Европейската комисия одобри 900 млн. лв. държавна подкрепа за ПИБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Европейската комисия одобри 900 млн. лв. държавна подкрепа за ПИБ

Затварянето на КТБ на 20 юни предизвика опашки пред ПИБ и тегления за над 800 млн. лв. седмица по-късно

Европейската комисия одобри 900 млн. лв. държавна подкрепа за ПИБ

Банката е поела ангажимент да върне помощта до 28 май 2016 г. и да не използва агресивни търговски практики

Николай Стоянов
11689 прочитания

Затварянето на КТБ на 20 юни предизвика опашки пред ПИБ и тегления за над 800 млн. лв. седмица по-късно

© Велко Ангелов


Европейската комисия одобри плана за преструктуриране на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и разреши държавната помощ да бъде продължена за още до 18 месеца. Банката получи 1.2 млрд. лв. помощ за срок от пет месеца в края на юни, седмица след затварянето на КТБ, когато за един ден от нея бяха изтеглени над 800 млн. лв.

От официалното съобщение на институцията става ясно, че България е подала заявление за удължаване на срока на държавния депозит в ПИБ до 28 май 2016 г., като размерът ще се свие до 900 млн. лева. Част ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца, като по информация на "Капитал", планът е през 2015 г. да бъдат върнати 600 млн. лв.

Решение в последния момент

Решението идва дни преди изтичане на първоначалните пет месеца, разрешени от ЕК на 28 ноември и ще даде възможност банката да продължи да ползва държавен депозит. За да набави средства за него, кабинетът "Орешарски" изтегли спешно 1.2 млрд. лв. дълг, като емисията беше записана от останалите български банки при 1.95% годишна доходност. В актуализацията на бюджета вече е предвидено вдигане на тавана на дълга, което ще позволи държавата да рефинансира този заем. Новата емисия дълг обаче още не е пласирана и вероятно правителството временно ще ползва пари от фискалния резерв, за да изплати падежиращата емисия.

Първоначално цялата операция беше обвита в мъгла, като чак на по-късен етап служебният финансов министър Румен Порожанов разкри, че средствата са депозирани в ПИБ при 2.2% лихва. Не е ясно при какви условия ще бъде подкрепата след 28 ноември.

ЕК е установила, че ликвидната подкрепа за ПИБ не противоречи на европейските правила за държавната помощ и мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система. Според Брюксел планът за преструктуриране на ПИБ "гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар".

Ангажиментите на ПИБ - без дивиденти и без придобиване на предприятия

"Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в Първа инвестиционна банка. Банката представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията", е мнението на новия еврокомисар по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер, цитирана в официалното съобщение.

Детайлно ангажиментите не са известни засега, като от ЕК съобщават, че неповерителната версия на решението ще бъде представена под дело № SA.39854 в регистъра на държавните помощи на уебсайта за конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.

В официалното съобщение на ПИБ също няма конкретика за поетите ангажименти по плана за преструктуриране. Запитани дали ще съобщят такива, от банката посочиха, че към днешна дата това е, което могат да кажат.

Все пак някои от ограничения са скицирани. За да се ограничат отрицателните последствия за конкуренцията от помощта, по време на периода на преструктуриране ПИБ няма да може да изплаща дивиденти, да използва агресивни търговски практики, да придобива предприятия и др. Освен това независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на комисията. Това обаче са общи ограничения, разписани още в комуникациите на ЕК за банкова помощ.

Според информация на "Капитал" в плана много от тях са прецизирани, като са поети ангажименти за поддържане на конкретни нива на определени показатели.

Европейската комисия одобри плана за преструктуриране на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и разреши държавната помощ да бъде продължена за още до 18 месеца. Банката получи 1.2 млрд. лв. помощ за срок от пет месеца в края на юни, седмица след затварянето на КТБ, когато за един ден от нея бяха изтеглени над 800 млн. лв.

От официалното съобщение на институцията става ясно, че България е подала заявление за удължаване на срока на държавния депозит в ПИБ до 28 май 2016 г., като размерът ще се свие до 900 млн. лева. Част ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца, като по информация на "Капитал", планът е през 2015 г. да бъдат върнати 600 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

49 коментара
 • 1
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Трудно е човек без специализирани познания в областта и достъп до пълната информация да изкаже крайно мнение дали това е добро, правилно действие или напротив, това е грешка и дори недопустимо от някаква гледна точка.
  Но дори и за човек като мен, средно нормален читател и горе-долу следящ нещата които се случват в политиката и финансите ( нещо напоследък все се движат ръка за ръка:)), не може да не остане известен горчив привкус, че аршина и подхода е различен при сродни ситуации, като случая КТБ например.
  И като добавим и примесването на няколко имена, едно от които на младия успял мъж, нещата стават доста мрачни.

 • 2
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  Твърде много се спекулираше със ситуацията около КТБ и банките като цяло. Щом обаче и от ЕС преценяват, че са взети конкретни мерки и че нещата са стабилни, то мисля, че нещата наитита са много по добре отколкото си мислим. ;-)

 • 3
  lxo07370614 avatar :-|
  lxo07370614

  Не желая долното да се приема като препоръка, реклама или нещо подобно - не е - всеки има глава на раменете си и следва да я ползва, а не да разчита на интернет мнения, но:
  Аз бях един от тези, които изтеглиха парите си от ПИБ по време на истерията. След сблъсъка с 3 (три) други банки - от които две от най-най-най-големите се убедих, че обслужването на ПИБ е доста по-добро. Справка - в едната ме накараха да стоя ПРАВ пред гишето, докато обсъждаме съдбата на спестяванията ми.
  Съответно - парите ми отново са в ПИБ. Дали имам доверие? Имам доверие, че подобно обслужване, клонова мрежа, служители, търговско име дават покритие на марката.

 • 4
  billybadboy avatar :-|
  billybadboy

  Нали можеха да изплатят 1 млрд за един ден, к'о стана!

 • 5
  tmax500 avatar :-|
  tmax500

  Скъпи ми, Цветко-51, по цял свят хората се радват, когато имат стабилен банков сектор, а тук сме седнали да злобеем. Европейската комисия е това все пак!

 • 6
  kamendc avatar :-|
  Камен

  До коментар [#1] от "tsvetko_51":

  Е там е работата, че не са сходни случаи. ПИБ си е нормална банка, макар и да има някои инвестиции в свързани с Цеко фирми, но все пак събраните средства като депозити до голяма степен отиват като кредити за ипотеки, кредитни карти, потребителски или фирмени заеми, разпределени сред широка маса лица, което диверсифицира риска.
  А КТБ събраните средства е раздавало само на около 90 фирми май бяха, все свързани лица с Цецо Мустака. Да си чувал някой да има кредитна карта от КТБ (освен Доган), или ипотека оттам, или потребителски заем или ипотека, както стотици хиляди хора имат от ПИБ?

 • 7
  x3m avatar :-|
  x3m

  До коментар [#6] от "Камен":

  но все пак събраните средства като депозити до голяма степен отиват като кредити за ипотеки, кредитни карти, потребителски или фирмени заеми, разпределени сред широка маса лица, което диверсифицира риска.

  Може ли да дадеш източник за тая информация? Съвсем сериозен ми е въпроса. Искам да се информирам за портфейла на ПИБ. Къде мога да го направя?

 • 8
  forsenx avatar :-|
  forsenx

  Не знам какво смятат да правят с тази банка, но е супер проблематична. В същия момент е достатъчно голяма, че националната икономика да понесе втори толкова голям удар след КТБ.
  Статистика:
  Депозитна маса за края на март - 7 990 844 000 лева, края на юни - 8 094 093 000 (в тази сума е включен и държавния депозит разбира се), в края на септември - 7 654 993 000 (низходящият тренд продължава). С просто око се вижда, че дори и с държавната помощ, през септември ПИБ е с около 330 млн. лева назад спрямо нивата от март. Ако към тази сметка броим и държавната помощ сумата става над 1.5 млрд.
  Ако и през декември не обърнат тренда, ПИБ ги пиши (ще си замълча тук, че да не нарушавам закона).
  През септември когато всички банки бутаха надолу лихвите по депозитите, ПИБ ги вдигна!!! Идеята в краткосрочен план ще проработи, ще привлекат нови клиенти (или ще задържат стари), ще влязат малко повече пари, но се видя при КТБ, че тактиката със завишени лихви в крайна сметка води до... всички видяхме какво.
  Пак покрай КТБ много се изговори за модела на управление на бълкарските банки (тези с български собственици). Ами какво да си кривим душата като е очевидно, че се вземат едни пари от разни хора и фирми и се инвестират за собствена сметка. Но това е против правилата на управление за всяка търговска банка. Например ПИБ притежава Банско, Витоша и Боровец. Ами ако се случат няколко години подред с топло време? Честно казано не знам до каква степен разчитат на приходите генерирани от зимните курорти, но ако процентът е сравнително висок, какво правим с банката тогава?

  А господина, който ми говори за обслужването в ПИБ - много благодаря, но предпочитам парите ми да са в банка с устойчив модел на развитие, пред това да са перфектни в обслужването.

 • 9
  lxo07370614 avatar :-|
  lxo07370614

  До коментар [#8] от "citizenx":

  Тъй като си сведущ по статистиките:
  Би ли могъл да намериш данни как се отрази на ПИБ първият удар през 2009 година - и дали я катурна, или впоследствие ПИБ няколко пъти беше банка на годината?
  Естествено е, че след като в края на юни пред клоновете на ПИБ имаше опашки и банката затвори за 2 дни (да, затвори до понеделник) сега ще има спад, високи лихви и малко по-висок риск. Докога? Ще видим.
  Моето лично усещане е, че ако нещата тръгнат надолу (не вярвам да се случи) - ПИБ ще бъде продадена на някоя от "чуждестранните" банки. С което доверието към нея ще се върне мигом. Просто тази банка има здрава основа, това твърдя.

 • 10
  forsenx avatar :-|
  forsenx

  До коментар [#9] от "lxo07370614":

  А ти не си ли задаваш въпроса: защо пък все тази банка боледува, защо все атаките са срещу нея? Явно има нещо, не знам. Сам си направи изводите. В крайна сметка една банка дори да е най-великата, с най-устойчивия модел, ако цар Пазар (посредством неговите поданици - потребителите) реши, че тази банка няма да я бъде - то значи няма да я бъде. Пък ти ако ще и от хиляда кладеница вода да ми носиш. Пак казвам - юнските събития се отразиха на доста банки отрицателно (предимно тези с бъларски собственици. Защо точно на тези, пак ще те оставя да си правиш изводите сам), но повечето засегнати банки обърнаха трнда през септември, върнаха са част от парите (и доверието на хората). Е точно ПИБ не е сред тези банки. Затова нека видим октомврийската и декемврийската статистика за депозитната маса и после пак ще коментираме. Не ме разбирай погрешно, не че искам ПИБ да фалира. Всъщност силно се надявам, че няма да стане, но ако хората и фирмите продължат да си теглят парите... ами какво да ти кажа.
  А доводът ти, че ПИБ станала банка на годината беше гениален. Нужно ли е да ти казвам колко пъти подред Цветан Мустакати беше банкер на годината или КТБ банка на годината?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK