С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
21 3 апр 2015, 14:32, 11273 прочитания

Държавата срещу Цветан Василев

Изпълнителната, законодателната и съдебната власт се включиха в битката за опазване на останките от КТБ със спорни и хаотични действия

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Активността на институциите около казуса КТБ явно страда от някаква загадъчна цикличност. След като банката беше затворена на 20 юни 2014 г., последва дълго затишие от над четири месеца, за да й бъде отнет лицензът. А след като БНБ се задейства и гарантираните влогове бяха изплатени, последва нова четиримесечна пауза, преди държавата да се включи на обороти.

Този път действията на пръв поглед изглеждат координирани и мащабни, като в тях групово са включени изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Само в рамките на няколко седмици вече освободените квестори на КТБ вкараха близо 30 от провъзгласените от мажоритарния й акционер Цветан Василев за специални инвестиционни дружества в процедура по несъстоятелност, НАП запорира акции и дялове на още десетина (предимно около сделката за БТК), депутатите задействаха специални правомощия за прокуратурата да се меси в сделки, а Върховният административен съд (ВАС) окончателно блокира обжалването на отнемането на лиценза от акционерите в банката и павира пътя й към несъстоятелността.


Първото впечатление обаче е доста измамно, тъй като активността изглежда хаотична. А прибързаността е доста опасна, тъй като създава правни абсурди и залага бомби от възможни искове в Страсбург, които може да се окажат много скъпи.

Изпълнителната НАП

Около седмица държавните институции бяха в ступор около мистериозната сделка, в която белгиецът с руски връзки Пиер Луврие обяви, че е купил за 1 евро от Цветан Василев БТК, военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", телевизионните мултиплекси и пийпълметричната "ГАРБ аудиенс рисърч". Изведнъж обаче машината на властта се задвижи, макар и с действия, които не просто са противоречиви, а и трудно могат да дадат смислен резултат.Към четвъртък НАП блокира акции в три от обектите на едноевровата сделка - БТК, "Дунарит" и НУРТС, а основанието е бъдещи данъчни задължения на собствениците на тези дружества. В повечето случаи формулировката вървеше така: "във връзка с предполагаемо публично вземане от (тук следва малко сума) е наложен запор". Уникалното в картина идва от това, че само в един случай се споменава изразът данъчна ревизия, а в останалите не е ясно на какво основание данъчните твърдят, че търсят суми.

В акцията изглежда, че е важна целта, а не средството. Например при БТК (най-големият телеком с приходи от 800 млн. лв.) предполагаемото вземане от собственика й е за 500 хил. лв., но запорът е върху 100% от акциите й. Възможното данъчно задължение на "Кен трейд" от 77 хил. лв. е употребено два пъти - за запор на микроскопичен дял от капитала на НУРТС, но със същата претенция са блокирани и почти половината от акциите на ТЦ-ИМЕ (ключово дружество на Василев с активи, доколкото може да се вярва на баланса, за почти 900 млн. лв).
Най-абсурден е запорът на "Дунарит". В случая за собственика "Кемира" дори не е посочено основание, нито пък предполагаем размер. Пише единствено - във връзка с очаквани публични задължения…

Дейността на данъчните се разгръща и към други активи на Цветан Василев. Заради предполагаемо негово задължение от 2 млн. лв. са запорирани и 100% от дяловете му в "Бромак" и "Фина Ц". Единствената спомената данъчна ревизия е при "Бромак финанс", където очакваното публично задължение е 300 хил. лв. Затова пък запорът върху "Сана Спейс хотел Хисария" е без никакво основание (за втори път е използвана дефиницията "очаквани публични задължения", като дори не е посочен броят акции, които се блокират.

Всички тези движения на данъчните по никакъв начин не спират сделката с Луврие. Първо, той твърди, че вече е купил. А дори и да не е, собствеността може да се смени при горното по веригата на собствеността дружество, което може да е и в чужди юрисдикции и да не е данъчно задължено в България.

И ако активността на НАП все пак може и да стигне до откриване на някакви задължения за данъци, то при друг държавен орган - Комисията за защита на конкуренцията, машината ще работи на празни обороти. Антимонополният регулатор също обяви, че се захваща с проверка на сделката с Луврие. Тук заноконарушение вероятно има, защото не е поискано разрешение от комисията преди сделката. Но пък ефектът ще е кръгла нула. Причината е, че глобата е 10% от оборота на купувача, а такъв няма, защото това е новорегистрирано дружество в Люксембург.

Законодателната специализация


Депутатите също дадоха своята лепта в прокламираната от премиера Бойко Борисов битка за опазването на активите на КТБ. С подозрително единодушие (вероятно под страх да не би, ако някой се противопостави, да изглежда като защитник на Василев) те първо приеха специални промени в Закона за банковата несъстоятелност, с което вкараха временни синдици с разширени правомощия в банката. А после в комисия се обединиха и около специални правомощия на главния прокурор да спира по своя преценка в изключителни случаи търговски сделки за 48 часа без съдебна санкция. В петък управляващите забавиха тази си идея, но приеха на първо четене промените в ГПК, които също разрешават прокурорска намеса в частни сделки.

И двете решения са спорни най-малкото защото се предприемат без реално обсъждане и с конкретна цел. Юристи, с които "Капитал" разговаря, разкритикуваха промените за несъстоятелността като противоречащи на принципа на правовата държава (защото са ретроактивни), недообмислени и трудно приложими в практиката. Например правото на синдика да иска от съда да се връща имущество с "произход от банката" независимо в чии ръце се е озовало ще изисква солидна аргументация да се защити в съда, при положение че то е стигнало до трети, четвърти или n-ти притежател.

По отношение на прокуратурата пък опасенията са, че се открехват врати за злоупотреба без гаранции и без контрол. "Притеснението е, че за да се справим с КТБ, ние въвеждаме една процедура, която в дългосрочен план не знаем какви ще й бъдат последствията. При едно отговорно отношение те може да функционират добре, от друга страна, в нея няма заложени достатъчно институционални гаранции срещу злоупотреба", коментира политологът Даниел Смилов пред БНР.

Всъщност мислената власт на главния прокурор не е много ясно и с какво би помогнала в конкретния казус. Например сделката между Цветан Василев и LIC33 за прехвърлянето на активите реално се случва в Люксембург, като прехвърлянето е между регистрирани там или в други юрисдикции компании. Не е ясно как такава сделка, вписана в чужди Търговски регистри и често офшорни дестинации, може да бъде осуетена с промени в българските Накзателнопроцесуален и Гражданскопроцесуален кодекс.

Съдебната каша


Ускорителят на елементарни решения по казуса КТБ не подмина и ВАС. Специално оглавеният от председателя на институцията Георги Колев петчленен състав окончателно бетонира решението на БНБ за отнемането на лиценза на банката заради отрицателния й капитал, като отказа да гледа жалбите на акционерите по същество. Така магистратите безрезервно потвърдиха спорното решение на тричленния състав от януари, че собствениците на банката и бившите й ръководители нямат правно основание да атакуват действията на БНБ.

Решението, облечено в сложни препратки към международна съдебна практика, води до абсурдна ситуация, в която реално от поставянето на банка под специален надзор решенията и мерките на регулатора стават необжалваеми. Причината е, че адресат на надзорните действията на БНБ е самата банка и те могат да бъдат оспорвани само от представляващите я, но това са назначените от същата тази БНБ квестори, които логично са зависими от избралия ги орган. В този дух беше и особеното мнение на единия от съдиите в тричленния състав - Соня Янкулова, според която, макар и поставянето под специален надзор да е станало по искане на управляващите КТБ, към датата на отнемане на лиценза квесторите я управляват против волята им и тази на акционерите. "Те не са изразили съгласие тези органи да ги представляват и по отношение на преценката да се оспори ли актът на централната банка за отнемане на лиценза. Когато си дал съгласие да ти се прелее кръв, не значи автоматично, че си дал съгласие и да ти се ампутират двата крака", пише цветисто съдия Янкулова.

Теоретично това решение на ВАС е удар и по всички български банки, тъй като техните инвеститори в акции, облигации или други инструменти губят правна сигурност. Така при равни други условия за банките цената на финансирането чрез капиталовите пазари се вдига, като това би се усетило особено силно при такива с по-нисък рейтинг и съответно има по-голям риск БНБ да ги постави под специален надзор.

А в конкретния казус акционерите и един от бившите изпълнителни директори на КТБ настояха, че държавата погазва не само имуществените им права, но и човешките им права, защитени с международни конвенции. С тези аргументи и допълнително въоръжени с всякакви други спорни действия на държавата те биха могли да заведат дело срещу България, което според юристи има големи шансове да доведе до осъдителна присъда и нови разходи за данъкоплатеца. След скъпоструващата пирамида КТБ.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Зденек Турек: Българската икономика получи своя справедлив дял от глобализацията Зденек Турек: Българската икономика получи своя справедлив дял от глобализацията

Банките са готови за Brexit, смята главният изпълнителен директор на европейското звено на Citibank

19 юли 2019, 1807 прочитания

Groupama удвоява позиции в застраховането с придобиване на бившия "Сожелайф" Groupama удвоява позиции в застраховането с придобиване на бившия "Сожелайф"

След като купи бизнеса на SG в България, OTP Group очаквано прехвърли застрахователя на стратегическия си партньор

11 юли 2019, 2606 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Инвеститорско "Доверие" в Токуда банк

Бившият приватизационен фонд е поискал от БНБ разрешение да придобие кредитната институция

Фандъкова forever

Дори кметът на София да остане на власт, ГЕРБ ще има проблем с мнозинството в общинския съвет

Дунав не ни вълнува

България не се възползва от реката и регионите там са сред най-бедните в цяла Европа

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Арх. Стефка Георгиева и елегантният брутализъм

Виена се запознава с наследството на една изключителна българска архитектка. Ние също.

Бързи, смели, бременни

За остарелите представи и новите проучвания, които доказват ползите от физическата активност и по време на беременността