ЕЦБ видя в проектозакон на Миков заплаха за независимостта на БНБ

Предложените промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките не се одобряват от Марио Драги

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Проектът за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките накърнява институционалната и финансовата независимост на БНБ, а може да наруши и функционалната й независимост. Това пише в становище на Европейската централна банка (ЕЦБ) по повод предложенията на предишния председател на парламента Михаил Миков. В сряда от БНБ изпратиха до медиите мнението на ЕЦБ, което е подписано от управителя на институцията - Марио Драги. В него се допълва, че предложеният проект възпрепятства инвестирането, управлението и отчитането на резервите, което е задача на БНБ по Закона за БНБ.

Предвидената в проекта възможност БНБ да отпуска временни кредити на фонда за гарантиране на влоговете може значително да ограничи финансовите средства в БНБ и нейните резерви, като по този начин се поставя под заплаха изпълнението на задачите на БНБ, свързани с европейската система на централните банки, както и стабилността на валутния борд в България, а следователно и правомощието на БНБ да поддържа ценовата стабилност, пише още в позицията на ЕЦБ.

От ЕЦБ напомнят, че единствените допустими изключения за такова финансиране са: кредит в рамките на деня и краткосрочно спешно ликвидно финансиране, което да е в съответствие със строгите условия на ЕЦБ за конвергенцията.

В предлагания проект се дава възможност да се поиска от банките да плащат авансово последващи вноски, ако средствата на фонда за гарантиране на влоговете са недостатъчни, за да покрият задълженията му. По този повод от ЕЦБ отчитат, че тази мярка е добра за ефективното гарантиране на депозитите и за поддържането на общественото доверие. В същото време според институцията схемите с предварително финансиране следва да включват и възможността да се поиска от частния сектор да предостави допълнителна финансова подкрепа, тъй като предварително събраните от сектора средства може да се окажат недостатъчни при кризисна ситуация. Според ЕЦБ с въвеждането на този принцип би трябвало да се насърчава допълнителна пазарна дисциплина и да се преодолее моралният риск.

От ЕЦБ обаче препоръчват внимателно да се преценят текстовете, които предвиждат възможност временно да се повишават вноските на банките във фонда. В момента те са 0.5% от депозитната им база, а проектът дава възможност да се вдигат до 2% в рамките на до 3 години.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  По принцип централната банка трябва да е политически отговорна пред народа. Какво означава независимост на централната банка? Независима от кого? От суверена? Не мисля. БНБ ще стане клон на българското правителство, както е записано в МЕ-ММТ плана за възраждане на българската икономика.

 • 2
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Ако ЕЦБ мисли да постига банкова стабилност по подобие на тази в Кипър, когато бе конфискувана неприкосновена частна собственост на вложителите, мерси...

 • 3
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  E и,като бяхте независими не проспахте ли КТБ.

 • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  "В предлагания проект се дава възможност да се поиска от банките да плащат авансово последващи вноски, ако средствата на фонда за гарантиране на влоговете са недостатъчни, за да покрият задълженията му. По този повод от ЕЦБ отчитат, че тази мярка е добра за ефективното гарантиране на депозитите и за поддържането на общественото доверие. В същото време според институцията схемите с предварително финансиране следва да включват и възможността да се поиска от частния сектор да предостави допълнителна финансова подкрепа, тъй като предварително събраните от сектора средства може да се окажат недостатъчни при кризисна ситуация. Според ЕЦБ с въвеждането на този принцип би трябвало да се насърчава допълнителна пазарна дисциплина и да се преодолее моралният риск."

  Черно на бяло подписано от Драги! Интересно ми е пазарно ориентираните икономисти как ще излъжат сега за платеното си лобиране да поемем 2 000 000 000 лева повече дълг заради безхаберието на Хампарцумян, Вътов, Маринова и компания. Цветан Василев бе само черешката на тортата в банковия сектор.

  и когато някой опитва да обясни как наште "банкери" нямат вина, да погледнат САЩ, Конгреса и тамошните финансови мениджъри!

 • 5
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  До коментар [#3] от "chicago514":

  ЕЦБ работи с данни на БНБ....

  А БНБ работи изцяло с (непроверените данни, като вярва на одитиращите компании) данни от съответната банка....

 • 6
  vaskeh avatar :-|
  vaskeh

  Има ли още някой в страната който да вярва на БНБ, Искров и компания? Мисля, че не! Резултатите от некадърното управление и крадливата политическа банда ще ги видим за съжаление следващата година и след това. Драги къде беше със рецептата за КТБ? И в Италия и в Португалия имаше банкови проблеми и то по-големи от ктб, но ецб се намеси и стабилизира. Или фактора ДП е по-силен и от ецб?

 • 7
  marto76 avatar :-|
  marto76

  Аз вярвам на Левон Хампарцумян! Доказан професионалист е.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#1] от "rmarkov":

  БНБ вече беше клон на българското правителство до 1997 г. И видяхме как "отлично" се справи с "отговорна пред народа" парична политика. На това пък аз казвам - мерси!

 • 9
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  До коментар [#8] от "bricky":
  Да видяхме го хубаво:
  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/12/2_22.html

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Кой е този Драги, че ще дава акъл на Миков?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход