Банките имат готовност да осигурят растеж на икономиката

Лихвите по кредитите и по депозитите ще продължат да намаляват, прогнозира главният изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов

Петър Андронов
Петър Андронов    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Петър Андронов
Петър Андронов    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
От политиците се иска да осигурят необходимото за хората и бизнеса усещане за стабилност и сигурност.

Банковият сектор в България е в кондиция да осигури растеж на икономиката, стига всички останали условия за това да са налице. Това заяви главният изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов в рамките на организираната от Асоциация "Банка на годината" конференция "Банкова стабилност". Той подчерта, че банките не могат да осигурят необходимото за хората и за бизнеса усещане за стабилност и сигурност, за което е необходимо време и най-вече участие от страна на политиците.

По думите му няколкото последователни кризи, през които страната премина през последните години, са изострили до крайна степен реакциите на пазара към кризисни сигнали и всяко влошаване води много бързо до отлагане на инвестиционните планове и плановете за потребление. В този смисъл необходимостта от стабилност и предсказуемост са едни от най-големите проблеми пред стимулирането на потреблението, а оттам и на икономиката като цяло.

Умерен оптимизъм

Очакванията му са събитията от последните седмици също да окажат влияние в посока понижаване на лихвите. Причината е, че в банковия сектор предстои да влязат част от или цялата сума от 3.7 млрд. лв. от депозитите в Корпоративна търговска банка, а същевременно през външния дълг, който ще осигури, държавата също ще добави нова ликвидност в системата. Така парадоксално в резултат на събитията с КТБ в страната ще има достатъчно допълнителни фактори, които ще тласкат депозитните и кредитните лихвени проценти надолу, смята Андронов. Той обаче допълва, че не може да се прогнозира с точност кога и с колко ще намаляват лихвите, още повече че чувството за несигурност, включително у самите банки, не е окончателно изчезнало и ще е нужно време за преодоляването му.