ЕС създава нов фонд за рискови инвестиции

Капиталът му ще бъде 21 млрд. евро и ще има по-малки ограничения за дейността

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) планира да създаде общ фонд с размер от 21 млрд. евро, чрез който ще се споделят рисковете при новите проекти с частни инвеститори. Това съобщи Reuters, като се позовава на два информирани източника. Според първоначалния план новата структура ще може да финансира проекти, чиято обща стойност е до 15 пъти по-голяма от размера на капитала (т.нар. ливърдиж). По този начин фондът ще се превърне в основна институция за инвестиционната програма на ЕС, която е в размер на 300 млрд. евро. Президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер трябва да обяви инициативата тази седмица.

Схемата

Представителите на ЕС, които са пожелали да останат неназовани, са посочили, че ЕК ще отпусне 16 млрд. евро за фонда, а другите 5 млрд. евро ще дойдат от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Фондът ще отпуска заеми, ще дава гаранции и ще може да изкупува дялове. Целта ще е да се подпомагат изложените на риск частни компании, така че спрените или забавени проекти да бъдат започнати.

Идеята е фондът да използва съществуващите си ресурси и да не изисква допълнителни парични средства от страните от ЕС. Ще има собствено управително тяло и ще има по-малки ограничения при дейността си в сравнение с другите структури, които се планираше да играят подобна роля, добавя от Reuters.

Инвестиционните планове на Юнкер ще се стремят да комбинират ресурсите на ЕС и промените в регулационната рамка, за да "се генерират повече частни инвестиции и действителните инвестиции да станат реалност", изтъкна вицепрезидентът на ЕС Юрки Катайнен на 14 ноември на конференция в Братислава, припомня агенцията. Той допълва, че фондът е един елемент от икономическата стратегия на Европейския съюз, а не "магическа пръчка, с която ще сме способни да се спасим чрез инвестиции от тежкия икономически климат".

От ЕС вече приготвят списък на инвестиционни проекти, които могат да се реализират бързо. Тъй като фондът ще може да поеме риска на стартиращите проекти, той може да предложи заобиколен път около проблемите с националните бюджети и да намали нежеланието на частния сектор да поема нови рискове, казват източниците на Reuters.

Разочарование на пазарите

Въпреки че предложението на Юнкер включва канализиране на инвестициите към отрасли като инфраструктура, фондът, който ще има ниво на ливъридж от 15 пъти собствения си капитал, разочарова пазарите. Aнализаторът от Royal Bank of Scotland Алберто Гало напомни, че дори и традиционните фондове, които имат капитал от 30 млрд. евро и по-скромен ливъридж от 10 пъти капитала си, "планът като начало може да не създаде доверие". Въпреки това експертът допълни, че създаването на фонд с участието на ЕК и ЕИБ наистина би могъл да промени ситуацията в Европа.

Планът за новия фонд идва на фона на забавящия се ръст на икономиките в еврозоната. Според последните прогнози на ЕС икономиката на валутния съюз ще нарасне с едва 0.8% през тази година. Фактор е и спадащата цена на еврото, което отчита срив за пети пореден месец, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги посочи миналата седмица, че банкерите ще "направят каквото трябва", за да увеличат инфлацията.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Ще инвестират в Русия ли, какви са тия рискови инвестиции?

 • 2
  xyha avatar :-|
  xyha

  Скапват средния и малък бизнес - това правят . НЯМА начин за нормално финансиране , когато наливат милярди в куци гиганти , които изяждат храната на малките.

 • 3
  telqk avatar :-|
  telqk

  Да бяха "инвестирали" в КТБ - 110% рискова инвестиция! Гарантирано и проверено.

 • 4
  daredebil avatar :-|
  DareDebil

  гениално, до вчера спасяваха банки поели твърде много риск, и дрънкаха колко са лоши и как трябва да ги контролират още повече, сега самите те ще дават рискови заеми. Но явно понеже са "европейски", това автоматично ги прави хубави.

 • 5
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#4] от "DareDebil":

  има разлика. Банките не могат да се държат като венчър капиталисти, защото рискуват прекалено много. От тях не се очаква да бъдат ВК. Докато когато един фонд е за венчър капитал то на вложителите им е ясно, че могат да загубят пари или да си ги умножат. Този фонд явно ще е за венчър капитал, с който ЕС иска да подпомогне стартъп сцената. В крайна сметка се получава собственост срещу парите и е възможно да се излезе на +. Въпросът е кой ги управлява парите и какво получава за това, че ги джурка.

 • Прокопи педераст

  Това е абсолютно безумие!
  "От ЕС вече приготвят списък на инвестиционни проекти, които могат да се реализират бързо. Тъй като фондът ще може да ПОЕМЕ РИСКА на стартиращите проекти, той може да предложи заобиколен път около ПРОБЛЕМИТЕ С НАЦИОНАЛНИТЕ БЮДЖЕТИ и да НАМАЛИ НЕЖЕЛАНИЕТО НА ЧАСТНИЯ СЕКТОР ДА ПОЕМА нови рискове, казват източниците на Reuters."

  Това се прави с добри правила, които дават възможност на частния бизнес ДА РАБОТИ (като малки данъци, слаби регулации и добра правораздавателна система), а не като се национализира риска от частния сектор! Това е безумие! ЕИБ налива пари в избрани частни проекти ("От ЕС вече приготвят списък на инвестиционни проекти, които могат да се реализират бързо."), в стремежа си да "реши проблемите на националните бюджети"!

  В България това са проектите, заради които при спиране на програми заради корупция се наливат държавни пари на кредит, вместо ЕС фондове!

  Има ли още някой, който се чуди защо има "Разочарование на пазарите" ?!?!?

 • 7
  abdul15 avatar :-|
  Прокопи педераст

  До коментар [#5] от "alabalko":

  Мислиш ли, че ако "... на вложителите им е ясно, че могат да загубят пари или да си ги умножат.", данъкоплатците, които всъщност плащат масрафа го знаеха това нещо след всичките им издънки покрай Европейските банкови байлаутове, гръцки, украински, португалски, испански, италиански, и т.н. сценарии данъкоплатците (бизнеса) искат още рискови инвестиции ? И ако да защо те не инвестират, а чакат ЕИБ да го прави вместо тях ?! В случая се използва репутацията на ЕИБ/ЕК/ЕЦБ, за да се съберат парите от данъкоплатците (вместо просто да се намали данъка.. защо ли?!) и да се пренасочат към "избраните" проекти.

  Този план е колосална измама за 20+ млрд! евро!

 • 8
  alex.p.ivanov avatar :-|
  alex.p.ivanov

  До коментар [#5] от "alabalko":

  Не се подвеждай. Тук говорят за стартиращите проекти, не стартиращи компании. Това са пари за Uncle Ben, не са за малките риби, търсещи по 0.1-5 млн. евро.

 • 9
  alex.p.ivanov avatar :-P
  alex.p.ivanov

  Иначе като идея е много яко. Ако наистина направят VC фонд с 21 милиарда биха променили правилата на играта изоснови.

 • 10
  daredebil avatar :-|
  DareDebil

  До коментар [#5] от "alabalko":

  дали могат или не могат е отделен въпрос, това което не подлежи на съмнение е че ЕК няма работа да е VC фонд, ама никаква. Ако искат да са, да си отделят от чиновническите заплатки и да си спретнат фонд, ама така някой който хал хабер си няма да вземе да влага народна пара в рискови начинания, щото е по-умен от частника който никога няма да даде пари за същото, айде нема нужда. И степента на риска и левъриджа са две отделни неща, това горе ще е с 15:1, демек с 20 млрд евро ще финансира проекти за 300 млрд. VC фондовете няма как да работят с такива съотношения, те набират капитал от инвеститори, които ДОБРОВОЛНО си дават парите да се управляват от фонда и да се влагат рисково, и очакват възвръщаемост след години. Това горе е кредитна институция, специално насоена към високорискови проекти, които няма как да получат частно финансиране. Нещо като Фани и Фреди, гарантиращи ипотеки за хора които няма как да получат нормален заем за жилище поради високия риск. Още се усещат вълните от пукването на имотния балон, това вероятно ще свърши по същия начин. Ако проект не може да привлече финансиране, при тия рекордно ниски лихви в ЕС и САЩ, на какво отгоре ще реши чиновника да отпусне народна пара?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход