Последните опашки пред КТБ (обновена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Последните опашки пред КТБ (обновена)

От сутринта пред централата на КТБ имаше опашка от чакащи, които трябва да вземат документ от квесторите, преди да получат гарантираните си влогове

Последните опашки пред КТБ (обновена)

Грешни данни, допълнителни документи и чакане на живо, без електронни услуги - с това се сблъскват вложителите в банката

Весела Николаева
11539 прочитания

От сутринта пред централата на КТБ имаше опашка от чакащи, които трябва да вземат документ от квесторите, преди да получат гарантираните си влогове

© Анелия Николова


Преминаването през центъра на София в четвъртък преди обед не оставяше впечатление, че с изплащането на гарантираните влогове в КТБ може да има някакви проблеми и забавяния. Освен ако не преминете край централата на банката на пл. "Гарибалди", където се извиваше опашка. Охраната пропускаше по няколко души, а останалите обсъждаха лошото координиране и затрудненията, които срещат при опитите да изтеглят парите си. Казусите са различни и явно се дължат на различни грешки. От фонда за гарантиране на влоговете обявиха няколко часа по-късно, че са констатирали "спорадични проблеми", които са отстранявани. На 4 декември 9 банки започнаха да изплащат гарантираните депозити във фалиралата КТБ.

Една жена... на 100 и повече години

"Елате да се запознаете с жената на 104 години", подканва един от чакащите. "Столетницата" е около 40-годишна дама, чиито данни са объркани – от фонда са изпратили погрешна информация, според която тя е родена през 1910 г. Така при опита си да изтегли пари от банков клон се оказва, че личната й карта не отговаря на подадените данни и трябва да отиде в КТБ, за да удостоверят, че е тя. С подобни пречки са се сблъскали и много от чакащите, разказаха пред "Капитал Daily". Сред проблемите са сменени лични карти, заради които пак трябва да се минава през централата на затворената банка, и отново – грешно подадени данни за ЕГН.

За корекцията на лични данни от фонда отговориха, че вложителите трябва да се обръщат към офисите на КТБ в страната, като припомниха процедурата – при смяна на лична карта информацията трябва да се коригира от надзорниците на затворената банка. Оттам добавиха, че са помолили банките да не връщат клиенти "за несъществени грешки в идентифициращите документи".

"Хората обаче трябва да разберат, че засилените мерки в банките са с оглед сигурността на средствата им и с цел предотвратяването на злоупотреби", коментира Радослав Миленков, председател на управителния съвет на фонда.

Подаването на справки електронно е нещо, за което вложителите могат само да мечтаят. Когато се споменава този вариант, чакащите на опашката свиват рамене скептично – в други държави може, но у нас – не, казват. Разговорите се въртят около недоволството от цялостната организация по изплащането, започнала още със затварянето на банката в края на юни. Първо се изчакват няколко месеца, в които вложителите нямат достъп до парите си, нямат и яснота кога ще ги получат. След като започна изплащането, се оказа, че имат и други проблеми.

Далечна чужбина

Един от чакащите трябва да си извади нови пълномощни, с които да изтегли парите на майка си и братовчедка си, които живеят в чужбина. Тези, с които досега е извършвал операции от тяхно име, включително и в работещата КТБ, не се признават. "Трябва да извадят пълномощни, да се заверяват в посолството, да се изпращат, да чакам и тук на опашка", възмущава се мъжът. По този казус Миленков обясни, че изискванията към пълномощните са изрично да се посочи правото да се разпорежда с гарантираните суми от КТБ. От фонда посочиха още, че по-тежките мерки за проверки и допълнителни документи се прилагат, за да няма злоупотреби.

Жена от чакащите пред КТБ е пресметнала, че е изгубила някаква част от парите си – сметката й е била в евро, но ФГВБ изплаща сумите в левове. Тъй като тя има еврова сметка в ДСК, парите й ще бъдат обърнати отново от левове в евро, за да се преведат по нея. "При всяка смяна парите намаляват, може да е с малко, но аз вземам и по-малка лихва, защото в евро те са по-ниски", коментира жената. Възмущението на чакащите преминава в намерение да се включат в колективния иск срещу държавата по казуса с КТБ. Междувременно представител на групата КТБAlive заговаря хората и им обяснява къде биха могли да намерят информация за иска.

За разлика от клоновете на КТБ в другите банкови офиси не се говори за проблеми, няма и опашки. Служителите са създали организация за по-бързо обслужване, бележките - образец за попълване, са залепени на видни места, а при влизането на клиент той се насочва към гише за получаване на парите.

По стари критерии

Алтернативите пътища за инвестиране на изтеглените пари не са много познати на вложителите, с които говорихме. "В чужбина, в чужда банка, тук нищо не трябва да се оставя", е обобщеният отговор на част от запитаните вложители. Други вече са си избрали – отново банка, но с чужда собственост и с високи лихви. "Решил съм, в ТБИ ще ги оставя", споделя един от хората, които попълват бележка за изтегляне на спестяванията си. Става въпрос за TBI Bank, спомената заедно с още няколко като банките с високи лихви в публикация във Facebook групата КТБAlive. Никой от запитаните не споменава инвестиции във взаимни фондове, животозастраховки, доброволно пенсионно осигуряване или имоти. Стремежът да получиш високи лихви беше най-привлекателната черта на КТБ преди да затвори и очевидно той продължава да властва в избора на финансови продукти.

Материалът е допълнен с нова информация в 19.10 часа.

Преминаването през центъра на София в четвъртък преди обед не оставяше впечатление, че с изплащането на гарантираните влогове в КТБ може да има някакви проблеми и забавяния. Освен ако не преминете край централата на банката на пл. "Гарибалди", където се извиваше опашка. Охраната пропускаше по няколко души, а останалите обсъждаха лошото координиране и затрудненията, които срещат при опитите да изтеглят парите си. Казусите са различни и явно се дължат на различни грешки. От фонда за гарантиране на влоговете обявиха няколко часа по-късно, че са констатирали "спорадични проблеми", които са отстранявани. На 4 декември 9 банки започнаха да изплащат гарантираните депозити във фалиралата КТБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  pavla avatar :-P
  ПАВЛА

  На това му се казва изгубени в администрацията.

 • 2
  jozi81 avatar :-|
  Мафията си има държава

  Горките хора... На какви некадърници квестори попаднаха! Дето взимат чудовищни заплати за нищоправене - награда за послушковците, дето душиха банката в продължение на 5 месеца. През това време успяха да окрадат де що има стойностни картини от банката и да отмъкнат старите рекламни материали... Вижте им от любопитство снимките на тия Лютов и Костадинчева и ще разберете какъв ужас е съчетанието от тъпота, некомпетентност, облечени в съмнителна власт...

  http://www.miroivanov.com/2014/11/blog-post_26.html

 • 3
  bono_vox avatar :-|
  bono_vox

  Това накрая за ТБИ банк като реклама ли да го смятаме или...като "имайте едно наум с високите лихви"?

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  TBI кредит, TBI лизинг, TBI банк!!!!!!!!! са нещо като изи-кредит, Джет-кредит.....и този човек ще си даде при тях парите? Ами направо да им подари и апартамента си! Ужас!

 • 5
  oldschool avatar :-P
  oldschool

  че е нескопосана организацията, това е ясно.

  но и хората са големи мрънкачи. всеки тръгва да се оплаква когато му цъфне някой журналист с микрофон пред него, ей така, по принцип да си похленчиме, понеже сме си българи.

  пълномощни трябвали, разлики имало при превалутирането и ала бала.. ами така е, поне се радвайте, че ще си вземете парите. никой не ви е карал да ги слагате на 8% лихва при пазарни 5%, нали?

 • 6
  petarglaov avatar :-|
  petarglaov

  Повърхностен текст съчетан с непознаване на ситуацията. Нахвърляни бързи впечатления. Поставени казуси-въпроси без да им е даден отговор, което изисква само малко усилие за запознаване с нещата. Мъжът с пълномощните сега е в затруднение, поради лична немърливост - на сайта на фонда доста време стояха въпроси и отговори за изплащането на депозитите, като имаше един специално за изискванията за пълномощията, имаше май и за сменени лични карти.

 • 7
  izabell avatar :-|
  izabell

  Затруднението произтичало от срив в системата при сравняване на данните в ЕСГРАОНА.Който си е сменял паспорта ще чака за бележка.В клоновете на другите банки за изрядните било спокойно, (граждани изказаха благодарност по ТВ-новините).

 • 8
  drake avatar :-|
  drake

  "Елате да се запознаете с жената на 114 години", подканва един от чакащите. "Столетницата" е около 40 годишна дама, чиито данни са объркани – от Фонда за гарантиране на влоговете в банките са изпратили погрешна информация, според която тя е родена през 1910 г.

  Жената е на 104 години ако се вярва на информацията, но журналистите трудно смятат.

 • 9
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Кой каквото търси намира - малко евтинка сензация, но нали хваща място, все едно никой от нас, никога и в нищо не е бъркал.
  По сериозно е с пълномощните на хора живееши в чужбина, но те макар и в чужбина, вероятно са чули последните 4-5 месеца какво става у нас и все биха могли по-своевременно да решат въпроса или, което също е доста елементарно, да изчакат когато си идват - докато не падне борда ( дано никога не се случва:)) и ако не не става дума за над 5 години, човек може и да поизчака.
  Смешно ми стана за разликата купува/продава за евросметките - бих препоръчал другия път да си ги държи в буркан в каквато иска валута - като се лакомим за високите лихви хубаво, а сега за няколко лева повече или по-малко ще го правим не въпрос:) - това сме хората.

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Току що намерих отговор на част от въпросите които са поставени в статията ОФФ НЮС съобщава, че за 4 часа, 16000 човека са изтеглили 600млн - мисля че това говори само по себе си каква е била организацията и въобще как вървят нещата.
  И малко ми е жал за Капитал, не за друго, а след два-три дни ще им отпадне една тема, дето от години дава материал за почти всяяка седмица, а последните 4-5 месеца, по два на ден:).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK