Симон Фасдал от Saxo Bank: Инвеститорите ще се устремят към развиващите се пазари и акциите
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Симон Фасдал от Saxo Bank: Инвеститорите ще се устремят към развиващите се пазари и акциите

Симон Фасдал

Симон Фасдал от Saxo Bank: Инвеститорите ще се устремят към развиващите се пазари и акциите

В навечерието на втория Wealth Management Forum "Капитал" представя мнения на гост-лектори за това накъде вървят капиталовите пазари

Гергана Михайлова
7339 прочитания

Симон Фасдал

© Капитал Daily


Очаквам групови бягства от активи, които предлагат ниска доходност.

Ще имаме пазар на държавни ценни книжа с екстремално ниски доходности и това ще окаже натиск върху по-рисковите класове облигации, така че доходността при тях също се очаква да намалява.


Симон Фасдал е ръководител търговия с ценни книжа с фиксирана доходност в Saxo Bank. Има 17 години опит начело на екипи, отговарящи за търговията с активи с фиксирана доходност, в различни скандинавски банки. Експертизата му обхваща също форекс търговията и деривативните инструменти. Определя подхода си към пазара като опортюнистичен и търсещ адекватното възнаграждение за поемания риск.

Фасдал ще бъде сред лекторите на втория Wealth Management Forum, който "Капитал" организира на 12 март в "София хотел Балкан". Целта на събитието е да бъде полезен ориентир за това как да изберем подходящата за нас инвестиция и как най-ефективно да управляваме парите си.

Пред участниците в събитието той ще представи анализ за това как изменението в цената на петрола влияе върху възможностите за инвестиции в акции и ценни книжа. В навечерието на срещата си с инвеститорите от България експертът на Saxo Bank очертава ситуацията пред основните класове активи след мерките за количествени улеснения на централните банки, динамиките в цените на суровините и нестабилността на основните валути.

Програмите за ликвидност оказват натиск върху доходността за инвеститорите. Колко големи са пониженията, които се наблюдават при инвестиционните активи в Европа?

- Това е така. Програмите за количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължат да оказват натиск върху доходността особено на активите в периферните държави на еврозоната. Ние вече станахме свидетели на значително намаление на спредовете при европейските облигации, което облагодетелства държави като Испания, Италия и Португалия. Това означава, че кривите на доходността за повечето евроденоминирани страни са вече близо до екстремално ниски равнища. Очаквайте това да продължи и през цялата 2015 година, тъй като ефектите на количествените улеснения ще започнат да се усещат, но също така имайте предвид, че нивата няма накъде повече да слизат, например португалските 10-годишни облигации в момента се търгуват при доходност от близо 2%.

Какви са ефектите от този тренд и отразява ли се той на рисковите апетити на инвеститорите?

- Накрая ние ще имаме пазар на държавни ценни книжа с екстремално ниски доходности и това ще окаже натиск включително върху по-рисковите класове облигации, така че доходността при тях също се очаква да намалява. Ще ставаме свидетели на така нареченото групово бягство (crowding out), а именно, когато е останала твърде ниска доходност, инвеститорите ще се тълпят там, където все още има какво да получат. По отношение на възприятията за риска ще се стигне дотам, че ще има разминаване между доходността и риска, който поемат инвеститорите, например при европейските облигации с по-нисък рейтинг. При тях рисковата премия става твърде малка, което означава, че европейските корпоративни облигации ще започнат да предлагат по-малка стойност. Последствията от това ще са, че европейските акции ще са много по-предпочитан клас от европейските облигации, но също така облигациите от развиващите се пазари, които предлагат повече стойност, ще привличат инвеститорите.

Как тези промени се отразяват върху съотношението между инструментите с фиксиран доход, стоките и акциите, което обикновено се поддържа в един стандартен инвестиционен портфейл?

- За строго традиционния европейски инвестиционен портфейл случващото се отправя предизвикателство към процента европейски облигации в него, което ще се изостри в някакъв момент през 2015 г. Тогава инвеститорите ще трябва да се устремят към развиващите се пазари и акциите. Аз не се притеснявам от това, че действията на Фед ще предизвикат такъв ефект на нашествие към облигациите на развиващите се пазари, така че все още намирам стойност там, след като ниските цени на петрола оказват своето влияние върху глобалните инфлационни равнища.

Според вас кои са петте инвестиционни възможности, които са подценени от инвеститорите в момента?  

- Въпреки неотдавнашните покачвания аз съзирам стойност в европейските акции като цяло. Ниските цени на петрола, количествените улеснения и слабото евро имат потенциал да вдигнат европейските акции. На следващо място аз смятам, че някои корпоративни облигации в Латинска Америка имат стойност въпреки уязвимостта им от случващото се на пазара на суровини и най-вече на петрола. Като цяло доходностите в Латинска Америка в момента са повишени, особено когато се сравняват с тези в Европа или САЩ, а също и с липсата на инфлация в глобален мащаб. В този контекст вижте корпорациите със среден рейтинг в Бразилия или Мексико. На трето място, в Азия като регион ще станем свидетели на по-бърз растеж, подкрепен от ниските цени на петрола. Индия и Индонезия ще спечелят, а също и корпорациите, които имат бизнес там, което ще подхрани растежа и цените на активите.

Какво очаквате да се случва на валутните пазари през тази година в контекста на отвързването на швейцарския франк от еврото и обезценяването на някои валути, като руската рубла например?

- Смятам, че ще се случат две неща. Ако засилването в Европа се потвърди окончателно след всичките тези стимули, които се оказват, смятам, че ще видим силно евро в дългосрочен план. Но ако количествените улеснения проработят, вярвам, че първоначално еврото ще покаже слабост. Смятам също така, че по-добрите макроикономически фундаменти, подхранени от ниските цени на петрола, ще помогнат на някои от класическите валути на развиващите се пазари да се вдигнат по-късно през тази година спрямо долара. Рублата ще продължи да се търгува ниско, а доходността по руските облигации ще продължи да се издига до високи равнища. За да видим възход при рублата, ще е нужно да се прекрати украинският конфликт и да бъдат снети санкциите, като едновременно с това цената на петрола се закрепи около равнището от 70 долара за барел.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK