С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
11 22 яну 2015, 19:03, 9493 прочитания

Владислав Панев, председател на съвета на директорите на "Скай управление на активи": Държавното осигуряване се нуждае от спешна реформа, защото доверието в него е загубено

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Владислав Панев е председател на съвета на директорите на "Скай управление на активи" от 2006 г. Бил е изпълнителен директор на инвестиционния посредник "КД секюритис", а от 2004 г. - инвестиционен консултант в същата компания. Работил е като финансов репортер във в. "Банкер" и в. "Дневник". Завършил е УНСС.

Акцент

Мениджърите на добрите пенсионни дружества са наясно, че действията на малка част от техните колеги поставят на риск целия втори осигурителен стълб.


Има ли проблеми в пенсионните фондове и какви са те?
- Проблеми има и всеки по-запознат е наясно с това. Става въпрос най-вече за инвестициите в свързани с мениджмънта на някои от пенсионноосигурителните компании лица. По принцип Кодексът за социално осигуряване (КСО) забранява това, но текстовете са такива, че забраната се заобикаля лесно. Защо се прави това? Защото може. Очевидно надзорът, дори и да се опитва да си върши работата, е достатъчно слаб, а интересите са изключително големи.


Важно е да се подчертае, че това далеч не се върши от всички пенсионноосигурителни дружества. Поне половината работят напълно добросъвестно и всъщност действията на останалите вредят на имиджа на целия бизнес. За мен голяма крачка в правилната посока е писмото от октомври миналата година на четири пенсионноосигурителни дружества, собственост на западни инвеститори. В него те сигнализират, че други дружества манипулират цените на ценните книжа от своите портфейли в края на всяко тримесечие, когато се определя доходността на пенсионните фондове, както и към 15-о число на всеки месец, когато се определя на каква цена ще бъдат прехвърляни партиди на хора, които са заявили желанието си да преминат от един пенсионен фонд в друг. Сигналът явно дава резултат, защото в края на 2014 г. сделките за изкуствено повишаване или понижаване на цените на дадени неликвидни акции намаляха значително.

Има ли риск за партидите на осигурените в пенсионните фондове от това?
- Рисковете са част от тези инвестиции да се окажат губещи. Знаем поговорката във финансовия свят, че не бива да слагаме всички яйца в една кошница, още повече ако тази кошница е свързана с мениджърите на пенсионния фонд. Ясно е, че те биха си затворили очите, за да могат да вземат тези пари и да разполагат с тях по изгоден за тях начин. Рискът е тези пари да не могат да бъдат върнати и по този начин, въпреки показаната моментна доходност от няколко пенсионни фонда, да се окаже, че реалната доходност е много по-ниска или отрицателна.
 
Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев каза, че няма никакви проблеми в дружествата, пред "Нова телевизия", заместник-председателят Ангел Джалъзов също не изтъкна проблемни зони. Затваря ли си КФН очите?
- Тъй като целият финансов пазар знае за какво става въпрос, аз съм убеден, че експертите в КФН също са наясно. Дали си затварят очите, има пропуски в законодателството, или може би се страхуват, аз не мога да кажа. Все пак трябва да се има предвид, че от едната страна стоят интереси за 8 млрд. лв., а от другата страна са служители на КФН с държавни чиновнически заплати. Затова и не вярвам комисията да предприеме достатъчни действия за защита на интересите на осигурените лица, без да има изрична подкрепа за това от страна на правителството.

Убеден съм, че що се отнася до спазване на буквата на закона, нарушения няма. Пенсионните фондове имат достатъчно добри юристи, които са наясно какъв тип инвестиция би нарушила КСО и какъв би го позволил. От няколко години в КФН отлежават промени в КСО, чиято идея е да се задълбочи понятието свързаност, и които евентуално биха ограничили инвестициите на пенсионните фондове в свързани лица. Аз лично не мисля, че това би решило проблема, тъй като винаги пенсионните фондове ще бъдат с едни гърди пред държавния регулатор. Според мен изходът е някакъв тип споразумение дори в рамките на Асоциацията на пенсионните фондове, че подобни действия не са допустими. Мога да дам пример с Асоциацията на управляващите дружества, на която моето дружество е член на управителния съвет. Преди няколко години ние изключихме от асоциацията наш член заради неспазване на етичния кодекс на асоциацията. Това даде повод на КФН няколко месеца по-късно да отнеме лиценза на това дружество и наистина след това стана ясно за широката публика, че там проблемите са били достатъчно големи, за да се действа.Мениджърите на добрите пенсионни дружества според мен са вече наясно, че действията на малка част от техните колеги поставят на риск целия втори стълб на пенсионното осигуряване. Стъпки към национализация с цел закърпване на бюджетни дупки през последните години бяха предприети в редица страни от Централна Европа (Унгария, Полша, Чехия и др). Трябва да сме големи оптимисти, за да вярваме, че българските политици мислят по-дългосрочно от колегите си и няма да се полакомят за събраните средства във фондовете. Информация за лошо управление само ще налее вода в мелницата на привържениците на национализацията.

В каква посока трябва да са законодателните промени, които се отнасят до пенсионното осигуряване?
- Промени при втория стълб очевидно са нужни, но не и в посока на приетите от Народното събрание миналата година. Ясно е, че най-вече заради демографската катастрофа трудно можем да разчитаме на нормални пенсии. Просто няма да има кой да ни ги плаща. Затова и частното осигуряване е необходим елемент от цялата система. Аз обаче бих разширил втория стълб, като въведа лични пенсионни сметки и дам възможност на хората да избират дали да инвестират вноските си в частни пенсионни фондове или в друг тип финансови инструменти (например ДЦК, застраховки "Живот", договорни фондове, депозити). Това би повишило значително конкуренцията на пазара и би свалило таксите за управление на сметките. Заедно с това обаче е крайно наложително да започне кампания за повишаване на инвестиционната култура на българина. Система, в която вероятно 90% от хората нямат идея в кой точно фонд се осигуряват и каква е причината да са го избрали (ако не са служебно разпределени), определено няма как да буди доверие. И след като държавата не прави необходимото, за да обясни точно за какво става въпрос, няма как да се сърдим на незаинтересоваността и на евентуалните грешни решения на хората.

Заедно с това спешно трябва да се извърши реформа и в държавното осигуряване, където е очевидно, че доверието е загубено. Всички сме чували мнението на много хора, че няма защо да се осигуряват, тъй като надали ще доживеят до пенсия, а дори и това да се случи, доходът, който ще получават, ще е мизерен. Натискът за увеличаване на осигурителните вноски вече започна, изказване за това направи министър Калфин. Аз бих подходил по по-нестандартен начин. Може да се помисли например за рязко покачване на размера на данък обществено осигуряване (с до 10 пункта) едновременно с пълното премахване на данък общ доход. Чисто математически промяната и за данъкоплатците, и за фиска ще е нулева. Обаче НОИ ще покрие огромна част от дефицита си, като няма да се налага да получава многомилиардна субсидия от централния бюджет. Наличието на достатъчно собствени приходи практически ще спре приказките, че НОИ е фалирал, и вероятно ще повиши доверието в системата в някаква степен. Разбира се, няма как да минем и без рязкото ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране, както и без поощряване на по-късното пенсиониране. Можем да помислим и за прехвърляне в Сребърния фонд на дялове и акции от останалите държавни компании, така че той да получава средства от дивиденти и евентуална бъдеща приватизация.

Иначе най-сигурният начин за решаване на проблема с пенсиите е рязко увеличаване на броя на работещите. Това обаче може да стане само ако сложим в ред икономиката на страната и заплатите станат привлекателни за българите, които живеят в чужбина, или за привличане на гастарбайтери. Помним, че преди кризата от 2008 г. се обсъждаше внос на работници от страни като Виетнам, така че вероятно в бъдеще това също може да бъде опция. Засега обаче положението е предкатастрофално и то изисква смели и нестандартни решения.

Статията е допълнена и променена в 11.13 ч.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 31 август

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

ЕЦБ затвори шестата по големина банка в Латвия 2 ЕЦБ затвори шестата по големина банка в Латвия

Причината е установена неплатежоспособност

17 авг 2019, 3118 прочитания

Обезщетение по образец Обезщетение по образец

Точна методика ще замени досегашното определяне на компенсации при катастрофи на база съдебна преценка и практика

16 авг 2019, 2085 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Последният печатар

В опит да победи дефлацията ЕЦБ се присъедини към играта на останалите да изкупуват облигации на пазарите

Чума отвъд прасетата

Африканската чума по свинете вече засяга и бизнеса в горите

Плащай, за да живееш

Пациентите с масови заболявания доплащат 300 млн. лв., за да получат лекарства от здравната каса

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

През Пулия с колела

Нагоре-надолу из Южна Италия - маршрути, места, полезни съвети

Ново място: Клуб за естетическо възпитание на артиста (К.Е.В.А.)

Втори живот за знаковото място до НАТФИЗ