С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
45 24 ное 2014, 19:15, 37343 прочитания

Как ще се изплащат гарантираните депозити в КТБ (обновена)

Вложителите са разпределени в девет банки според своя ЕГН или ЕИК

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Близо 250 хил. души и около 6 хил. фирми и други юридически лица ще могат да получат блокираните си суми до 196 хил. лв. в Корпоративна търговска банка (КТБ) през една от девет кредитни институции, посочени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Деветте избраници са Алианц Банк България, Банка ДСК, Обединена българска банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, СИБанк, Уникредит Булбанк, Централна кооперативна банка и Юробанк България (Пощенска банка), които от 4 декември нататък ще трябва да проведат най-голямата подобна операция в българската история, като изплатят сума от 3.6 млрд. лв.

Вложителите са разпределени по обслужващите банки в зависимост от последната цифра на своя ЕГН за физическите лица или на ЕИК или БУЛСТАТ за юридическите лица (виж карето). От фонда отбелязват, че това е направено "с цел да се постигне равномерно разпределение на вложителите според клоновата мрежа на обслужващите банки и да се осигури спокоен и гладък процес на изплащане".


Огромният брой вложители предполага, че може да има струпвания и опашки, въпреки че всеки може да се разпореди с парите си когато и да е през следващите пет години. Реално обаче много от 250-те хиляди сметки са практически празни с по няколко лева остатъци и опитът от предишни банкови фалити показва, че обикновено тези суми в огромен процент от случаите остават непотърсени. 114 хил. сметки например са с по под 10 лв. в тях, като сумата им възлиза на близо около 580 хил. лв. Дори обаче тези сметки да се игнорират, всяка от деветте банки остава да обслужи средно по над 15 хил. клиенти. Затова и подборът е следвал няколко критерия, сред които най-голямо относително тегло е имал този за покритието на клоновата мрежа на банката кандидат с тази на КТБ.

Какво трябва да направи вложителят

За да получат достъп до средствата си, вложителите на КТБ трябва да посетят определената им обслужваща банка в рамките на работното й време от понеделник до петък и да представят документ за самоличност. За физическите лица това може да е лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице. Юридическите лица представят ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация, с което да докажат кои са лицата, които управляват и представляват юридическото лице, а също така и декларация по образец, който е наличен на място в банката.
Още от първия ден на изплащането на гарантираните депозити – 4 декември, вложителите получават достъп до целия размер на сумата, която подлежи да им бъде изплатена, като могат да се разпореждат с гарантираните си суми в срок до 5 години. В обхвата на гаранцията попадат вложенията в размер до 196 хил. лв. за един вложител – български и чуждестранни физически и юридически лица, независимо от броя на сметките му в КТБ. В сумата се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на банката (в случая 6 ноември).
Всяка банка ще си създава и свой вътрешен ред за обслужването. От Уникредит Булбанк например заявиха, че ще обслужват клиенти с гарантирани влогове в 43 филиала на банката в 29 града в страната, като за София са определени 6 клона. Кои точно са и с какво работно време ще бъде обявено на интернет страницата на банката. В изплащането на гарантираните суми в Уникредит Булбанк ще са ангажирани 270 служители на банката.
При изплащането на гарантираните суми вложителите могат да изберат дали да изтеглят средствата си в брой, да наредят превеждането им в друга банка или да открият сметка в обслужващата банка и да оставят сумата на влог в нея. Откриването на тези сметки е без такса за тях, както и еднократното нареждане на междубанков превод през платежната система БИСЕРА (преводи до 100 000 лв.), уточняват от ФГВБ. От фонда напомнят още, че влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането (4 декември).Къде има още информация

На интернет страницата на фонда - www.dif.bg, има отделна секция за изплащане на влоговете в КТБ. Там е публикуван списъкът на обслужващите банки с клоновата им мрежа и работното време. Списъците ще са налични и в клоновата мрежа на обслужващите банки, и на интернет страницата на КТБ.
В секцията на сайта на фонда е публикувана и единната обща тарифа за таксите за обслужване на вложителите на КТБ в обслужващите банки, тъй като без такса е само еднократен междубанков превод и откриването на сметка в обслужващата банка (виж таблицата).
В секцията за КТБ, която се отваря като подсайт, има качени необходими документи, като декларацията за липса на изключения по отношение на гарантирането на влоговете – т.е. че съответното лице не попада в някое от изключенията по закон, според които влогът му не е гарантиран, дори и да е в границата до 196 000 лв. Има и пълномощно с примерно съдържание за разпореждане с подлежаща на изплащане сума. Под формата на въпроси и отговори е дадена информация за често задавани въпроси във връзка с гарантирането на влоговете. Там има отговори на въпроси като кога най-рано може да се получат гарантираните суми, има ли график за изплащане, какви документи са необходими, къде трябва да се отиде и др.
Освен на интернет страницата на фонда вложителите в КТБ могат да получат повече информация и на телефон 0700 144 03 - на цената на градски разговор.


Разпределение на вложителите в банките: по последна цифра от ЕГН/ЕИК – Банка
0 – Банка ДСК

1 – Обединена българска банка

2 – Юробанк България

3 – Райфайзенбанк (България)

4 – Алианц Банк България

5 – Уникредит Булбанк

6 – Уникредит Булбанк

7 – Централна кооперативна банка

8 – СИБанк

9 – Първа инвестиционна банка
Чуждестранните лица, които нямат български идентификационни номера, също ще бъдат обслужвани в ПИБ.


Тарифа за таксите на обслужващите банки за вложителите с гарантирани депозити в КТБ*
Теглене в брой Такса
до 3000 лв. 3 лв.
от 3000 до 20 000 лв. с предварителна заявка 2 работни дни 3 лв. + 0.2% за горницата над 3000 лв.
от 3000 до 20 000 лв. без предварителна заявка 3 лв. + 0.4% за горницата над 3000 лв.
от 20001 лв. до 196000 лв. с предварителна заявка 2 работни дни 3 лв. + 0.2% за горницата над 3000 лв.
Преводни нареждания  
Междубанков превод през БИСЕРА (за един превод)** без такса
Междубанков превод през RINGS  12 лв.
Откриване на сметка/влог в обслужващата банка (за една сметка)*** без такса
*за физически и юридически лица  
**Всеки следващ превод се таксува според тарифата на съответната обслужваща банка
***Откриването на втора сметка / влог се таксува според тарифата на съответната обслужваща банка
Суми до 100000 лв. се превеждат през БИСЕРА, а над 100000 лв. през RINGS
Източник: Фонд за гарантиране на влоговете в банките  

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

3 октомври 2019
Хотел Империал Пловдив

Годишен бизнес форум Industry 4.0


Къде е мястото на България в Индустрия 4.0 и европейската карта на автомобилните производители?
Запазете своето място на форума Industry 4.0, организиран от Капитал, за да почерпите от първа ръка от опита и знанието на глобалните и местни лидери: Daimler, Volvo Group, McKinsey & Company, Schneider Electric, Aurubis и други.

Основни теми на събитието:


 • Перспективите за развитие на индустриалния и автомобилния сектори в страната и региона
 • Бизнес стратегиите за прилагане на нови технологии като AI и 5G на водещи европейски производители
 • Умните решения за по-добро използване на ресурсите и кръгова икономика
 • Конкретните ангажименти на държавата и общините за развитие на индустриалния сектор

Годишен бизнес форум Industry 4.0 Запазете билет

Прочетете и това

Отрицателните лихви са заплаха за европейските банки Отрицателните лихви са заплаха за европейските банки

ЕЦБ обяви намаляване на основната лихва по депозитите с цел стимулиране на икономиката в еврозоната

23 сеп 2019, 323 прочитания

Тихият растеж на финансовите технологии Тихият растеж на финансовите технологии

Секторът вече допринася за 0.5% от националната икономика

20 сеп 2019, 1422 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Европейската комисия одобри 900 млн. лв. държавна подкрепа за ПИБ

Банката е поела ангажимент да върне помощта до 28 май 2016 г. и да не използва агресивни търговски практики

Нови схеми, нови измамници

КФН публикува нов списък със сайтове, които предлагат сделки с ценни книжа и валути, без да имат лиценз

Печели ли се от имоти на борсата

Дружествата със специална инвестиционна цел са алтернатива на директната инвестиция, а и изискват по-малки суми

Замлъкването на "Хоризонт"

Скандалът с опита за отстраняване на журналистката Силвия Великова оголи истината за медийната ситуация в България

Кой ще превъоръжи пехотата

Основната интрига около новите бронирани машини на армията се очертава да е между General Dynamics и Patria

Да откриеш звука на дървото

Потомственият лютиер Апостол Калоферов навършва 75 години

Рециклиране за напреднали

Ъпсайклингът е креативност, съчетана с грижа за природата