Европейският съд постанови, че ЕЦБ може законно да купува държавен дълг

Плановете на централната банка да изкупува ДЦК и де факто да печата пари, не противоречат на европейското право

Още през 2012 г. Марио Драги обеща да направи всичко, което е нужно, за да се спаси еврото
Още през 2012 г. Марио Драги обеща да направи всичко, което е нужно, за да се спаси еврото
Още през 2012 г. Марио Драги обеща да направи всичко, което е нужно, за да се спаси еврото    ©  Reuters
Още през 2012 г. Марио Драги обеща да направи всичко, което е нужно, за да се спаси еврото    ©  Reuters

Плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на държавни ценни книжа не противоречат по принцип на европейското право при определени условия, заяви Европейският съд в Люксембург. Според генералния адвокат на съда Педро Круз Вилалон ЕЦБ има право да изкупува облигации и схемата за това е "необходима и пропорционална", тъй като ЕЦБ няма да поема рискове, които задължително ще я направят уязвима към несъстоятелност. Съдът обаче посочва, че институцията първо трябва да посочи мотивите си и да излезе от всякакви директни програми за помощ към страни, членки на еврозоната.

Стари планове


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  today

  В първия момент се зарадвах, че вече мога да започвам да печатам и аз, пък то каква била работата :-)

  Нередност?
 • 2
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov
  • - 1
  • + 1

  Изкупуването на ДЦК от ЕЦБ фигурира в предложенията на ММТ-икономистите за спасяването на еврозоната, но е нужно също и освобождаване на изкуствено наложения таван на дефицита от 3% - възможност 1:

  "Има три пътя за решаване на икономическите проблеми нa EC:

  1. Европейската централна банка подкрепя безусловно финансирането на държавните разходи на страните-членки от пазара за държавни облигации - нещо, което се случва и сега, но при задължителното условие за свирепи бъдещи съкращения на разходите, водещи до нов спад в икономиките на тези страни и т.н. Да се измени условието за големината на допустимия правителствен дефицит от 3% , което би облекчило икономиките и допринесло за по-адекватно агрегатно търсене, водещо до подем и намаляване на безработицата. Но това не е кардинално решение.

  2. Съединени Европейски Щати (СЕЩ) - един център на монетарна и фискална политика за цялата зона. Кардинално решение, но е утопично поради политически причини.

  3. Страните-членки си възвръщат независимостта на националните си фиатни валути при свободен валутен курс обратно и всяка провежда монетарна и фискална политика напълно самостоятелно. Кардинално, но отново малко нереално поради неразбирането на проблема - еврото."

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/11/blog-post.html

  Нередност?
 • 3
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper
  • + 1

  Единствения проблем в случя е че програмата за "количествено облекчаване" НЕ Е по модела на Федералния резерв на САЩ.

  Прогрмата за "количествено облекчаване" на ФЕД която стартира през есента на 2012 г. (QE3) и напрактика сложи край на рецесията там проработи защото беше отворена и със ясно обявена цел. Федералния резерв каза че ще увеличава паричната база докато хареченето на пари в САЩ не се качи достатъчно че икономиката отново да заработи нормално. (т.е. докато не се постигнат определени цели за ниво на безработица и инфлация) Това не е най-оптималния вариант на такъв вид програма но все пак е в пъти по-добро от това което мисли да прави ЕЦБ.

  Това което мислят да правят в ЕЦБ сега прилича на първите две програми за количествени облекчения в САЩ QE1 и QE2 които бяха за изкупуване на фиксирана сума облигации и не бяха обвързани с конкретни показатели за икономиката.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал