Приходите от ДДС изкараха бюджета на излишък

Първото полугодие се очертава добро за бюджета, което е важно за решението на ЕК за процедурата по свръхдефицит

Увеличеното потребление през декември е вдигнало постъпленията от ДДС, които се внасят през януари
Увеличеното потребление през декември е вдигнало постъпленията от ДДС, които се внасят през януари
Увеличеното потребление през декември е вдигнало постъпленията от ДДС, които се внасят през януари    ©  Надежда Чипева
Увеличеното потребление през декември е вдигнало постъпленията от ДДС, които се внасят през януари    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

101.7 млн. лв. е невъзстановеният ДДС към фирмите през януари.

По-високите постъпления от ДДС са изкарали бюджета на излишък през първия месец на годината за пръв път от 2009 г. насам. През януари той е 69.1 млн. лв. (0.1% от БВП), което е малко под прогнозата на финансовия министър Владислав Горанов, направена преди месец. Освен по-високата събираемост зад положителното салдо се крие и по-малкият размер на възстановения данъчен кредит по ДДС.

Това до голяма степен стана възможно и след като през декември министерството разплати значителна част от задълженията си към бизнеса, възползвайки се от актуализирания бюджет и по-високия дефицит в него. Така от декември насам невъзстановеният ДДС се движи около 100 млн. лв., при положение че обикновено се е движил около 400 млн. лв., а преди години и около 700 млн. лв.

С 400 млн. повече

Общо през януари постъпилите приходи и помощи по консолидирания бюджет, който включва освен републиканския и тези на висшите учебни заведения, БАН, съдебната система, осигурителната система и др., са 2.471 млрд. лв. Това е ръст с 400.7 млн. лв. спрямо година по-рано. През месеца приходите от данъци надхвърлят с 21% тези година по-рано и са общо 2.172 млрд. лв. Най-голям ръст има при косвените данъци, следвани от приходите от пенсионни и здравноосигурителни вноски.

От преки данъци през месеца са събрани 257 млн. лв., което е едва 5.8% от разчетите за годината. По-голям ръст има при приходите от корпоративни данъци, а спад - при тези от доходите на физическите лица. От финансовото министерството обясняват последното с промени, въведени от 2013 г., заради които част от данъците върху доходите, който е трябвало да се внесе през годината, е постъпил през януари 2014 г. Влияние вероятно оказва и липсата на отстъпка за ранно довнасяне на годишния данък върху доходите.

Потреблението движи ДДС

Приходите от косвени данъци са 1.344 млрд. лв., като от тях 975.3 млн. лв. са от ДДС. За година това е с 323.1 млн. лв. повече, основно поради по-високия размер на декларирания за внасяне ДДС през януари 2015 г. за декември 2014 г. и по-ниския размер на възстановения данъчен кредит. От ведомството на Горанов посочват, че причина за ръст на ДДС е по-високото потребление през месеца. При акцизите постъпленията са 352.4 млн. лв. и спрямо януари 2014 г. са нараснали с 3.3%.

Приходите от пенсионни и здравни вноски са 526.1 млн. лв., което е 7.9% от разчетените за годината. Съпоставено с предходната година приходите от осигурителни вноски нарастват номинално със 7.5%. Неданъчните приходи са за 263.7 млн. лв., а постъпленията от помощи от страната и чужбина (вкл. фондовете на ЕС) са 35.5 млн. лв., или 1.2% от годишния разчет.

Положителни прогнози

От министерството очакват към края на февруари да има малък дефицит от 130 млн. лв. (0.2% от БВП), който е значително по-нисък от този през миналата година. Обикновено март и април също са добри за изпълнението на бюджета, тъй като в края на тези месеци изтичат сроковете за плащане на данък печалба и този върху доходите на физическите лица.

Това най-вероятно ще задържи и бюджета на добра позиция към края на първото полугодие. На тази база Европейската комисия прави неформална оценка за състоянието на бюджета. Тя е важна, тъй като се ползва за основа взимане на решение дали страната да влезе в процедура за свръхдефицит. За тази година той е заложен на 3% и ако до средата на 2015 г. изпълнението се движи в разчетените рамки, България ще се размине само с препоръки, без да се стига до налагане на финансови санкции.

Горанов: Таксите по новия външен дълг ще са 17 пъти по-ниски от платените при Велчев

Комисионата, която България ще плати на четирите банки, с които през миналата седмица беше ратифициран договор за тегленето на държавен заем през следващите три години, ще е 17 пъти по-ниска от тази, която е платена при управлението на дълга от Милен Велчев като финансов министър (2002 и 2003 г., когато бяха заменени брейди облигациите - бел. ред). Това обяви Владислав Горанов в интервю пред К2. Той разясни, че "ако не използваме услугите на нашите консултанти, ние няма да платим нито стотинка". "България няма никакво обвързване с този международен договор, тоест тя не е задължена да плаща никаква такса, ако не направи емисия." Запитан каква е сумата на дълга, който ще бъде поет от правителството през следващите три години, министър Горанов отговори:  "Всяка сума между нула и осем милиарда евро."
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 1
  • + 7

  за 4-ти път в рамките на седем дни се печата една и съща информация :-) оценяваме приятните резултати, но е добре да веем байраци на по-късен етап :-)

  радостно е,че финансовият министър използва за мярка инструментите на Милен Велчев :-) нямаше да му е изгодно да ползва тези на Орешарски :-)

  Нередност?
 • 2
  naffoo avatar :-|
  naffoo
  • - 1
  • + 5

  Благодарение и на Фискалния Контрол, който се грижи да по-добри постъпления в бюджета! Има още много работа по осъвършенстването и събирането! Трябва да се спря пробойната при връщането на ДДС!

  Нередност?
Нов коментар