С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
33 6 фев 2015, 16:14, 26973 прочитания

Къде са връзките?

Инвестициите на пенсионни фондове в свързани лица

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Инвестициите на пенсионни фондове в свързани лица

Защо Мавродиев е лично отговорен?

С промени във вътрешния правилник и поредица свои действия председателят стана едноличният заповедник на небанковия сектор

Оплетени в "невидими" връзки

Инвестициите на пенсионни фондове в близки компании, които КФН игнорира, дори не са особено старателно прикрити

Три провала и много лъжи

КФН не вижда, че няколко пенсионни фонда инвестират главно в собствениците си. Какво правим?

Група "Химимпорт"

"Велграф асет мениджмънт" - 39.8% са собственост на "Блясък" ЕООД (еднолична собственост на Telenor Communication, Швейцария), което е регистрирано в централата на "Химимпорт". Настоящ управител е Румен Цонков - бивш изп. директор на "Уеб финанс холдинг" (преди "Финанс консултинг"), което е акционер в "Съгласие", и Тексимбанк. Фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" имат над 20% дял.


"Инвестиционна компания Галата" - близо 60% е сумарният дял на ЦКБ, "Холдинг Варна", Фондовете на "Съгласие", "ЦКБ-Сила" и "Реал финанс"

"Зърнени храни България" - дъщерно дружество на "Химимпорт"

"Проучване и добив на нефт и газ" - дъщерно дружество на "Химимпорт""Болкан енд сий пропъртис" АДСИЦ - ЦКБ притежава 26.8%, а фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" имат около 20%. Обслужващо дружество му е "Холдинг Варна". До края на 2009 г. в борда му влизат "Химимпорт" и единият от изпълнителните му директори Марин Митев.

ЦКБ - дъщерна банка на "Химимпорт"

"Химснаб България" - ЦКБ притежава 32.5%, а дъщерният на "Химимпорт" застраховател "Армеец" - 9.98%. Фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" имат над 20% дял.

"Кепитъл мениджмънт" АДСИЦ - 45% са собственост на "Инвест кепитъл мениджмънт" (преди "Тим клуб"), в което съдружници са изпълнителните директори и собственици на "Химимпорт" Иво Каменов и Марин Митев.

"ЦКБ риъл истейт фонд" АДСИЦ - 41% са собственост на "ЦКБ груп", 11.5% на "Армеец", 9% н УПФ "Съгласие" и 8% на животозастрахователна компания "Съгласие".

"Холдинг Варна" - Фондовете на "Съгласие", "ЦКБ-Сила" и ЦКБ притежават над 30%. Най-голям акционер с 49% е "Андезит". То е собственост на "Андела", което е собственост на "Ескана", в чийто борд е Тихомир Атанасов - изп. директор на "ЦКБ груп". Собственик на "Ескана" е Венцеслав Евстатиев, който е в борда на "Спортен комплекс Варна" заедно с Марин Митев и е управител на "Теленор комюникейшън България" - дъщерно на Telenor Communication, Швейцария.

"Сила холдинг" - Най-голям акционер с над 36% е регистрираното в централата на "Химимпорт" "Метро груп", което е собственост на кипърското Ottornio Investments Limited, бивш акционер в ЦКБ. ЦКБ има близо 10%, а фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" - близо 30%.

"Регала инвест" - дружество, създадено чрез отделяне от "Инвестиционна компания Галата"

"Параходство Българско речно плаване" - дъщерно дружество на "Химимпорт"

"Асенова крепост" - дъщерно дружество на "Зърнени храни България"

"Каучук" - регистрирано в централата на "Химимпорт". Член на борда е Мария Владимирова, която е в управата и на дъщерните на "Химимпорт" "Проучване и добив на нефт и газ" и "България ер".

"Св. Св. Константин и Елена холдинг" - 51% са собственост на "Холдинг Варна". Около 20% са собственост на фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила".

"Супер Боровец пропърти фонд" - ЦКБ има 25%, а "Уеб финанс холдинг" - близо 15%.

"Холдинг Нов век" - най-голям акционер е "Зем инвест", 9.7% има "Зърнени храни експорт" и 6.7% "Сила холдинг". Доскоро над 50% бяха притежание на фондовете на ЦКБ, "ЦКБ-Сила", "Съгласие" и "Реал финанс".

"Слънце-Стара Загора табак" - дъщерно дружество на "Сила холдинг"

"Уеб финанс холдинг" - собственик PHL Group, Швейцария. Бивше дъщерно дружество на ЦКБ. Според документи, представени пред руските власти за собствеността на дъщерната на ЦКБ Инвестиционна кооперативна банка в Татарстан Иво Каменов е собственик на PHL Group.

"Азалия I" - дъщерно дружество на "Св. Св. Константин и Елена холдинг "

"Астера I" - дъщерно дружество на "Св. Св. Константин и Елена холдинг "

"Техноимпортекспорт" - 95% са собственост на "Блясък" ЕООД (еднолична собственост на Telenor Communication, Швейцария), което е регистрирано в централата на "Химимпорт". 5% са на пенсионната компания "ЦКБ-Сила"

"Тексим банк" - най-голям акционер с близо 20% е "Уеб финанс холдинг". "Сила холдинг" има 7.9%.

"ЦКБ асетс мениджмънт" - дъщерно дружество на "Химимпорт"

"Конкорд асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Уеб финанс холдинг"

"Съгласие асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Уеб финанс холдинг"

"Селект асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Сила холдинг"

"Тексим асет мениджмънт" - дъщерно дружество на Тексим банк

"Реал финанс асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Холдинг Варна"

Група "Еврохолд"


"Еврохолд България" - дъщерно дружество на "Старком холдинг", в което най-големи акционери са Асен Христов и Кирил Бошов

"Синтетика" - 64% се държат от кипърското "Камалия трейдинг лимитид", което е собственик и на регистрираното в централата на "Еврохолд България", "Еврохолд имоти". Изпълнителен директор е Ива Гарванска-Софиянска, която е бивш зам.-председател на борда на "Еврохолд България". Дялове имат и дъшерните на "Еврохолд" - "Евроинс" и "Евро-финанс"

"Етропал" - дъщерно дружество на "Синтетика", придобито от "Еврохолд България". близо 10% има и "Евроинс-Румъния"

"Формопласт" - близо 20% са собственост на "Синтетика". 31% има "Бондс адвайзерс", което е регистрирано в централата на "Еврохолд" и е собственост на Надежда Панушева, бивш член на борда на "Специализирани логистични системи" (преди "Старком консулт"). 10% дял има и "Евроинс-Румъния"

"Булленд инвестмънтс" АДСИЦ - чрез дъщерни компании "Еврохолд България" държи 14%. Дяловете на фондовете на "Бъдеще" и "Еф асет мениджмънт" са около 18%. Членове на борда му са бивши членове на управителни органи на "Еврохолд България" и "Синтетика"

"Делта кредит" АДСИЦ - акционери са "Евроаутосервиз" с 24% (собственост на Мария Аврамова), "Евроинс-Румъния" с 21.5%, "Евроинс" с 18.5%, "Камалия трейдинг лимитид" с 11% и "Евроинс живот" с 5.6%

"Пауър лоджистикс" - дъщерно дружество на "Евроаутосервиз"

"Астерион България" - преди "Еврохолд аутомотив груп" и собственост на "Еврохолд България". Регистрирано в централата на "Еврохолд". Собственик "Астерион кепитал"

"Джи Пи Ес контрол" - дъщерно дружество на "Специализирани логистични системи"

"Специализирани логистични системи" - регистрираното в централта на "Еврохолд България". 83% собственост на Илиян Динев, който е едноличен собственик на "Делта кредит мениджмънт" - обслужващото дружество на "Делта кредит" АДСИЦ

"Източна газова компания" - собственост на "Росгаз асет" (преди "Евролийз асет")

"Авто юнион" - дъщерно дружество на "Еврохолд България"

Група "Топлина"


"Пазарджик БТМ" - акционери са Честийм (собственост на пресаташето на Ковачки Десислава Филипова) с 49% и ЕОЛТ (собственост на Димитър Стоянов) с 36%.

"Булгарплод-София" - собственост на сейшелското "Тирас". Изпълнителен директор е Любомир Любенов - бивш директор на "Топлофикация-Плевен"

"ТЕЦ Бобов дол" - собственост на "Консорциум Енергия МК", в което акционери са няколко минни компании, свързвани с Ковачки
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Финансовото министерство ще създаде платформа за диалог с финтех сектора 2 Финансовото министерство ще създаде платформа за диалог с финтех сектора

Sofia RegTech Sandbox ще позволи на глобални компании да тестват своите иновативни продукти и услуги в сигурна регулаторна среда

27 фев 2020, 1042 прочитания

FinTech Summit 2020: Финтех компаниите ще стават все по-популярни и банките ще имат много важна роля за това FinTech Summit 2020: Финтех компаниите ще стават все по-популярни и банките ще имат много важна роля за това

Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични финанси в България, за мястото на отделните играчи в новата индустрия

26 фев 2020, 1171 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Държавата започва продажба на фондовата борса

Сделката ще е в пакет с Централния депозитар. Целта на управляващите е до края на годината в двете дружества да влезе стратегически инвеститор

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10