ЕЦБ може да изкупува държавни облигации догодина

Стъпките ще бъдат предприети, ако сегашните мерки не постигнат желания ефект

Марио Драги (вляво) обяви, че ЕЦБ е готова да инжектира още инфлация колкото се може по-бързо.
Марио Драги (вляво) обяви, че ЕЦБ е готова да инжектира още инфлация колкото се може по-бързо.    ©  Reuters
Марио Драги (вляво) обяви, че ЕЦБ е готова да инжектира още инфлация колкото се може по-бързо.
Марио Драги (вляво) обяви, че ЕЦБ е готова да инжектира още инфлация колкото се може по-бързо.    ©  Reuters

В началото на следващата година Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да вземе решение да използва нови мерки в борбата с ниската инфлация и икономически растеж. През първото тримесечие ЕЦБ ще реши дали да изкупува правителствен дълг. Това обяви вицепрезидентът на институцията Виктор Констанцио, цитиран от Bloomberg. Купуването на държавни ценни книжа ще бъде пропорционално на размера на всяка страна от eврозоната в общия капитал на ЕЦБ. До това действие ще се стигне, ако стимулите, които банката прилага в момента, се окажат недостатъчни, за да съживят анемичния икономически растеж във валутния съюз, отбеляза Констанцио.

Изкупуване на правителствени облигации

"Очакваме възприетите от нас мерки в рамките на периода на програмата да доведат до счетоводен баланс като този от началото на 2012 г.", допълни банкерът по време на конференция в Лондон. Той посочи, че ако това не се случи, ЕЦБ ще трябва да се огледа за други активи за купуване, включително правителствените облигации на членовете на еврозоната, които се търгуват на вторичните пазари. Според представителя на банката това решение е напълно в правомощията и задълженията на ЕЦБ.

"За да разработим нови канали за насочване на паричната политика, които работят добре в други страни като САЩ и ЕС, ще се стремим да увеличим размера на паричната база и балансовия си отчет, като директно инжектираме пари в икономически агенти, които не са банки", каза още Констанцио. Според него въздействието на непосредственото изкупуване на правителствен дълг ще бъде "много по-голямо от ефектите от изкупуването на ценни книжа", допълни той.

Изчакване на резултатите

Тези коментари показват ясно готовността на ЕЦБ да инжектира още стимули, ако банката сметне за необходимо. Миналата седмица президентът на финансовата институция Марио Драги обеща, че банката ще възстанови инфлацията "колкото се може по-бързо". Към момента тя е значително по-ниска от целта от 2%. Въпреки готовността на Драги обаче Констанцио изтъкна, че институцията трябва първо да изчака ефекта от сегашните мерки, преди да започне изпълняването на следващите. Членът на управителния борд на ЕЦБ Беноа Кьоре каза в интервю по-рано през седмицата, че банката "няма да избързва" с това решение.

Пазарните анализатори също съветват ЕЦБ да не избързва с инжектирането на още инфлация чрез изкупуването на правителствените облигации. "Предвид това, че банката тъкмо започна програмата си за изкупуване на обезпечени ценни книжа, е напълно разумно да изчака да види как тя въздейства на пазарите и как се представя. Идеята да се изчака с количествените облекчения до догодина е напълно смислена", каза Маркел Александрович, старши икономист за Европа в Jefferies International Ltd.