МВФ понижава прогнозите си за световната икономика

Ниските цени на петрола не могат да компенсират факторите, забавящи растежа

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж през 2015 г. и призова правителствата и централните банки да прилагат разхлабена парична политика и структурни реформи, за да поддържат растежа. Институцията очаква световната икономика да нарасне с 3.5% през тази година и 3.7% през 2016 г., което представлява понижаване на досегашните прогнози за двете години с по 0.3%.

В зимната си прогноза фондът не е посочил специално България, но са направени прогнози за големите държави - развити и развиващи се - както и за икономически блокове като еврозоната.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Смисълът на заключението"...Съединените щати, прогнозата за икономическия растеж на които е повишена от 3.1 до 3.6% за 2015 г. Очакванията за САЩ се различават драстично от тези за еврозоната, където МВФ е повишил прогнозата си само за растежа на Испания. Фондът прогнозира БВП във валутния съюз да се увеличи с 1.2% през тази и с 1.4% през следващата година.' о собено на частта за "драстичните различия" е в отсъствието на единна финансова система в Еврозоната. Филтрирането на решенията през националните финансови системи прави прилагането на стимулите доста сложно и не дотам ефективно, за разлика от единния финансов пазар в САЩ.

  Нередност?
Нов коментар