Осигуровките за пенсия може да растат с половин процент годишно

Депутатите планират да намалят таксите на пенсионните фондове на 2-3%

Първите мерки от пакета за промени в пенсионната система, който трябва да бъде готов до края на март, вече стават ясни след среща на работна група начело с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и депутатите от социалната комисия на парламента. Групата ще заседава всеки вторник и се очаква на заседанието й Министерството на труда и социалната политика да предложи няколко варианта, по които да се търси консенсус.

Осигурителните вноски за пенсия могат да нарастват с половин процент годишно, съобщи след срещата Калфин. Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова съобщи пред dnevnik.bg, че се обмислят варианти за намаляване на таксите на пенсионните фондове и за това осигурените да могат да се прехвърлят не само еднократно към Националния осигурителен институт (НОИ), но и да могат да се връщат от НОИ в частните пенсионни фондове. В сряда председателят на социалната комисия Хасан Адемов е поканил пенсионните фондове да обсъдят ситуацията, след като в края на 2014 г. ГЕРБ, ДПС и депутати от "Лидер" приеха спорната поправка за промяна на пенсионния модел. С нея се въвежда т.нар. избор между капиталовата схема на пенсионните фондове и разходопокривната на НОИ, без да има каквито и да било анализи и обсъждания за ефекта от мярката.

По-високи осигуровки

"Моето лично мнение е, че вноските би трябвало да растат, защото в момента пенсиите се изплащат от данъците и няма никакво основание от гледна точка на работодателите и на работещите да стоят ниски вноските и същевременно да се увеличават данъците, за да се изплащат пенсиите. Така че колко ще бъде нарастването, може да бъде според мен спокойно с половин процент годишно. Но това ще стане бавно, така че няма да бъде усетено, няма да бъде шок, няма да бъде вдигане на данъци, осигуровки и т.н., нещо, което ще затрудни бизнеса и гражданите", обясни Калфин. Социалното министерство разполага с няколко варианта на промени в пенсионната система, които бяха подготвени от служебния министър Йордан Христосков и консултативен съвет от експерти. Вероятно увеличаването на вноските е една от тях, но то трябва да бъде обвързано с промени в начина, по който НОИ събира осигуровките.

В частен фонд, в НОИ и обратно

В момента ГЕРБ обсъжда как да има възможност осигурените да могат да се прехвърлят и от НОИ в частен фонд. Проблемът е, че в НОИ няма възможност за индивидуални партиди, както е в частния пенсионен фонд. "Вариантите са при решение за връщане от НОИ към универсален фонд на осигуряващия да се възстановява или сумата, която е внесъл от индивидуалната си партида, или към нея да се добави и това, което е внасял в НОИ, като вноска за втора пенсия. И в двата случая обаче не се предвижда доходност на вноските", каза Ангелова. По думите й обаче ще трябва да бъдат намалени таксите на пенсионните фондове. Техният таван в момента е 5% еднократно върху вноските при влизане във фонда и 1% от управляваните активи годишно. Обявената доходност е след събраните такси, така че този 1% не се взима от нея.

Според депутати от ГЕРБ, които явно не са разбрали добре закона, обаче доходността на фондовете е около 5% - толкова, колкото те взимат за управление на средствата. Затова ще я намалят и ще настояват за прозрачност на доходността. По поправките вече се работи, в понеделник се очаква среща с финансовия министър Владислав Горанов, но те няма да бъдат внесени тази седмица, ще изпреварят обаче разговорите за пенсионната реформа.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Осигуровките ще растат, накрая и да успее да се пенсионира някой пак ще получава малка пенсия.

 • 2
  birdman avatar :-|
  birdman

  а така дойте ни още драги депутати пенсионирайте полицаи и военни на по 45 години , и раздавайте инвалидни пенсии на матриала .... изхода за всички работещи е терминал 2 махайте се от тая скапана държавица !

 • 3
  miroslavb avatar :-|
  miroslavb

  Щом осигуровките ще растат, значи ще се намаляват данъците? Нали?

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Управляващите използват шумотевицата, която създадоха около втория стълб, за да направят тихичко и незабелязано нещо първосигнално - да увеличат вноските за пенсия.
  Обяснението с дупката в бюджета на фондовете на НОИ е несериозно, защото тя е толкова голяма, че миналата година Хасан Адемов смяташе, че за да се ликвидира дефицитът, вноската на работещите трябва да се увеличи с 50%! Ама работещите намаляват за сметка на пенсионерите!
  Нека да позная: следващата мярка ще е да се увеличи пенсионната възраст. С по малко - с месец на година...
  И толкова! Реформата в пенсионната система е готова!

  Тези са пълни клоуни!

 • 5
  radoslavivanov avatar :-P
  radoslavivanov

  Другарите и наследниците им, които 3 пъти фалираха държавата, могат само да искат повече пари :).На това са научени и друго немогат ;).
  Или увеличават външният ни дълг или дерат кожите на едни 800 000 българи, които реално изработват и плащат данъците в БГ ;).
  Всички държавни и общински институции - само начисляват осигуровките, без да ги внасят в бюджета ;).
  Проблемът е, че тези 800 000 реални данъкоплатци намаляват всяка година и остава варианта само с увеличаването на дълга ;), при което неминуемо ще дойде и момента на фалита ;).

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "today":

  Така е, защото размерът на осигуровките не може да компенсира ниския брой работещи. Нали всеки политик напиня да се запише в историята с най-дългия и щедро платен срок на майчинство, най-дългото и високо като % обезщетение за безработица, най-късното започване на училище, най-дългото гимназиално обучение, бакалавър-магистър-доктор-доктор хонорис кауза-доктор емеритус, ранно пенсиониране, облекчени критерии за ТЕЛК, разширяване на обхвата на категорийните професии, и накрая какво става - опряхме до осигуровките на всичко живо, което сутрин в 7 часа, за да ходи някъде на работа.

 • 7
  krasi62 avatar :-|
  krasi62

  Няма такова чудо осигуряване в ЕС, има пенсионно застраховане има здравно застраховане и т.н. У нас всичко е с краката нагоре, вместо да се търси работещ модел както са го направили в Англия, или пък Германия, ние се опитваме да открием отдавна открити неща. Понеже сме си наврели главата в пясъка и като щрауси не искаме да видим нищо около нас. Такива имитации на промени, с 0.5 % увеличение на данъка върху труда, както ги наричам аз осигуровките, с цел балансиране на приходи и разходи в НОИ от данъка върху труда е нонсенс. Ако някой си направи труда да го сметне това нещо, 0.5% , колко години ще са нужни за баланс един дявол знае. Освен това очевидно е ,че броя на работещите намалява драстично за сметка на пенсионерите. Тези 0.5 % не могат да покрият само този факт, какво остава за догонване на останалите разходи от порядъка на 5 милиарда лв. Ясно е, че е нужен нов подход след като в годините на продажби на държавно имущество не успяхме да си осигурим едни капитализирани пенсионни фондове от които да можем да поемем голяма част от пенсиите.

 • geordgeo

  Всяко вдигане на пенсионната вноска намалява броя на тези, които го внасят. Калфин да не остроумничи много, ами да хваща пътя за Сибир и там да си строи комунизма, де*ба дерибея неден, нямало било да се усети тоя половин %... Като си гледам фиша в края на месеца, бая сума се е получила за събиране - тук половин процент, там два, бах мама му - цели 35% от заплатата ми отиват за разни вноски по разни фондове, от които файда няма, айде стига сте ни къпали с хладка вода и най-вече СТИГА сте ни стригали!!!

 • 9
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Всъщност в момента не е целесъобрзно да се осигурявате и изобщо да работите в България. Държавата се стреми за плаща повече пенсий и помощи на най-голем ите групо гласоподаватели, пенсионери и роми. работещият е натикан да работи и дамо да плаща. Бизнеса ощетява жестоко всичките си работещи хора. За сега като че ли ней правилно е да се емигрира за няколко години.

 • 10
  plamenhristov5 avatar :-(
  plamenhristov5

  нова формула за държавно крадене на пари


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход