Европа ще расте по-бързо от САЩ, но Азия ще движи световния растеж

Ниските цени на петрола облагодетелстват най-вече развиващите се страни на изток

"Капитал" организира за втори път конференцията Wealth Management Forum 2015
"Капитал" организира за втори път конференцията Wealth Management Forum 2015
"Капитал" организира за втори път конференцията Wealth Management Forum 2015    ©  Велко Ангелов
"Капитал" организира за втори път конференцията Wealth Management Forum 2015    ©  Велко Ангелов
Инвестиране в западни компании, които обаче са активни и на възникващите пазари, препоръчват анализаторите от ЕЛАНА

Понижението на петролните цени и на курса на еврото спрямо долара, както и програмата на ЕЦБ за "количествени облекчения" се отразяват положително на европейската икономика. Тя ще расте и ще е по-предпочитано място за инвестиции от САЩ. Освен това държавите от Източна Азия ще спечелят от ниската цена на петрола, а производителките и износителите като Русия, Нигерия, Венецуела ще бъдат големите губещи. Това стана ясно от презентациите на Йоаким Хагман, старши инвестиционен специалист от Райфайзен кепитъл мениджмънт, и Симон Фасдал, ръководител Търговия с ценни книжа с фиксирана доходност в Saxo Bank, на конференцията Wealth Management Forum 2015, организирана от "Капитал". Европа ще е по-добре икономически от САЩ, но възникващите пазари ще надминат развитите пазари скоро, като най-добре за българските инвеститори е да инвестират в компании в развитите страни, които обаче имат тясна връзка с развиващите се пазари. Това беше препоръката на Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" от ЕЛАНА трейдинг, и Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" от ЕЛАНА фонд мениджмънт.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  yos2014 avatar :-|
  yos2014
  • - 2
  • + 4

  "Европа ще е по-добре икономически от САЩ, но възникващите пазари ще надминат развитите пазари скоро"

  Не знам дали дори е възможно с такъв брой думи да се кажат повече глупости!
  Как Европа ще е по-добре икономически от САЩ?? С продължаващото раздуване на разходи и социални политики? С увеличаваща се бюрокрация? С приемането на стотици хиляди неграмотни от Северна Африка и Близкия Изток? Дали авторът на тази глупост си е направил труда да хвърли един поглед на статистиките назад или за прогнозите за близкото бъдеще? Кога въобще Европа е била по-адекватна от САЩ (не само в икономическо отношение)? За съжаление Европа е олевяла до нива, от които едва ли има обратен път (а като гледам нито политици, нито мнозинството хора търсят такъв).

  А относно втората част от цитата - по какво точно развиващите се страни ще надминат развитите? По жизнен стандарт? Едва ли... По икономически растеж? Те и сега са с по-високи показатели...
  Въобще този т.нар. форум ми прилича повече на кръжок по бръщолевене от безработни "икономисти".

  Нередност?
 • 2
  daskal1 avatar :-P
  daskal1
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#1] от "yos2014":

  Формално са прави по въпроса за темповете на растеж. Пример: ако имаш един завод и построиш още един растежът е 100%; ако имаш 1000 завода и построиш 100 нови - само 10%. Естествено е в новите членове на ЕС да има условия за по-високи темпове, въпросът е в привличане на инвестиции с твърдо спазване на закона и редуциране на бюрократичните проблеми (при положение че е елиминирана и корупцията).

  Нередност?
Нов коментар