"Eврохолд България" купува бизнеса на HDI в България и Украйна

Очаква се сделката за "ХДИ Застраховане" и HDI Strakhuvannya да бъде приключена до няколко месеца

Асен Христов коментира, че през тази и следващата година се надяват да придобият още дружества в Източна Европа
Асен Христов коментира, че през тази и следващата година се надяват да придобият още дружества в Източна Европа    ©  Юлия Лазарова
Асен Христов коментира, че през тази и следващата година се надяват да придобият още дружества в Източна Европа
Асен Христов коментира, че през тази и следващата година се надяват да придобият още дружества в Източна Европа    ©  Юлия Лазарова

Финансовата група "Еврохолд България" ще купи застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна, съобщиха от българското дружество. Договорите за придобиването на "ХДИ Застраховане" в България и на HDI Strakhuvannya вече са подписани. Цената по сделките засега не е ясна, като от "Еврохолд" обясниха, че не могат да я съобщят. Източници на "Капитал Daily" от застрахователния сектор коментираха, че най-вероятно цената не е била висока предвид желанието на германската компания да излезе от инвестициите си на малък пазар като България и от държава със сериозни политически проблеми като Украйна. Точната стойност на сделка при подобен тип компании не е само цената за покупко-продажба, а се включва и оценка на паричните средства и резервите, с които разполага закупуваната компания. Това е третият чужд застраховатл, който напуска българския пазар през последните две години. И в двата предишни случая - "Интерамерикан" и QBE, купувач бе групата "Еврохолд".

Придобиваните дружества

Сделката ще стане чрез подхолдинга "Евроинс иншурънс груп". Предвижда се след купуването ХДИ да се слее с "Евроинс", обясни Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България" и един от най-големите акционери в дружеството. Досегашният директор на българското "ХДИ Застраховане" Петър Аврамов ще бъде главен изпълнителен директор на "Евроинс България".

От "Еврохолд" уточняват, че премийният приход на двете компании е 13 млн. евро на българската компания, 16 млн. евро - на украинската. Данните са за 2013 г. Общата им печалба преди лихви и данъци е около 1 млн. евро също за 2013 г. Предвид резултатите на българското "ХДИ Застраховане" украинската компания вероятно се справя много по-добре като финансови резултати, дори и с аналогичен размер на премийния приход. Българското дружество има едва 404 хил. лв. печалба за 2013 г., т.е. малко над 200 хил. евро принос в общия финансов резултат на двете придобивани компании, т.е. за украинското печалбата трябва да е около 800 хил. евро. По данни на Комисията за финансов надзор от януари до края на ноември миналата година "ХДИ Застраховане" има 26.4 млн. лв. премии.

Христов коментира пред "Капитал Daily", че в Украйна извън източните райони гражданската война не се усеща директно освен като влияние върху икономиката. "Инфлацията е голяма, курсът на гривната също не е стабилен, но е като България през 90-те". Той отбеляза, че пазарът там е голям, а портфейлът на HDI Strakhuvannya е почти изцяло от застраховки извън превозните средства. Повечето от тях са на корпоративни клиенти, за разлика от българското дружество, което има повече продажби на индивидуални клиенти. При българското "ХДИ Застраховане" съотношението е 60% към 40% в полза на автомобилните полици.

Финансовата сметка

За деветмесечието на миналата година българската компания има 2.2 млн. лв. загуба. По думите на Христов това не означава, че при консолидирането й в "Еврохолд" за тази година холдингът ще има по-слаби резултати. Той каза, че през миналата година "ХДИ Застраховане" е излязла на загуба основно заради природните бедствия, иначе компанията е в стабилно финансово състояние. Христов смята, че тя би могла без проблем да излезе на печалба, след като се намалят високите административни разходи за офиси, наеми и пр.

Справка в КФН показва, че към края на септември германският застраховател има 16.2 млн. лв. активи като финансови инвестиции - над 9 млн. лв. инвестиции в ДЦК и 7.06 млн. лв. банкови депозити. Всичко това ще е част от активите на "Евроинс иншурънс груп".

Още планове

Преди окончателното придобиване сделките трябва да бъдат одобрени от регулаторите в Украйна и България – тези за финансов надзор и за защита на конкуренцията. Очаква се приключването им да бъде през второто тримесечие на тази година. От "Еврохолд" коментираха, че придобиването на "ХДИ България" и на HDI Strakhuvannya е изпълнение на стратегията им за експанзия на застрахователния пазар в региона на Централна и Източна Европа. Асен Христов допълни, че през тази и следващата година се надяват да придобият още бизнеси в Източна Европа от големи компании, които по думите му ще искат да излязат заради регулаторни причини. Скоро трябва да влязат в сила правилата на директивата Solvency II, които ще направят прекалено скъпо поддържането на малки поделения в държави, в които застраховането не е основен бизнес на съответната финансова група. Христов добави, че след като са получили разрешителното за дейност в Чехия и Словакия, през април предстои "Евроинс България" да открие там свои представителства. Това става чрез единния паспорт, според който лицензираният в една държава застраховател може да предлага услуги в целия ЕС. През 2013 година "Еврохолд" купи застрахователния бизнес в България на холандската Achmea – дружествата за животозастраховане и общо застраховане "Интерамерикан", като по информация от сектора цената беше символична. Няколко месеца по-късно българският холдинг купи бизнеса на застрахователя QBE в България и Румъния.

След като приключат последните сделки с Talanx, "Евроинс иншурънс груп" - застрахователният подхолгинг на "Еврохолд", ще работи в пет държави, а годишните му приходи от застраховки ще надминат 200 млн. евро, прогнозират от купувача.

Финансови показатели на придобивани и придобити (в хил. лв.)
 Общо премии Печалба/загуба
ДружествоI.-IX.2014I.-XII. 2013I.-IX.2014 I.-XII.2013
HDI Strakhuvannya n.a.31293n.a.1564,64
"ХДИ България"2197121971-2178404
"Евроинс иншурънс груп"216100312822n.a. 
"Евроинс България"58597118923-16756246