Глобалните дългове растат по-бързо от реалната икономика

Глобалните дългове растат по-бързо от реалната икономика

Задълженията са достигнали 286% от световния БВП

6179 прочитания

© You Sung-Ho


Нивата на дълг в световен мащаб продължават да се увеличават, надминавайки значително растежа на реалната икономика, показва проучване на консултантската компания McKinsey & Co. От 2007 г. досега нетният глобален дълг се е увеличил с 57 трлн. долара до почти 200 трлн. долара. Като цяло от световния брутен вътрешен продукт (БВП) дълговете са нараснали от 270 до 286% за периода.

Ненаучени уроци

Проучването на McKinsey, обхващащо 47 държави, показва, че надеждите поуките от глобалната финансова криза да доведат до намаляване на дълговете до по-безопасни нива са били неоправдани, отбелязва Financial Тimes. В доклада си експертите призовават за нови подходи за предотвратяване на бъдещи дългови кризи. "Съотношението на общия дълг към БВП в повечето страни надвишава нивата отпреди кризата. Нарастващите нива на дълг поставят под въпрос финансовата стабилност", заявяват от McKinsey.

Повече от половината увеличение на дълговете след 2007 г. идва от развиващите се икономики, а около една трета се дължи на ръст на държавните дългове в развитите. Задълженията на домакинствата отбелязват ръст навсякъде с изключение на няколко държави, най-силно засегнати от кризата, като Ирландия и САЩ. "Налице са много малко индикации, че текущата траектория на нарастване на задлъжнялостта ще се промени", се заявява в доклада.

Експертите от McKinsey предупреждават, че държавите, които са изправени пред потенциални проблеми заради висока задлъжнялост на домакинствата, включват Холандия, Южна Корея, Канада, Швеция, Австралия, Малайзия и Тайланд. "Това е като балон. Ако притиснеш дълговите нива някъде, те се увеличават на друго място в системата", отбелязва един от авторите на доклада - Ричард Добс.

Един положителен момент в изследването са доказателствата за намаляване на задлъжнялостта на банките. Дълговете на финансовия сектор в отношение към БВП са спаднали в САЩ и в други тежко пострадали от кризата държави и са се стабилизирали в останалите развити икономики.

Рискове пред Китай

Общите нива на дълг на Китай, включително задълженията на финансовия сектор, са се увеличили почти четворно спрямо 2007 г. и вече достигат 282% от БВП. По този начин най-голямата азиатска икономика изпреварва САЩ по този показател. Ако се изключи финансовият сектор, дълговите нива в Китай все още са по-ниски. McKinsey предупреждава, че Пекин е изправен пред рискове, свързани с имотния сектор, финансирането на местните власти и бързо разрастващото се "сенчесто" банкиране. Според анализаторите общите нива на дълг на страната изглеждат управляеми, но задлъжнялостта може да ограничи възможностите за компенсация на забавянето на икономическия растеж.

Икономистите нямат единна позиция по това какви са оптималните нива на дълг в една икономика и докладът вероятно ще подсили дебатите по тези въпроси. Според McKinsey голяма част от разрастването на дълговете в развиващите се икономики отразяват растежа на финансовите пазари, но в развитите икономики високите задължения могат да доведат до ограничаване на растежа и финансова нестабилност.

Нивата на дълг в световен мащаб продължават да се увеличават, надминавайки значително растежа на реалната икономика, показва проучване на консултантската компания McKinsey & Co. От 2007 г. досега нетният глобален дълг се е увеличил с 57 трлн. долара до почти 200 трлн. долара. Като цяло от световния брутен вътрешен продукт (БВП) дълговете са нараснали от 270 до 286% за периода.

Ненаучени уроци


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  на мен се пада честта да напиша първият коментар под толкова важна, фундаментална тема:D
  Глобалните дългове растат по-бързо от реалната икономика
  Задълженията са достигнали 286% от световния БВП
  Имаме няколко хипотези-
  1)инфлация изяжда дълговете и отношението дълг/БВП достига по-нормални размери
  2)японски сценарии-растеж около нула в продъжение на десетилетия, стагнация, стагфлация, и лихви около и под нула. За сега Европа се движи устремително към японския сценарии.
  3)нещо по средата-съчетание на инфалция с големи дългове и нулев икономически растеж за дълго-гърцизиране на световната икономика!

 • 2
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Ръста на задължнялостта най-вероятно се обяснява на 100% от това че Европа 6 годни вче стои на едно място. В САЩ, слава богу, този процес продължи само 4 години. В Япония това продължи 20 години, но може да се каже че и там приключиха с рестриктивната парична политика.

  През последните години световната икономика рязко забави ход заради преобладаващата рестриктивна паричана политика. Съответно се получават по-неблагоприятни съотношения дълг/БВП.

  Така или иначе в глобален план земята има задължения само към самата себе си. Нито една стотинка от тези задължения не е към марсианци например и в крайна сметка няма никаква опасност за световното богатство.

 • 3
  tnv1422179723388859 avatar :-|
  Димитър Димитров

  Голямата депресия всъщност започна, но се опитаха да я удавят в напечатани пари и дългове. Тя обаче не може да бъде преборена по този начин и въпреки всичко дефлационният натиск се засилва. Причината за това е голямата конкуренция в света за работните места и съответно изоставането на заплащането на труда от растящата производителност. Капиталът, бизнесът има предимство като изнася производства, аутсорсва и минимизира разходите за труд и държава . Днес държавите се състезават да свалят данъци и угаждат на инвеститорите , да си обезценяват парите , да правят гъвкаво трудовото законодателство, да свиват разходите за социални нужди. Това е състезание по мизерия, което ще завърши с катастрофа, със социални и политически сътресения.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал