпрос на време", посочва Марко Вали, главен икономист за еврозоната в UniCredit Милано. Експертът изтъкна, че публикуваните данни допълнително накланят везните към по-скорошно обявяване на нови количествени облекчения още на срещата на управителния съвет на ЕЦБ през декември.