ЕЦБ започва печатането на пари на 9 март

Централната банка повиши прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне програмата си за изкупуване на държавни облигации в понеделник, 9 март, съобщи президентът на институцията Марио Драги. Решението да се започне количествено облекчаване – печатане на пари, по модела на централните банки в САЩ, Великобритания и Япония беше обявено в края на януари. Целта на тези мерки е да се стимулира икономическият растеж и да се повиши инфлацията, която се задържа на опасно ниски нива и създава опасност еврозоната да изпадне в дефлационна спирала.

"На 9 март ще стартираме покупките на деноминирани в евро ценни книжа от публичния сектор на вторичния облигационен пазар. Също така ще продължим покупките на обезпечени с активи ценни книжа от частния сектор, които започнахме през миналата година", заяви Драги след заседанието на управителния съвет на банката, на което беше решено лихвите да бъдат оставени на рекордно ниските си нива. ЕЦБ ще купува облигации за 60 млрд. евро месечно, като програмата ще продължи най-малко до септември 2016 г. Така общата сума, която ще бъде инжектирана във финансовия сектор на еврозоната, ще надхвърли 1.1 трлн. евро.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • - 13
  • + 6

  С наливането на 1 трлн евро разликата между ЕС и околните държави ще се увеличи още, с което ще се увеличи и имиграционния натиск, както и опасността някоя слабо развита държава да започне да напада държави-членки.
  Ама възложете го на мене това печатане, с някой договор за подизпълнител съм готов да се нагърбя с тази работа. Ако трябва денонощно ще печатам, щом е за благото на ЕС :-)

  Нередност?
 • 2
  ruark avatar :-|
  ruark
  • - 3
  • + 21

  ефекта от печатането на пари е двупосочен.
  от една страна ЕЦБ изкупува директно държ. облигации и така финансира държавите от ЕУ, тоест води монетарна политика.
  от друга страна държавите от ЕУ ще забавят необходимите икономически реформи, които са необходими за повишаване на конкурентноспособността в глобален аспект.......
  ЕЦБ прави това облекчаване в момента незаконно, понеже тя няма право да финансира държавите от ЕУ и е създадена като уж независима институция по модела на Бундесбанк. Но франция и италия натискат с всички сили, понеже са свръх задлъжнели.
  Ефекта би бил ако ЕЦБ финансира и по този начин облекчи страните от ЕУ, но само срещу прокарване на реформи и икономии в държавния апарат на страните за подобряване на икономиките им. Тъй като доста държави от западна европа са създали стотици закони свързани със социалните им политики и досега спасяваха банки и затова се задлъжня сериозно.
  ЕЦБ изкупува част от облигациите на държавите за да им спести и доста лихви по външен дълг, и от там да могът да се финансират занапред евтино на ниски лихви, тъй като ЕЦБ им дава по този начин гръб и риска от фалит на оттделни дръжави се намалява драстично. след време обаче тя трябва да ги продаде, за да не може да се превърне в лоша банка и да постави под въпрос еврото. Печатането на пари си има и своята цена, като загуба на доверие в еврото ако се прекалява с това начинание и спомагане на по нататъшното задлъжняване на държавите.
  мисля че с тази стъпка ЕЦБ би облекчила силно задлъжнялите държави, но сам по себе си еврото си остава една недодялана валута и би трябвало да се създаде механизъм, който да позволява на такива държави като гърция и португалия намиращи се в сегашната ситуация да могът да напускат еврото и да се връщат към техните валути ако не изпълняват критериите на еврозоната. така еврото ще остане за държавите, които могът да си го позволят. парадоксалното е че франсетата го създадоха за да обуздаят силната германска марка, силна като валута а не скъпа, и силната германска икономика, тоест да и намалят конкурентноспособността й спрямо тяхната. Но сметката се оказа друга, немците ги прецакаха с ниските си продукционни разходи и големият дял на техните фирми на световните пазари, както и с тяхната система на умението да правят търговски излишъци, които се пораждат също не само от разликата износ внос но и от икономии в оттделните области......... друга тема.
  ЕЦБ не може да ликвидира ей така тези облигации тъй като след време държавите свикват на тази порочна система и след време пак са изправени пред този проблем.
  да не се забравя инфлацията като фактор. наводняването на финансовите пазари от това печатане на пари води до спекулиране в голям стил и води до поскъпване на всички суровини и продукти. Това явление което го наблюдаваме през посл. години предизвиква обедняване на народа.....
  ............................................................
  тъй като моделът на спестяване създаден от немците не доведе до желания ефект, и евтините пари не съживиха икономиките на ЕУ държавите, сега и руските санкции, нито пък създадането на евробондове оства тази стъпка като резервен вариант. Всъщност тя е по малкото зло от еу бондовете тъй като заемите при тях биха станали колективни и се наблюдава прехвърляне на дългове от едни на др. държави, тоест дълговете биха станали колективни......... ЕЦБ би трябвало да изкупи дълг на базата на големината съотношена с големината на дяловото участие на централните банки на ЕУ държавите в нея.. за да има някакво съответствие. тоет по този начин тя не би трябвало да изкупува повече френски дълг от колкото италиански или немски........
  ЕЪБ прави с тази стъпка и услуги на св. банкови играчи по света като им изкупува от част облигациите на ЕУ държавите и така им налива ликвидност за по нататъшни спекулации, както го прави ФЕД до момента. Може би целта е съшо и еврото да поевтинее спрямо др. валути но това би било само временно побеже ЕЦБ ще завърти омагьосаният кръг и ще предаде топката на япония, китай и тнт. докато някой ден стане една световна хипер инфлация заради оскъдността на някои суровини и отвратително огромното количество на пари витаещо на световните финансови пазари.
  Другият аспект о тази стъпка е загубата от ик. санкции наложени от ЕУ за русия и обратно. Само че от тях губят предприемачите, а ЕЦБ налива пари в банките и институциите притежаващи облигации от ЕУ държави а не директно в реалната икономика. по нататък ако колелото се завърти посока реална икономика би било добре, тй като концерните би се финансирали и инвестирали както и отдделните държави инвестиращи свежи марио драги пари в инфрастр. образование и тнт......

  Нередност?
 • 8
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 3
  • + 10

  Очаквана стъпка, следване на политиката и подхода на Федералния резерв, но разположена разсрочено във времето. Монетарните стъпки (печатане на пари, "количествени облекчения" и пр.) несъпроводени със сериозни структурни реформи и промени, вкл. на подходи, контрол и регулации, както и необходимостта им от прецизното им синхронизиране във времето провокират голяма резервираност в мен по отношение на устойчиви положителни резултати в краткосрочен и дългосрочен аспект.
  Аз съм приятно изненадан от ефекта на мерките на Федералния резерв досега, който надхвърли очакванията ми, откровено казано, но изобщо не споделям и големият оптимизъм за оздравяването и прокламирания устойчив растеж на американската икономика, но това е мое мнение...При всички положения президентът Обама и икономическият му екип, както и Фед, се представиха несравнимо по-добре в сравнение с тези преди тях, и то в една наистина много усложнена обстановка!
  В крайна сметка появата на големи количества "нови" реални пари на пазарите (но тук има една "уловка", ако се проследи реалния им път до крайния потребител) логично става за сметка на ... обезценяването на съществуващите най-общо казано, но това далеч не е ново явление, просто количеството е впечатляващото.
  Нали знаем, че парите са единственото нещо на този свят, чието качество се определя от ... количеството им:)

  Пустите му пари:)

  (за мен интересно място и връзка към бъдещата монетарна политика на ЕС има например и политиката към офшорните сметки и авоари, доколкото излязоха изчисления на експерти, че там се крият суми от порядъка на 30-35 до 60-70 трилона долара!?! По принцип те не се дискутират много или изобщо от експерти и специалисти в публичното пространство, но само за момент опитайте да си представите за каква сума става въпрос и как тя потенциално може и се отразява върху евентуални монетарни политики и разчети, имайки предвид, че тези пари ... не се контрлоритат и регулират от нечия конкретна Централна банка или правителство!)

  Преди години, десетилетия, да кажем през първата четвърт на миналия век банковият сектор и финансовите услуги са заемали (не ми се проверява точно) мисля около 1/4 - около 28% от общия брутен продукт, ако правилно си спомням.
  Сега има данни, че е над 50%, мисля към 2/3. Което очертава тенденциите за доминацията и тренда, и това става за сметка на "реалното производство"! И е повод за интересен размисъл, според мен.
  В Щатите след количествените облекчения се отчете, че общо взето най-заможните са компенсирали загубите си и са регистрирали нови по-големи богатства от периода преди кризата - Голямата Рецесия от 2008 година. Останалите далеч не могат да се похвалят със същото, разбира се...
  Да видим как ще се развият нешата в Европа.

  Нередност?
 • 9
  balyk avatar :-P
  batak
  • - 9
  • + 3

  Нашите чукчи за това ли толкова бързаха, като телета пред майка си за тези 16млд.
  По високи лихви --> по големи комисионни.....


  Нередност?
 • 10
  balyk avatar :-P
  batak
  • - 2
  • + 6

  Поне в едно се убедих, колкото и да падат в световен мащаб цените на суровини,енергоносители и чиста енергия в България дефлация ЦЪК-никога.Ако петролът е евтин, ще ни е скъп долара,ако доларът ни е евтин
  ще е нещо друго..това поне за пазара на бързообортни стоки де. Почти 80 % ( без да претендирам, че съм точен) от тях, са си европейско производство с европейски суровини и въпреки всичко при нас само нагоре....ама то пък инъче как ще ги стигнем............ :)

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал