Депозитите от КТБ продължават да се връщат в банковата система
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Депозитите от КТБ продължават да се връщат в банковата система

Депозитите от КТБ продължават да се връщат в банковата система

През януари вложенията в сектора растат с 2.4% на годишна база, но кредитирането отново се свива

Мария Иванова
7516 прочитания

© Юлия Лазарова


В началото на годината намаляват както заемите за бизнеса, така и тези за домакинствата.

Домакинствата и бизнесът продължават да връщат депозити в банковата система и в началото на новата година. Това показват данните от паричната статистика на БНБ към края на януари 2015 г. Според тях през първия месец на годината общата стойност на депозитите на неправителствения сектор достига 58.95 млрд. лв. (70.9% от БВП), като се увеличава с 2.4% спрямо година по-рано.

Статистиката показва още, че въпреки нарастването на спестяванията в системата и надеждите на сектора за размразяването му кредитирането продължава да се свива. В началото на годината намаляват както заемите за бизнеса, така и тези за домакинствата. Обемът на проблемните кредити обаче се повишава. Публикуваните от БНБ данни са предварителни, като могат да бъдат ревизирани.

Обратно в системата

Изваждането на Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто лиценз БНБ отне на 6 ноември, от статистиката доведе до спад в обема на депозитите с над 5.3 млрд. лв. през ноември. След като Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) започна да изплаща гарантираните депозити на вложителите на КТБ в началото на декември, данните към края на годината показаха, че в основната си част тези средства се завръщат в банковата система. Така през декември депозитната база нарасна с близо 4.1 млрд. лв., а данните за януари показват, че в банките са влезли депозити за още 1.3 млрд. лв.

Традиционно основен двигател на ръста е сектор домакинства и НТООД (нетърговски организации, обслужващи домакинствата). За последния месец техните депозити са се увеличили със 723.9 млн. лв. (виж графиката) и в края на януари достигат 39.99 млрд. лв. (48.1% от БВП). За последната година обемът им се е увеличил с 4.3%. Вложенията на бизнеса в банковата система също нарастват, макар и със забавящи се темпове – през януари обемът им се е повишил с 262.5 млн. лв. при 361.3 млн. лв. през декември 2014 г. Така в края на месеца общият им обем е 15.61 млрд. лв. (18.8% от БВП), което е с 0.8% повече спрямо година по-рано. След три последователни месеца на понижения в началото на годината ръст е отчетен и при депозитите на финансовите предприятия (посредници, пенсионни фондове, застрахователни дружества). За първия месец на годината те са нараснали с 323.9 млн. лв. и са достигнали 3.35 млрд. лв. (4% от БВП). В сравнение с година по-рано обаче обемът им се е свил с 10.5%.

Все така замръзнало

На фона на връщащите се в банковата система депозити кредитите за бизнеса и домакинствата продължават да се свиват. Сравнението с отчетените преди година резултати показва намаляване в обемите на финансирането за неправителствения сектор с 8.4% до 49.909 млрд. лв. (60% от БВП). В съобщението си, съпътстващо публикуването на данните, от БНБ отбелязват, че влияние за този спад оказва изваждането на КТБ от паричната статистика от ноември 2014 г. "Без данните за КТБ за януари 2014 г. кредитите на неправителствения сектор нарастват с 0.3% на годишна база", посочват от централната банка. Дори и така обаче растежът е минимален, в контраст с очакванията на анализатори за постепенно активизиране на кредитирането през 2015 г.

За момента статистиката за първия месец на годината показва само лек ръст на потребителските кредити, чийто обем се увеличава с 36.6 млн. лв. (0.5%) през януари и достига 7.3 млрд. лв. Жилищните заеми за домакинствата обаче продължават да се свиват, като за последния месец понижението е с 33.05 млн. лв. (0.38%) до 8.7 млрд. лв. Финансирането за бизнеса също намалява в началото на годината – отчетеният спад спрямо декември е с 219 млн. лв. (1.02%) до 21.3 млрд. лв.

На този фон данните на БНБ показват и ново нарастване на проблемните заеми в банковите портфейли след отчетеното в края на миналата година свиване. За целите на паричната статистика централната банка следи обемите на т.нар. лоши и преструктурирани кредити – категория, в която се включват заемите, които са необслужвани (над 90 дни), определени като загуба (над 180 дни) и преструктурирани. В края на януари 2015 г. общият им обем остава по-нисък спрямо година по-рано, но сравнението с предходния месец сочи нарастване както при кредите за бизнеса (102.2 млн. лв.), така и при потребителските (1.7 млн. лв.) и жилищните (14.4 млн. лв.) заеми за домакинствата.

Движение на депозитите (в млн. лв.)
 ДомакинстваБизнесФинансови предприятия
*от статистиката е изключена КТБ, чийто лиценз беше отнет на 6 ноември 2014 г.
Източник: БНБ
юни-478.7-334.1-231.0
юли124.5230.014.7
август282.4732.013.2
септември193.0209.0129.0
октомври114.1120.7-196.9
ноември*-3753.5-1344.2-283.3
декември*3717.9361.3-6.5
януари*723.9262.5323.9
общ обем към края на януари* 2015 г.39.99 млрд. лв.15.61 млрд. лв.3.35 млрд. лв.

В началото на годината намаляват както заемите за бизнеса, така и тези за домакинствата.

Домакинствата и бизнесът продължават да връщат депозити в банковата система и в началото на новата година. Това показват данните от паричната статистика на БНБ към края на януари 2015 г. Според тях през първия месец на годината общата стойност на депозитите на неправителствения сектор достига 58.95 млрд. лв. (70.9% от БВП), като се увеличава с 2.4% спрямо година по-рано.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D


  Няма банкер, който да е щастлив от комбинацията от увеличаващи се депозити и свито кредитиране.
  Това топи печалбите на банките и първосигналното действие ще бъде драстично намаляване на лихвите по депозитите.

 • 2
  greenday avatar :-P
  greenday

  И какво излезе - вместо да се вдигне вноската на банките във Фонда за гарантиране на депозити, на практика им се наляха четири милиарда безлихвени пари по разплащателните сметки на гражданите, открити служебно, за изплащане на влоговете в КТБ? Убеден съм, че много малък процент от преведените гарантирани влогове са предоговорени на срочни депозити или са изтеглени в брой. Както стана ясно от медиите, в брой внасят и теглят шефове на "Банков надзор", а после - поставят под квестура банката, от където са теглили.

  А за да се случи всичко това, ние (а държавата би трябвало да сме ние, нали?) теглим заем, плащаме лихва, даваме заем на фонда, начисляваме му лихва, а чакаме евентуално да се осребрят активите на КТБ...

 • 3
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Не е добре това.

  При тази рестриктивна парична политика която получаваме от ЕЦБ, епизода с КТБ всъщност помогна на икономиката, защото генерира малко допълнително потребление което е изключително необходимо за икономиката.

  Сега с "нормализиране" на ситуазцията явно ще продължи дефлационната агония.

  Крайно време е да осъзнае българското общество че в страната има паричен проблем който задушава икономиката от 2008г, насам и който може да се реши категорично единствено с действия на цетралната банка.

  Не може да разчитаме на банкови кризи за да се генерира някакво търсене в икономиката.

 • 4
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Аз си продадох апартамента, колата и вилата и депозирах всичките си пари при Цека Ската.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.