ЕЦБ спира финансирането на гръцките банки

Решението беше обявено само часове след срещата на новия финансов министър на Гърция Янис Варуфакис с президента на ЕЦБ Марио Драги

ЕЦБ спира финансирането на гръцките банки

Атина ще трябва сама да осигурява необходимата ликвидност

8750 прочитания

Решението беше обявено само часове след срещата на новия финансов министър на Гърция Янис Варуфакис с президента на ЕЦБ Марио Драги

© Kai Pfaffenbach


Европейската централна банка (ЕЦБ) спира да приема гръцки ценни книжа като обезпечение за финансиране в отговор на опитите на новото правителство да предоговори условията на финансовата помощ. По този начин ЕЦБ прехвърля тежестта за осигуряването на ликвидност за местните банки на Гръцката централна банка, съобщава Reuters. Този ход доведе до нов срив на Атинската фондова борса (виж долния текст), тъй като означава, че страната сама ще трябва да осигури извънредно финансиране на стойност десетки милиарди евро за банковия си сектор.

Попарени надежди

Решението беше обявено само часове след срещата на новия финансов министър на Гърция Янис Варуфакис с президента на ЕЦБ Марио Драги. След нея беше обявено, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да подкрепя членките на еврозоната. Действията на ЕЦБ обаче контрастират рязко с това заявление. Тъй като подобно решение изисква одобрение на мнозинството ръководители на централни банки в еврозоната, то трябва да се приема като знак на неодобрение за плановете на гръцкото правителство от страна на голяма част от валутния съюз.

Решението на ЕЦБ влиза в сила от 11 февруари. То означава, че емитираните от правителството и гръцките банки облигации вече няма да се считат за обезпечение, срещу което може да бъде отпускано финансиране на банковия сектор в страната. Вместо това Гръцката централна банка ще трябва да осигурява цялата необходима ликвидност на свой риск чрез системата Emergency Liquidity Assistance (ELA). Ако това доведе до ликвидни проблеми за самата централна банка, ще трябва да се намеси правителството, което трудно ще може да си го позволи на фона на голямата си задлъжнялост. Източник от Гръцката централна банка е заявил пред Reuters, че решението на ЕЦБ няма да повлияе на стабилността и ликвидността на банковата система в страната.

Неочакваният отказ на ЕЦБ да подкрепя гръцките банки увеличава трудностите пред правителството на СИРИЗА, което среща съпротивата на Германия в опитите да осигури облекчение на дълговете. От 2010 г. досега Атина получи два спасителни пакета от Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ на обща стойност 240 млрд. евро и намаляване на задълженията. Срещу това правителствата в страната приеха да изпълнят определени мерки за реформиране на икономиката, но това досега не се случва с желаната скорост. Решението на ЕЦБ създава пречки пред плановете на финансовия министър Варуфакис, който обещава бързи преговори с международните кредитори за съставяне на нова програма за помощ и реформи.

Влошени условия

Две от големите гръцки банки вече започнаха да вземат извънредно финансиране от централната банка заради изтичането на депозити, което се ускори след изборната победа на СИРИЗА на 25 януари. Финансовото министерство все пак увери, че банковата система на страната е напълно подсигурена чрез системата за осигуряване на ликвидност чрез централната банка. Ведомството също така смята, че решението на ЕЦБ ще увеличи натиска над групата на финансовите министри на еврозоната (еврогрупата) да постигнат споразумение, което ще е "взаимно изгодно" както за Атина, така и за партньорите й в съюза. Макар банките в страната да могат да си осигуряват финансиране по линия на системата ELA срещу различни видове обезпечение, то е по-скъпо от кредитите, получавани от ЕЦБ.

ELA е система за отпускане на спешни заеми от централните банки към търговските банки, като гръцките бяха силно зависими от тези средства в пика на кризата през 2012 г. Ако банките в една страна загубят достъп до нормалните начини за финансиране от ЕЦБ, ELA остава последният начин за осигуряване на необходимите евро.

В официалния коментар на правителството решението на ЕЦБ се оценява като "действие за политически натиск". "Гърция не цели да изнудва никого, но и няма да позволи да бъде изнудвана", се казва в заявлението. Правителството на Алексис Ципрас дойде на власт с обещания да сложи край на строгите бюджетни ограничения, довели до социален срив.

От позицията на Германия за срещата на еврогрупата обаче става ясно, че Берлин ще настоява новата власт в Атина да се откаже от мерки като възстановяването на минималната работна заплата, спиране на разпродажбите на държавно имущество, връщане на работа на уволнени служители, както и на бонусите за бедни пенсионери. Според подготвените от Берлин документи за срещата, цитирани от Reuters, Германия ще настоява "еврогрупата да получи ясен ангажимент от страна на Гърция да подсигури изпълнението на ключовите мерки за реформи, нужни за поддържане на договорената програма".

При  разговорите си с президента на еврокомисията Жан-Клод Юнкер Ципрас увери, че Гърция уважава правилата на Европейския съюз и иска да намери разрешение на проблемите в неговите законови рамки. Въпреки това идеите на новите гръцки управляващи срещат хладен прием дори сред европейските политически лидери от лявото пространство като френския президент Франсоа Оланд и президента на Европейския парламент Мартин Шулц.

Без подкрепата на ЕЦБ и другите си кредитори Гърция скоро може пак да се окаже в състояние на тежка финансова криза. Заради високите лихви по гръцките ДЦК правителството не може да разчита на финансиране от пазара и разполага с достатъчно средства за покриване на финансовите си нужди само за следващите два месеца. Освен това Атина трябва да направи плащания по дълга си за 10 млрд. евро през лятото.

Европейската централна банка (ЕЦБ) спира да приема гръцки ценни книжа като обезпечение за финансиране в отговор на опитите на новото правителство да предоговори условията на финансовата помощ. По този начин ЕЦБ прехвърля тежестта за осигуряването на ликвидност за местните банки на Гръцката централна банка, съобщава Reuters. Този ход доведе до нов срив на Атинската фондова борса (виж долния текст), тъй като означава, че страната сама ще трябва да осигури извънредно финансиране на стойност десетки милиарди евро за банковия си сектор.

Попарени надежди


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Умряха.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Съвсем логично. Някой някъде някога да е виждал нещо соц. да просперира?

 • 3
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  Статията е малко неясна по отношение на ELA, парите по която мярка се дават от гръцката централна банка, но идват от ЕЦБ (до лимит, определен от ЕЦБ). Т.е. банките все още имат ликвидна подкрепа, но не могат да ползват за обезпечение гръцки облигации, което значи, че не биха купували гръцки облигации. Така правителството не може да взема нови заеми, което е и целта.

  Венсеремос!

 • 4
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "След нея беше обявено, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да подкрепя членките на еврозоната. Действията на ЕЦБ обаче контрастират рязко с това заявление."

  Oсвен ако вече не разглежда Гърция като страна извън Еврозоната?!
  :-)

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "mrvip":

  Не разбирам позицията на ЕК и подведомствената й ЕЦБ.
  В диалога има две страни - едната иска нещо, другата отказва да го направи и е логично да се мотивира.
  Да оставим настрана фолклора, че гърците не искали да си връщат дълговете.
  Всъщност правителството на Ципрас опитва да убеди партньорите си да се обвърже изплащането с ръста на икономиката.
  Вместо това ЕК и ЕЦБ тръгва на кръстоносен поход.
  Чудно ми е каква е целта при положение, че по пътя на Гърция вървят Испания и Португалия. Засега...

 • 6
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  Това решение на ЕЦБ е от вчера вечерта.
  Днес в пресата се появи съобщение за противоположно решение, т.е. че ЕЦБ е готова да отпусне до 60 милиарда на гръцките банки?!

  http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2015/02/05/97002-20150205FILWWW00295-grece-ligne-d-urgence-jusqu-a-60-mds-bce.php

 • 7
  plamenhristov5 avatar :-?
  plamenhristov5

  това си е стъпка към фактическото изгонване на Гърция от Валутния съюз

 • 8
  antonalex avatar :-|
  OMUNVINGE

  Тези ще ги приключат по - бързо и от Орешарски и Ко.

 • 9
  plameniliev avatar :-|
  Plamen Iliev

  Любопитно ми е какво означава това за немалкото на брой български банки чийто собственици са гръцки банки ?

 • 10
  gogotod avatar :-|
  gogotod

  финансовите олигарси които са зманили думата робство с думата дълг се опитват да кажат на хората , чеса им роби по друг начин. Ципрас е нагъл, но по нагли от него са световните банкети, добре описани във филма цайтгеист. Ципрас иска хората да са равни това не може, но и не може едни хора да са направили банка да имат до 12 % от парите на капитала й а да искат да всички разликата до 100% е на хората. Централнот банкиране следва да се замени пак със златен стандарт, но това не оттърва на свръхбогатите


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал