Еврозоната изпадна в дефлация

Reuters

Еврозоната изпадна в дефлация

ЕЦБ вероятно ще прибегне до печатане на пари още през януари

9055 прочитания

Reuters

© Reuters


Потребителските цени в еврозоната са спаднали повече от очакваното през декември заради силнотто поевтиняване на енергията, показват първите данни на Евростат. Така регионът официално изпада в дефлация, което се очаква да доведе до решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да стартира програма за изкупуване на държавни ценни книжа.

Статистиката показва, че през последния месец на миналата година инфлацията в 18-те страни, използващи еврото, е била на ниво от -0.2% на годишна база спрямо 0.3% за предишния месец. За последно инфлацията във валутния съюз е преминавала в негативна територия през октомври 2009 г., когато е била -0.1%.

Очакван резултат

Изпадането в дефлация беше очаквано, но средните прогнози на анализаторите бяха за спад до -0.1%. Основната инфлация, която не включва нестабилните цени на енергията и необработените хранителни продукти, остава без промяна спрямо октомври и ноември на ниво от 0.7%. Част от цените са се повишили през декември, като най-значителен е ръстът при услугите – с 1.2%. Индексът за цените на енергията обаче е спаднал с 6.3% на годишна база, а на храните – с 1%, което прави крайният резултат отрицателен.

ЕЦБ смята, че за икономиката най-здравословни са нива на инфлацията от малко под 2%. От октомври 2013 г. насам обаче инфлацията в региона остава под считаното за "опасна зона" ниво под 1%. Експертите се опасяват, че дългият период на ниска инфлация ще промени инфлационните очаквания на потребителите и ще ги накара да забавят покупките си в изчакване на по-ниски цени. Това може да доведе до дефлационна спирала подобно на Япония.

Печатане на пари

Тъй като ЕЦБ вече няма накъде да понижава основните си лихвени проценти, банката подготвя програма за печатане на пари чрез изкупуване на държавни облигации на вторичните пазари. Инжектирането на повече пари в икономиката трябва да увеличи търсенето и да спомогне за по-бърз растеж на цените. Повечето анализатори очакват това решение да бъде взето още на следващото заседание на ЕЦБ на 22 януари. В началото на годината президентът на институцията Марио Драги заяви, че вече върви техническата подготовка на размера, скоростта и устройството на мерките, които ще бъдат въведени в скоро време, за да се реагира на ниската инфлация.

В сряда Евростат публикува и данните за безработицата през ноември, които показват лек спад до 11.5% в еврозоната и 10% в целия Европейски съюз. В ЕС без работа остават общо 24.423 млн. души, от които 18.394 млн. в еврозоната. Най-висока остава безработицата в Гърция и Испания – 25.7 и 23.9%, а в България статистиката отчита 11.1%.

Потребителските цени в еврозоната са спаднали повече от очакваното през декември заради силнотто поевтиняване на енергията, показват първите данни на Евростат. Така регионът официално изпада в дефлация, което се очаква да доведе до решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да стартира програма за изкупуване на държавни ценни книжа.

Статистиката показва, че през последния месец на миналата година инфлацията в 18-те страни, използващи еврото, е била на ниво от -0.2% на годишна база спрямо 0.3% за предишния месец. За последно инфлацията във валутния съюз е преминавала в негативна територия през октомври 2009 г., когато е била -0.1%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Хахаха...

  Монетарната политика не може да въздейства на реалната икономика. Всичко е фискална политика. Постройката на Еврозоната обаче не позволява адекватна фискална политика, тъй като е нарушен основният принцип на държавния суверенитет, гласящ: ЕДНА НАЦИЯ - ЕДНА ВАЛУТА.
  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/04/blog-post_20.html

  Старо, но изпипано: Еврозоната или случаят с кривото евро
  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/11/blog-post.html • 2
  cartright avatar :-|
  cartright

  .. Но нека не забравяме, че освен тясната /и масова/ дефиниция за дефлация, съществува и широка такава, а именно: съкращаване на пари+кредит в обръщение. Погледнат в тази светлина, светът е навлязъл в дефлационен цикъл от доста години насам и той само се задълбочава с излизането на "тясната" дефлация на повърхността. Процесът е главно психологически и стаден: фирми и граждани свиват потреблението /и без това свито/, а когато ЕЦБ явно се провали в опитите си да се пребори с дефлацията, или дори още преди това, ще се срине и балона на американската фондова борса, който отдавна я държи в сферите на фантастиката. подробности на elliottwave.com

 • 3
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Добре дошли в клуба.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Свалянето на курса на еврото спрямо долара може да има и положително последствия ако се активизира износът за трети страни, а и за САЩ. Някои големи износители в САЩ започват да мърморят срещу скъпия долар. Въпрос на интегрирани усилия от страна на всички ЕС, а не само на еврозоната

 • 5
  ijj avatar :-|
  ijj

  Дефлацията има както недостатъци, така и предимства. Специално за Европа едно от предимствата е, че се намаляват разходите за вносни енергийни ресурси и че могат да се подобрят условията за износ на някои стоки - разбира се, при подобряване на конкурентноспособността. В историята е имало и периоди на дефлация, които са били благоприятни за икономиката - например в 20-те години на миналия век.

 • 6
  drbbbb avatar :-|
  Tru Soulja

  До коментар [#5] от "ijj":

  Какво искаш да кажеш с това 20те години на миналия век , тогава Европа е била опустошена от войната а в Щатите е имало криза?

 • 7
  ijj avatar :-|
  ijj

  До коментар [#6] от "Няма дясно в България":

  Кризата в САЩ започва в края на 20-те години. Преди това е имало така наречената "добра" дефлация, свързана с масовото производство на автомобили и електроуреди. Същото е характерно за САЩ и в периода 1870-1898, когато ръстът на икономиката е бил 4,5% годишно, а цените на дребно са наамалявали с около 2,5% годишно:

  http://www.bloombergview.com/articles/2013-03-25/the-benefits-of-chronic-deflation

  И в двата случая дефлацията е свързана с увеличаване на предлагането в резултат от технически прогрес. Дали и сегашната дефлация е такава? Може би отчасти само - всеки вижда как рязко падат цените на отделни видове стоки: компютри, телефони, таблети и т.н. Намалението на енергийните цени също е свързано с увеличено предлагане и използване на нови технологии, дори може би някакъв ефект има и подобряването на енергийната ефективност. Въпросът е доколко това по-голямо предлагане в енергийния сектор ще може да се задържи.

 • 8
  sarssaraktos avatar :-?
  Sars Saraktos

  Всъщност в икономиката всичко е политика. Сами си го казаха:
  "Служител в АНС: "Експертът по национална сигурност и служител в американската Агенция за национална сигурност (АНС) заяви в дискусия с немски журналисти, че Съединените щати тласкат Европа към безумна война срещу Русия заради огромните дългове, които е натрупала..." https://alterinformation.wordpress.com/2014/12/02/9023019415/

 • 9
  jazzi avatar :-P
  jazzi

  В краткосрочна перспектива, това са добри вести от гледна точка на потребителите, заработващите в евро и ползващи стоки и услуги от местен произход. Наистина лош индикатор за икономиката, но при тези нива на дефлация, с тренд от 2013 и предвид на планираните мерки, не виждам причини за тревога! Радвайте се на живота и си носете новите дрехи!

 • 10
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  [#4] "daskal1":, е, твоите положителни последствия не са положителни за нас . Тъй ,че не се бъркай в Българските положителни. Ако си още в САЩ и скоро няма да се връщаш .
  Няма да пиша много ,само ще кажа, че който се бори със САЩ - губи. горе долу и тоз ,който не се бори. Търговията на България в САЩ е почти 0 + .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал