Пенсионните компании ще търсят международна подкрепа срещу промените

Организацията им ще пише и до МВФ, защото пенсионната реформа от 2000 г. е била ангажимент към фонда

Засега само Реформаторския блок се е изказал твърдо против промяната, засягаща личния избор на пенсионно осигуряване
Засега само Реформаторския блок се е изказал твърдо против промяната, засягаща личния избор на пенсионно осигуряване    ©  Надежда Чипева
Засега само Реформаторския блок се е изказал твърдо против промяната, засягаща личния избор на пенсионно осигуряване
Засега само Реформаторския блок се е изказал твърдо против промяната, засягаща личния избор на пенсионно осигуряване    ©  Надежда Чипева

Пенсионните компании вече са започнали разговори с политическите партии от парламента и ще търсят международна подкрепа за спиране на решението за прехвърляне на пари от личните партиди на осигурените към НОИ. Това съобщи Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) в сряда вечерта по време на 17-тата годишна среща на организацията.

Представители на пенсионните компании съобщиха, че досега не са виждали официално законопроекта, който предвижда пренасочване на лични осигурителни сметки към държавното осигуряване без право на връщане. Идеята беше лансирана в неделя от премиера Бойко Борисов и синдикатите, след среща, на която не са били представители нито на работодателите, нито на самите пенсионни фондове. След това стъпките по приемането на промяната в Кодекса за социално осигуряване се развиваха буквално за часове и без никакъв реален дебат.

Опит за дебат

От БАДДПО, заедно с още няколко организации са изпратили писмо до председателите на всички парламентарни партии и вече са започнали срещи с тях, на които да им обяснят лошите ефекти от предложената промяна. Никола Абаджиев съобщи, че вчера (сряда) са получили запитвания от няколко национални пенсионни организации - от Полша, Румъния, от Международната федерация на управителите на пенсионни фондове (FIAP) и смятат да се обърнат към организацията Pensions Europe, за да ги информират за намеренията на българското правителство. Абаджиев разказа, че скоро е имало и общо събрание на организацията, на която е приет документ и за българските пенсионни дружества - в него освен положителното развитие на допълнителното пенсионно осигуряване в България, е отбелязан и политическият риск. От БАДДПО смятат да информират МВФ за готвените промени, тъй като пенсионната реформа от 2000 г. беше един от ангажиментите на България към фонда. Абаджиев добави, че Pensions Europe имат силни позиции и в Европейската комисия.

Изпълнителният директор на "ДСК-Родина" Николай Марев определи меморандума на правителството и синдикатите като "опит за подмяна на модела".

Същото мнение изказа и Людмила Векова, изпълнителен директор на "Пенсионноосигурителен институт". "Това не е реформа, това е просто промяна на модела с временен фискален ефект", отбеляза тя.

Възможностите на надзора

Представителите на пенсионните компании подчертаха отново, че техният сектор е сред най-силно регулираните в държавата и периодично дават информация до Комисията за финансов надзор, която публикува доходността, структурата на инвестициите им, рисковият профил, броят на осигурените. Отделно самите фондове всяка година обявяват всички инструменти, в които са инвестирали парите на осигурените и изпращат извлечения до всеки един от клиентите си, които отделно от това могат да получават когато поискат актуална информация за натрупаните пари по личните си партиди, доходността, таксите, риска при инвестирането им.

Николай Марев обясни, че всеки работен ден за всеки пенсионен фонд в КФН постъпват по десет отчета, в които детайлно са описани инвестициите им. По повод инвестициите в свързани лица от пенсионните компании още веднъж подчертаха големите правомощия, които има КФН и ограниченията на Кодекса за социално осигуряване - по думите им ако има такива вложения, надзорът има достатъчно лостове, за да ги премахне.

Милен Марков, директор на ПОК "Съгласие" и председател на инвестиционния комитет в БАДДПО, посочи, че капиталовите пазари вече са реагирали на новината за готвените промени. От пенсионните компании съобщиха още, че ще има преструктуриране на портфейли и е напълно вероятна възможността да ограничат инвестициите си в ДЦК.

От "ДСК-Родина", "Ай Ен Джи ПОД" и "ЦКБ-Сила" заявиха, че не инвестират в свързани лица и в последната година нямат актове от КФН, свързани с това.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


70 коментара
 • 1
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  То беше ясно, че няма да оставят на Тиквата да открадне парите. Хората също няма да го позволяват. Такъв автогол си вкара тоя човечец, че ще има с какво да го помним дълго време.

 • 2
  petergos avatar :-|
  peter petrov

  Само не мога да разбера защо Бойко толкова много упорства и се инати?! Направо нямам думи!

 • 3
  sarssaraktos avatar :-P
  Sars Saraktos

  Много са ми интересни защитниците а финансовите пирамиди наречени за благозвучие "частни пенсионни фондове". С "натрупаните" в тях лични сметки, ще плащат на хората около 21-23 лева месечно или след две-три години цели 25 лева месечно. Ама ни изяждат по 5 % такса на всяка вноска и ни губят стойността на останалите пари, като се оправдават с фондовата борса и кризата. Защо със закон ме карат да давам пари на частни грабителски дружества. Направо отивам в НОИ и им казвам сбогом! А вижте тук колко загуби натрупаха за 11 години: http://alexanderbtodorov.com/2013/08/04/hail-fack-private-funds/

 • 4
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  До коментар [#3] от "Sars Saraktos":

  Ти хубаво отиваш в НОИ, но тези, които не искат да отиват в НОИ какво да правят, като са задължени да отидат щат не щат. И вариантът им е да се редят по опашки, за да се опитат да си спасят поне 5% от данъците за пенсия от най-голямата пирамида НОИ, които ще задмине и КТБ по брутален фалит, защото като гръмне НОИ, ще гръмнем всички!!!!!

 • 5
  avm10356087 avatar :-|
  avm10356087

  До коментар [#3] от "Sars Saraktos":

  а да престанете да спекулирате и да защитавате крадците и нагло заблуждавате хората може лесно да се сметне колко всеки е спечелил и загубил от капиталовите си сметки за разлика от нои ( бездънната крадлива каца) пред мен са мойте лични сметки и лесно мога да сметна за тези близо 14 год. с тези 5% от вноските ми имам близо 9 000 лв. спестена пара лично моя така е защото пазя всички вноски за това време и тези пари са събрани при средна заплата бруто 1000 лв и се вижда ясно че имам стабилна доходност въпреки някой години съм бил на минус доходност това е нормално за капиталова сметка да има и минусови години

 • 6
  gen.kolev avatar :-|
  Ген. Колев

  Май в случая едни айдуци искат да прецакат едни други айдуци. Едните захапали кокъла и не го пускат и си точат спокойно през свързани дружества, фордови борси и пр. шмекерии, инвестирват рийраш лии, таксичките от 5% им гарантирани каквото и да правят(1-2% по белия свят), другите тръгнали да кърпят кацата без дъно НОИ, че трабва да има за цигани и разни пр. социални паразити и така биха си купили повече време да бъдат на власт, пък кинти вече отвсякъде йок. А плащащите нещо все по-кът. Така или иначе не ни се дава право свободно да се разпореждаме с парите си, файда дет се вика така или иначе пак йок, пък и кой ли ни и пита?!? За истински реформи кат' ги питаш с малки изключения са прават на улави......е, докога и докъде ша я докараме?!?

 • 7
  avm10356087 avatar :-|
  avm10356087

  До коментар [#3] от "Sars Saraktos":

  и друго тези фондове не се казват частни а са упф и ппф частни са само партидите защото не ги управлява нои и какво лошо че ги управляват мениджъри а не нои ако имам избор цялата вноска или поне половината от тези 17,8% бих вкарал в капиталовата сметка и друго нещо много важно по голямата част от тези пари се влагат в дцк тоест в държавата така че са дори повече гарантирани и от тези от нои който трябва да изплаща

 • 8
  avm10356087 avatar :-|
  avm10356087

  До коментар [#6] от "Ген. Колев":

  напълно си прав за тези 5% такса но има дружества който взимат и по малко от 5% по закон е до 5% такса от самата вноска от 5%

 • 9
  avm10356087 avatar :-|
  avm10356087

  До коментар [#6] от "Ген. Колев":

  ами защо не намалят тази такса до 1-2% със закон това трябва да е нормалното поведение на всеки управляващ а не да ми крадат от бъдещото и да имат по сериозен контрол от кфн на мавродиев това им е задължението да следят за тези дружества отговерен е мавродиев а знаем кой го назначи там трябва сметка да им търсим на тия хора

 • 10
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  От 2000 г. - вече 14 години пенсионните фондове прибират пенсионни вноски, какво правят с тях може ли някой да каже, защото при непрекъснато увеличаващата се пенсионна възраст, едва ли някога ще плащат пенсии. Поне да не бяха задължителни, хората да имат избор - дали да са към НОИ или изцяло в частен пенсионен фонд, ако фалират тогава какво ще стане с изплатените вече осигуровки?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход