БНБ опроверга твърдението на "Бивол", че проверява извънредно ПИБ

Сайтът е писал на регулатора за съмнения за кредити към свързани лица. Тази седмица в банката приключи проверката на ЕК

Сайтът Биволъ е изпратил данни до БНБ, които той твърди, че водят до основателни съмнения за източване на Първа инвестиционна банка от свързани лица, чрез офшорни фирми с непрозрачна собственост. Това стана ясно от публикация на самия сайт, като единият от собствениците му Асен Йорданов потвърди това, като каза, че БНБ е отговорила с мейл, че ще започне проверка.

Поради чувствителността на тематиката и поради особено острият и категоричен тон на заглавието в сайта за "извънредна проверка" в ПИБ, "Капитал" потърси засегнатите страни. От централната банка опровергаха информацията. "Това не отговаря на истината и е изключително некоректна интерпретация. Изпратени са въпроси от bivol и ние като регулатор им отговорихме, че ще проверим информацията. Няма извънредна проверка", коментира говорителят на БНБ Александър Урумов.

"Няма нищо подобно. Не е вярна нито информацията за проверка, нито другите обвинения. В момента обмисляме какви действия ще предприемем", каза говорителят на ПИБ Ивайло Александров.

Обвиненията на Биволъ

Според сайта, български компании, собственост на офшорни фирми, са теглили заеми от банката за 259 151 650 евро. Тази сума представлява 70% от капитала на банката към 30.09.2014 и ако е вярна, би представлявала нарушение на лимитите за големи експозиции в Закона за кредитните институции.

Засега от сайта не са казали за кои фирми става въпрос и не е ясно как е доказана свързаността, ако има такава. Тези данни са обещани за следващи публикации, като от Биволъ призовават и ДАНС и прокуратурата да се сезират по казуса.

Проверката на ЕК

Изявлението на Бивол идва на фона на одобрения план за преструктуриране на ПИБ от Европейската комисия, който предполага да е извършен детайлен преглед на активите и капитала на банката. Планът засега не е публичен, но в прессъобщението на Брюксел липсват индикации за фрапиращи нарушения. Комисията е установила, че ликвидната подкрепа за ПИБ не противоречи на европейските правила за държавната помощ и мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система. Според Брюксел планът за преструктуриране на ПИБ "гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар".

Европейската комисия разреши държавната помощ за банката да бъде продължена за още до 18 месеца. ПИБ получи 1.2 млрд. лв. помощ за срок от пет месеца в края на юни, седмица след затварянето на КТБ, когато за един ден от нея бяха изтеглени над 800 млн. лв.

Последно обновена в 13:57 ч.