Пощенска банка предлага превалутиране на заемите в швейцарски франкове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пощенска банка предлага превалутиране на заемите в швейцарски франкове

Румен Радушев, началник-управление "Индивидуално банкиране" в Пощенска банка

Пощенска банка предлага превалутиране на заемите в швейцарски франкове

Заради поскъпването на валутата дължимите вноски на кредитополучателите са се увеличили значително

Мария Иванова
21434 прочитания

Румен Радушев, началник-управление "Индивидуално банкиране" в Пощенска банка

© Мария Съботинова


По оценки на представители от финансовия сектор клиентите със заеми във франкове са под 1000.
На клиентите не е давана писмена оферта, но са им предлагани няколко варианта за превалутиране, включително при по-нисък от сегашния курс.

Пощенска банка обяви, че предлага на кредитополучателите си, които са изтеглили заеми в швейцарски франкове, две специални програми за превалутиране на задълженията им. Стъпката на финансовата институция е в отговор на рязкото поскъпване на валутата през последните седмици след премахването на фиксирания максимален курс на франка спрямо еврото. Решението, с което швейцарската централна банка премахна тавана на валутата, доведе до поскъпването й с над 30% спрямо еврото, което оскъпи значително вноските по заемите, изтеглени във франкове.

Възможност

Предложените от Пощенска банка две нови програми за превалутиране – "Лоялен клиент" и "0% лихва" – са достъпни от събота, 24 януари. С тях клиентите, които са получили финансиране в швейцарски франкове, ще могат да запазят вноските си на равнища, които са много близки до тези отпреди 15 януари 2015 г., когато валутата рязко промени курса си на международните пазари, отбелязват от банката, но не посочват конкретен курс, както и дали при предоговаряне ще има промяна в срока на кредита.  От публикации на членовете на групата "Ипотечни кредити в швейцарски франкове" в социалната мрежа Facebook става ясно, че при посещение в банката на клиентите не е давана конкретна писмена оферта. Предлагани са им обаче няколко варианта за превалутиране, един от които при по-нисък от настоящия курс. 

От финансовата институция казаха, че като част от специализираните програми за превалутиране банката поема за своя сметка разходите и нотариалните такси за учредяване на нова ипотека, както и разходите за изготвяне на пазарна оценка на имота, ако е необходима такава. "При превалутиране се премахват също и всички такси за управление на кредита, които са били дължими до момента, което също е голямо облекчение за клиентите с експозиции в швейцарски франкове", допълват от Пощенска банка.

"Новите програми са логично продължение на усилията ни да предлагаме най-подходящите решения за превалутиране на нашите клиенти така, както сме го правили активно в последните години", коментира и Румен Радушев, началник-управление "Индивидуално банкиране" във финансовата институция.

Проблем с предистория

В периода на кредитен бум преди кризата част от банките в България предлагаха по-активно финансиране в швейцарски франкове. Тези продукти бяха атрактивни заради по-ниските лихви в сравнение с кредитите в други валути, като стабилността на франка също ги правеше привлекателни. Сред финансовите институции, които тогава предлагаха такива продукти, бяха вече обединяващите се към онзи момент HVB Bank Biochim и Хеброс банк (сега обединени в Уникредит Булбанк), както и Банка Пиреос. И трите банки отпускаха заеми във франкове за сравнително кратък период от време, поради което общият брой на тези кредити е относително малък – по оценки на представители от финансовия сектор става дума за под 1000 клиенти, като най-голяма част от тях са финансирани именно от Пощенска банка.

Проблемите за тях станаха факт в периода на кризата, когато франкът започна да поскъпва. Така, ако през март 2008 г. курсът на лева спрямо швейцарската валута беше 1.25 лв. за франк, то четири години по-късно числата достигнаха 1.62 лв. за франк. През септември 2011 г. швейцарската централна банка въведе таван на курса на франка спрямо еврото, което запази стойностите относително стабилни. В понеделник обаче фиксингът на БНБ е 1.9531 лв. за франк. С други думи, месечните вноски по заемите в швейцарски франкове, които кредитополучателите всъщност изплащат в евро или в левове, са се увеличили съществено.

Именно с аргумента, че реално не са получили заема си в швейцарската валута, част от членовете на групата "Ипотечни кредити в швейцарски франкове" в социалната мрежа Facebook депозират пред обслужващите ги банки искания за превалутиране на кредитите си по курс към датата на усвояването им, преизчисляване на лихвите на база 3-месечен EURIBOR, както и връщане на сумите от валутни разлики и лихви, които според тях финансовите институции са надвзели неправомерно.

* Статията е редактирана в 20:07 ч. на 26 януари. Снимката е променена в 22:55

По оценки на представители от финансовия сектор клиентите със заеми във франкове са под 1000.
На клиентите не е давана писмена оферта, но са им предлагани няколко варианта за превалутиране, включително при по-нисък от сегашния курс.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

84 коментара
 • 1
  kireto avatar :-?
  Кирето

  "...групата "Ипотечни кредити в швейцарски франкове" в социалната мрежа Facebook депозират пред обслужващите ги банки искания за превалутиране на кредитите си по курс към датата на усвояването им, преизчисляване на лихвите на база 3-месечен EURIBOR, както и връщане на сумите от валутни разлики и лихви..."
  =================
  Не че нещо, но ако нещата бяха тръгнали на обратно, т.е. в полза на кредитополучателте, дали биха отправили тези искания да им се преизчисляват кредитите?
  А кога теглили, не ревали...

 • 2
  dreamseasun avatar :-|
  dreamseasun

  Направо ще се разплача от умиление пред тази самарянщина на банката! Клиентите на тези супер изгодни кредити плащали чинно 7-8 години ЛИХВИ и сега дължат с около 50% по-голяма главница от тази, която са изтеглили и не искат и да превалутират на супер изгодния курс на франка в момента! Пълни безсрамници! Не мислят, че банката-майка е в криза и и трябват спонсори. Е, може ли така?!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  След дъжд качулка.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  olivia14 avatar :-|
  olivia14

  ПБ отказа днес да предостави на клиентите си "супер изгодното" предложение за договор за превалутиране в писмена форма. Това е изискване съгласно Директива на ЕО на ЕП и на Съвета относно договорите за потребителски кредити в частта за вземането на информирано решение за сключване на договор.
  През периода 2005-2008, в началото на финансовата криза ПБ подведе клиентите си като им предложи "супер изгодни" кредити, които само на хартия са в шв.франк. Направете разследване и проверете - няма нито една молба от клиент за кредит в шв.франк. По банковите сметки на кредитополучателите има само суми в евро и лв. ПБ никога не предупреди клиентите си за опасността от такъв кредит. Напротив...Вие журналистите от Икономедия сте грамотни, изискайте брошурата, с която ПБ подлъга клиентите си.
  В началото на 2010 г. когато шв. франк започна да поскъпва и клиенти поискаха да превалутират в евро / лв., което е възможно съгласно договорите им, ПБ им направи "супер изгодно" предложение само за лоялни клиенти - преструктуриране. ПБ отказа да превалутира кредитите, защото било неизгодно. Моля журналистите от Икономедия - поискайте и тази брошура от ПБ...
  Истината е, че кредитите в шв.фран на ПБ никога не са били с по-ниска лихва. От 10 м.2008 г. Либор варира от 0.4 до -1.25, докато лихвите се увеличават.
  Защо ПБ отказва да предостави "супер изгодното" предложение за споразумение в писмена форма, каквото е изискването на Директивата ? Защото ако съпоставите всяко "супер изгодно" предложение на ПБ през години - те просто противоречат едно на друго !!! При курс 1.30-1.40 лв/1 шв.франк не е изгодно да се превалутира, но при курс 2.00 лв/1 шв.франк изведнъж става "супер изгодно". За кого обаче ?! Със своите "супер изгодни" предложения ПБ докара клиентите си в невъзможност да обслужват кредитите си.
  Къде е БНБ да защити потребителите от нелоялни или подвеждащи практики ?

 • 5
  lqq1422298835389013 avatar :-|
  Красимир Маринов

  До Кирето трола на пощенска банка да му поясня нещо което със сигурност не знае!!! Когато теглих кредита желаех да го тегля в евро, но от офиса активно ме уговаряха , че франка не е "мърдал " с години и че лихвения процент е много изгоден. Точно след няма и година вдигнаха лихвените проценти забележи НЕ правомерно, но това не им стигна ами и ми отказваха да го превалутирам , трябваше да плащам огромни лихви ако го превалутирам чрез друга банка. И така търпя търпя , но това което го предлагат от пощенска банка вече не се търпи !!! В продължение на над 7 години си внасям чинно всяка вноска , погасил съм 15000 евро, да евро защото когато теглих кредита от банката ми платиха не франкове а точно ЕВРО и като сметнем всичко излиза , че до сега аз съм подарил на пощенска банка 77000 лева и тепърва трябва да започна да си изплащам кредита е това няма да стане, със сигурност ще се съдим ако трябва да ще се стигне и до европейски съд !!!!! СЕГА ДА КАЖА НЯКОЛКО ДУМИ И ЗА ОСТАНАЛИТЕ КОИТО НЯМАТ КРЕДИТ ВЪВ ФРАНКОВЕ ---> В МОМЕНТА ЗАКОНИТЕ КОИТО СА НАПИСАНИ В ЕВРОПА НЕ СЕ СПАЗВАТ ОТ МНОГО БЪЛГАРСКИ БАНКИ И ОСВЕН, ЧЕ ВИ СВАЛЯТ РИЗИТЕ ОТ ГЪРБА АМИ ВИ ДЕРАТ И КОЖАТА ТАКА , ЧЕ СЕ ЗАМИСЛЕТЕ ДНЕС КАТО ИГРАЕ МЕЧКАТА В КОМШИЯТА ДАЛИ УТРЕ НЯМА ДА ДОЙДЕ ДА ИГРАЕ И ВЪВ ВАШИЯ ДВОР !!!! ПОМИСЛЕТЕ СИ ХОРА ДАЛИ ИСКАТЕ ДА ЗАРОБВАТЕ И ДЕЦАТА СИ !!!!!!!!

 • 6
  lqq1422298835389013 avatar :-|
  Красимир Маринов

  До Кирето трола на пощенска банка да му поясня нещо което със сигурност не знае!!! Когато теглих кредита желаех да го тегля в евро, но от офиса активно ме уговаряха , че франка не е "мърдал " с години и че лихвения процент е много изгоден. Точно след няма и година вдигнаха лихвените проценти забележи НЕ правомерно, но това не им стигна ами и ми отказваха да го превалутирам , трябваше да плащам огромни лихви ако го превалутирам чрез друга банка. И така търпя търпя , но това което го предлагат от пощенска банка вече не се търпи !!! В продължение на над 7 години си внасям чинно всяка вноска , погасил съм ПРЕДСРОЧНО 15000 евро, да евро защото когато теглих кредита от банката ми платиха не франкове а точно ЕВРО и като сметнем всичко излиза , че до сега аз съм подарил на пощенска банка 77000 лева и тепърва трябва да започна да си изплащам кредита е това няма да стане, със сигурност ще се съдим ако трябва да ще се стигне и до европейски съд !!!!! Върха на "сладоледа" беше днес когато отидох в офиса на ПБ и поисках " черно на бяло" условията по превалотирането от там ми отказаха категорично!!!! забележете казвам КАТЕГОРИЧНО, защото пред мен кредитния инспектор се обади в централата и казаха НИКАКВИ РАЗПЕЧАТКИ да не се дават само на устна договорка !!!! Е ТОВА СА ОФЕРТИТЕ В МОМЕНТА НА ТАЗИ "ЛОЯЛНА БАНКА " АМА В ОГРОМНИ КАВИЧКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СЕГА ДА КАЖА НЯКОЛКО ДУМИ И ЗА ОСТАНАЛИТЕ КОИТО НЯМАТ КРЕДИТ ВЪВ ФРАНКОВЕ ---> В МОМЕНТА ЗАКОНИТЕ КОИТО СА НАПИСАНИ В ЕВРОПА НЕ СЕ СПАЗВАТ ОТ МНОГО БЪЛГАРСКИ БАНКИ И ОСВЕН, ЧЕ ВИ СВАЛЯТ РИЗИТЕ ОТ ГЪРБА АМИ ВИ ДЕРАТ И КОЖАТА ТАКА , ЧЕ СЕ ЗАМИСЛЕТЕ ДНЕС КАТО ИГРАЕ МЕЧКАТА В КОМШИЯТА ДАЛИ УТРЕ НЯМА ДА ДОЙДЕ ДА ИГРАЕ И ВЪВ ВАШИЯ ДВОР !!!! ПОМИСЛЕТЕ СИ ХОРА ДАЛИ ИСКАТЕ ДА ЗАРОБВАТЕ И ДЕЦАТА СИ !!!!!!!!

 • 7
  k7 avatar :-|
  k7

  Снимката е сгрешена - в същия панел на конференция Балрек беше Румен Радушев ,но това е Георги Павлов от Адрес

 • 8
  lqq1422298835389013 avatar :-|
  Красимир Маринов

  Аз не гледам снимката, аз чета написаното, нямам намерение да се снимам, имам намерение да съдя банката до дупка дори и до европейски съд , но тогава ще си платят с лихвите !!!!!

 • 9
  kireto avatar :-|
  Кирето

  До коментар [#6] от "Красимир Маринов":

  Краси, приятелю, нямам нищо общо с Пощенска и слава богу, не ми е от любимите банки.
  А идеята на поста ми е, че когато човек взима такова важно решение, като кредит, е нужно нещо повече от това някакви си банкови чиновници да позволи да го "уговарят". Като си искал в евро, как така си се озовал с кредит във франкове?
  Иначе лъсва ниската финансова култура.
  Успех да си се пребориш за това, което смяташ, че е правилно.

 • 10
  buklite avatar :-|
  buklite

  Самият факт, че дори не смеят да дадат офертата си писмено е достатъчно красноречив за нейното качество. Подозирам, че скоро любимата банка ще стане и най-съдената банка в БГ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK