Къде са връзките?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Къде са връзките?

Къде са връзките?

Инвестициите на пенсионни фондове в свързани лица

30464 прочитания

Група "Химимпорт"

"Велграф асет мениджмънт" - 39.8% са собственост на "Блясък" ЕООД (еднолична собственост на Telenor Communication, Швейцария), което е регистрирано в централата на "Химимпорт". Настоящ управител е Румен Цонков - бивш изп. директор на "Уеб финанс холдинг" (преди "Финанс консултинг"), което е акционер в "Съгласие", и Тексимбанк. Фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" имат над 20% дял.

"Инвестиционна компания Галата" - близо 60% е сумарният дял на ЦКБ, "Холдинг Варна", Фондовете на "Съгласие", "ЦКБ-Сила" и "Реал финанс"

"Зърнени храни България" - дъщерно дружество на "Химимпорт"

"Проучване и добив на нефт и газ" - дъщерно дружество на "Химимпорт"

"Болкан енд сий пропъртис" АДСИЦ - ЦКБ притежава 26.8%, а фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" имат около 20%. Обслужващо дружество му е "Холдинг Варна". До края на 2009 г. в борда му влизат "Химимпорт" и единият от изпълнителните му директори Марин Митев.

ЦКБ - дъщерна банка на "Химимпорт"

"Химснаб България" - ЦКБ притежава 32.5%, а дъщерният на "Химимпорт" застраховател "Армеец" - 9.98%. Фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" имат над 20% дял.

"Кепитъл мениджмънт" АДСИЦ - 45% са собственост на "Инвест кепитъл мениджмънт" (преди "Тим клуб"), в което съдружници са изпълнителните директори и собственици на "Химимпорт" Иво Каменов и Марин Митев.

"ЦКБ риъл истейт фонд" АДСИЦ - 41% са собственост на "ЦКБ груп", 11.5% на "Армеец", 9% н УПФ "Съгласие" и 8% на животозастрахователна компания "Съгласие".

"Холдинг Варна" - Фондовете на "Съгласие", "ЦКБ-Сила" и ЦКБ притежават над 30%. Най-голям акционер с 49% е "Андезит". То е собственост на "Андела", което е собственост на "Ескана", в чийто борд е Тихомир Атанасов - изп. директор на "ЦКБ груп". Собственик на "Ескана" е Венцеслав Евстатиев, който е в борда на "Спортен комплекс Варна" заедно с Марин Митев и е управител на "Теленор комюникейшън България" - дъщерно на Telenor Communication, Швейцария.

"Сила холдинг" - Най-голям акционер с над 36% е регистрираното в централата на "Химимпорт" "Метро груп", което е собственост на кипърското Ottornio Investments Limited, бивш акционер в ЦКБ. ЦКБ има близо 10%, а фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" - близо 30%.

"Регала инвест" - дружество, създадено чрез отделяне от "Инвестиционна компания Галата"

"Параходство Българско речно плаване" - дъщерно дружество на "Химимпорт"

"Асенова крепост" - дъщерно дружество на "Зърнени храни България"

"Каучук" - регистрирано в централата на "Химимпорт". Член на борда е Мария Владимирова, която е в управата и на дъщерните на "Химимпорт" "Проучване и добив на нефт и газ" и "България ер".

"Св. Св. Константин и Елена холдинг" - 51% са собственост на "Холдинг Варна". Около 20% са собственост на фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила".

"Супер Боровец пропърти фонд" - ЦКБ има 25%, а "Уеб финанс холдинг" - близо 15%.

"Холдинг Нов век" - най-голям акционер е "Зем инвест", 9.7% има "Зърнени храни експорт" и 6.7% "Сила холдинг". Доскоро над 50% бяха притежание на фондовете на ЦКБ, "ЦКБ-Сила", "Съгласие" и "Реал финанс".

"Слънце-Стара Загора табак" - дъщерно дружество на "Сила холдинг"

"Уеб финанс холдинг" - собственик PHL Group, Швейцария. Бивше дъщерно дружество на ЦКБ. Според документи, представени пред руските власти за собствеността на дъщерната на ЦКБ Инвестиционна кооперативна банка в Татарстан Иво Каменов е собственик на PHL Group.

"Азалия I" - дъщерно дружество на "Св. Св. Константин и Елена холдинг "

"Астера I" - дъщерно дружество на "Св. Св. Константин и Елена холдинг "

"Техноимпортекспорт" - 95% са собственост на "Блясък" ЕООД (еднолична собственост на Telenor Communication, Швейцария), което е регистрирано в централата на "Химимпорт". 5% са на пенсионната компания "ЦКБ-Сила"

"Тексим банк" - най-голям акционер с близо 20% е "Уеб финанс холдинг". "Сила холдинг" има 7.9%.

"ЦКБ асетс мениджмънт" - дъщерно дружество на "Химимпорт"

"Конкорд асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Уеб финанс холдинг"

"Съгласие асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Уеб финанс холдинг"

"Селект асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Сила холдинг"

"Тексим асет мениджмънт" - дъщерно дружество на Тексим банк

"Реал финанс асет мениджмънт" - дъщерно дружество на "Холдинг Варна"

Група "Еврохолд"

"Еврохолд България" - дъщерно дружество на "Старком холдинг", в което най-големи акционери са Асен Христов и Кирил Бошов

"Синтетика" - 64% се държат от кипърското "Камалия трейдинг лимитид", което е собственик и на регистрираното в централата на "Еврохолд България", "Еврохолд имоти". Изпълнителен директор е Ива Гарванска-Софиянска, която е бивш зам.-председател на борда на "Еврохолд България". Дялове имат и дъшерните на "Еврохолд" - "Евроинс" и "Евро-финанс"

"Етропал" - дъщерно дружество на "Синтетика", придобито от "Еврохолд България". близо 10% има и "Евроинс-Румъния"

"Формопласт" - близо 20% са собственост на "Синтетика". 31% има "Бондс адвайзерс", което е регистрирано в централата на "Еврохолд" и е собственост на Надежда Панушева, бивш член на борда на "Специализирани логистични системи" (преди "Старком консулт"). 10% дял има и "Евроинс-Румъния"

"Булленд инвестмънтс" АДСИЦ - чрез дъщерни компании "Еврохолд България" държи 14%. Дяловете на фондовете на "Бъдеще" и "Еф асет мениджмънт" са около 18%. Членове на борда му са бивши членове на управителни органи на "Еврохолд България" и "Синтетика"

"Делта кредит" АДСИЦ - акционери са "Евроаутосервиз" с 24% (собственост на Мария Аврамова), "Евроинс-Румъния" с 21.5%, "Евроинс" с 18.5%, "Камалия трейдинг лимитид" с 11% и "Евроинс живот" с 5.6%

"Пауър лоджистикс" - дъщерно дружество на "Евроаутосервиз"

"Астерион България" - преди "Еврохолд аутомотив груп" и собственост на "Еврохолд България". Регистрирано в централата на "Еврохолд". Собственик "Астерион кепитал"

"Джи Пи Ес контрол" - дъщерно дружество на "Специализирани логистични системи"

"Специализирани логистични системи" - регистрираното в централта на "Еврохолд България". 83% собственост на Илиян Динев, който е едноличен собственик на "Делта кредит мениджмънт" - обслужващото дружество на "Делта кредит" АДСИЦ

"Източна газова компания" - собственост на "Росгаз асет" (преди "Евролийз асет")

"Авто юнион" - дъщерно дружество на "Еврохолд България"

Група "Топлина"

"Пазарджик БТМ" - акционери са Честийм (собственост на пресаташето на Ковачки Десислава Филипова) с 49% и ЕОЛТ (собственост на Димитър Стоянов) с 36%.

"Булгарплод-София" - собственост на сейшелското "Тирас". Изпълнителен директор е Любомир Любенов - бивш директор на "Топлофикация-Плевен"

"ТЕЦ Бобов дол" - собственост на "Консорциум Енергия МК", в което акционери са няколко минни компании, свързвани с Ковачки

Група "Химимпорт"

"Велграф асет мениджмънт" - 39.8% са собственост на "Блясък" ЕООД (еднолична собственост на Telenor Communication, Швейцария), което е регистрирано в централата на "Химимпорт". Настоящ управител е Румен Цонков - бивш изп. директор на "Уеб финанс холдинг" (преди "Финанс консултинг"), което е акционер в "Съгласие", и Тексимбанк. Фондовете на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" имат над 20% дял.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

33 коментара
 • 1
  mndovrmttr avatar :-|
  Rob Roy

  Иди доказвай сега кое колко е свързано, на подобни материали вяра нямам. Всеки може да инвестира в акции. Те и Доверие казват че е свързан с Капитал, затова ми се вижда доста интересно - и не съм видял да се пускат статии за въпросното дружество. Малко от типа на "Тия са лоши щото ние ви казваме, другите са ангели, щото за тях мълчим"

 • 2
  tic_tac avatar :-|
  hashtag

  Подобни инвестиции са динамични. Ако говорим за доходност, пенсионните дружества променят портфейла си според пазарната ситуация. Все пак става въпрос за акции, днес се инвестира в едни, друг ден в други, май пак се търсят някакви евтини сензации.
  Евтина партенка е това, още повече не пише кой колко и къде е вкарал във въпросните дружества.

 • 3
  antea avatar :-|
  antea

  няма да е хич лошо да се провери дали и отчетите на всички тези дъщерни и внучки, по отделни икономически групи, са заверявани пак от едни и същи одитори

 • 4
  yori756 avatar :-|
  16bit

  До коментар [#1] от "froggypiper":

  Те тия връзки на хартия изглеждат много забавни, но практика е нещо от типа "Лена познава Пешо, Пешо познава Гошо, Гошо и Ахмед са ходили в един и същ магазин, значи Лена и Ахмед са гаджета".

  Евтини сензации. А за Капитал и аз съм чувала че имат общо с "Доверие", та тея материали са малко като Мтел да пише статии относно Теленор. Ясно е че не е от любов към "потребителите". Журналистика по български.

 • 5
  tatamata avatar :-|
  Tata Mata

  Аз се сещам за друга връзка: ПОК Доверие - Иво Прокопиев - Капитал. И за съжаление следва - статии с омаскаряване на другите дружества, което си е доста груба проява на нелоялна конкуренция.

 • 6
  yori756 avatar :-|
  16bit

  До коментар [#3] от "antea":

  Конспиративните теории са хубаво нещо. Всеки може да си купи акции от тези дружества, това не значи кой-знае какво.

 • 7
  tatamata avatar :-|
  Tata Mata

  До коментар [#4] от "atomicdreams":

  Да, реално за всеки може да се извади такава свързаност, но интересно дали ще го направят за Доверие или отново ще докажат на какво ниво е медийния плурализъм в България.

 • 8
  balans avatar :-|
  balans

  Абе тези от капитал не знаят ли какво представляват холдингите нормално е да има дъщерни компании и дъщерни на дъщерните така е по цял свят!! Не мога да разбера тази атака явно има нещо вярно в това горе за ПОК Доверие и Прокопиев иначе не виждам смисъл в тази атака. От друга страна като се сетя, че пенсионните сами си го направиха и това си беше за мен избран удобен момент с цел увеличаване на пазарен дял и елиминирането на българските пенсионни дружества

 • 9
  alternate avatar :-|
  Alternate

  Тука виждам изключително финансови инвеститори и яко навръзване на какъвто принцип се намери!

  Отделно за голяма част от информацията не се знае откъде са я взели и доколко е актуална!

  "Булленд инвестмънтс" АДСИЦ - членове на борда му са бивши членове на управителни органи на "Еврохолд България" и "Синтетика"... най-логично е ако се познават и имат добра комуникация с мениджмънта да имат и по-добра преценка за инвестицията!

 • 10
  tambuktu avatar :-|
  Стефан Ангелов

  Добре де - хайде сега да дадем малко информация за Доверие. Явно има интерес към тях.
  Когато се ликвидираше ЕЛАРГ - ликвидаторът обяви очаквана ликвидационна цена над 2.40 лв. за акция, а Доверие си продадоха дела си (около 3 млн. акции) на 1.50 лв. Дали с това не се извърши умишлено източване на пенсионните фондове като Доверие продадоха на по-ниска цена и оставиха някой друг да обере печалбата от около 3 млн. лева. Вместо да влязат тези пари като доходност за пенсиите на осигурените хора, те отидоха в нечий джоб .... чии ли ...... ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.