КФН може да блокира пакетната продажба на борсата и депозитара
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КФН може да блокира пакетната продажба на борсата и депозитара

"Може обосновано да се предположи, че едновременната приватизация на двете институции би представлявала известен риск за стабилността на капиталовия пазар в България," пише в позиция до агенцията Владимир Савов (вдясно), зам.-председател на КФН

КФН може да блокира пакетната продажба на борсата и депозитара

Регулаторът вижда риск в приватизацията на регистъра на ценните книжа. Разделянето на двете свързани инситуции ще изгони кандидатите

Весела Николаева
6559 прочитания

"Може обосновано да се предположи, че едновременната приватизация на двете институции би представлявала известен риск за стабилността на капиталовия пазар в България," пише в позиция до агенцията Владимир Савов (вдясно), зам.-председател на КФН

© Надежда Чипева


Комисията за финансов надзор смята, че има рискове Централният депозитар да се приватизира заедно с Българската фондова борса. Това става ясно от становище на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов, поискано от Агенцията за приватизация по повод продажбата в пакет на двете институции, с което "Капитал Daily" разполага. От двете ведомства не коментираха писмото.

Становището на регулатора за риска от продажба на депозитара, ако се приеме безрезервно от Агенцията за приватизация, ще попречи на успешна сделка за оператора на борсовия пазар. Причината е, че двете институции са неразривно свързани (виж мненията) и предлагането само на едната ще изгони желаещите. В разговори на управляващите и потенциалните купувачи - европейски борсови оператори, пакетирането е било поставено като задължително условие, казват представители на изпълнителната власт.

Надзор срещу надзор

Засега волята на държавата не изглежда прекършена, но не е и напълно ясна. В плана за приватизация е записана само борсата, защото се чакаше становището на КФН. "Очакваме в близките дни надзорният съвет на агенцията да вземе решение относно депозитара. Те трябва да решат дали ще се приватизира", казаха от ведомството, без да коментират получили ли са позиция на КФН.

Вариантите са два - да се пренебрегне позицията на регулатора и да се задвижи пакетната продажба или приватизацията на депозитара да не се започва. Това обаче обрича и сделката за БФБ.

Третият опит за продажба на мажоритарния дял в борсата всъщност започна преди няколко седмици, като в края на март агенцията обяви конкурс за оценител на дружеството. От АП тогава казаха, че изчакват становището на КФН за депозитара и тогава ще обявят процедура и за него, но че продажбата ще е в пакет, т.е. един инвеститор да купи и двете, за да ги развие.

При БФБ държавата е собственик на малко над 50% от капитала, а в Централния депозитар Министерството на финансите държи 43.7% от капитала, а борсата - 6.61%.

<#text>

Притесненият регулатор

В писмената си позиция Владимир Савов изразява на няколко места притесненията си от оттеглянето на държавата от депозитара. Въпреки това не изказва категорично не. Оставя полуотворена вратата - в случай че институцията бъде купена от европейски инвеститор с добра репутация и опит. А всъщност обявените от агенцията критерии са точно за международен голям оператор. Разликата е, че той може да е и американски.

Според писмото на зам.-председателя "може обосновано да се предположи, че едновременната приватизация на двете институции би представлявала известен риск за стабилността на капиталовия пазар в България". Савов отбелязва, че ЦД е единствената институция, която има пълна информация за акционерите в дружества с безналични акции — и публични, и непублични. Той изразява безпокойство, че "приватизацията на държавния дял в депозитарната институция би могла да доведе до нестабилност в дружеството и несигурност за съхранението и използването на информацията, която се съдържа в регистрите му, включително и до опити за търговия, манипулация или загуба на информацията". Според него с държавно участие в собствеността инвеститорите ще имат гаранция за "ангажираността на държавата в тази сфера". Савов отбелязва и рисковете, ако Централният депозитар бъде приватизиран от купувач без опит или репутация и няма гаранции, че контролът може да бъде придобит от лица, регистрирани в офшорни зони.

Аргументите звучат странно. Първо, в процедурата ще има критерии към инвеститорите. И, второ, европейският опит показва, че повечето депозитари в ЕС са частни - с акционери пазарните участници, инвеститори, фондове, банки, и само малка част все още са държавни (виж карето).

Сито за големи

Декларираното дотук от Агенцията за приватизация е, че ще следва изработените преди години критерии за инвеститор в БФБ и депозитара. Планът предвижда да си останат високите критерии от предишните процедури за продажба — поне 2 млрд. евро средномесечен общ оборот от пазар на акции и/или общо 2 млн. броя средномесечни деривативни контракти, изчислявано за последните две години. Това означава, че бъдещият купувач ще трябва да е голям пазарен оператор, със сигурност по-голям от БФБ, и със сигурност трябва да има история.

На тази ранна фаза кандидатите не са преброени. Последно през миналата година (по време на кабинета "Орешарски") на срещи с представители на германската Deutsche Boerse европейският гигант е заявил, че продължава да се интересува от покупка в България, но задължително борсата в комплект с депозитара. Това е логично, тъй като германската борса вече познава местния пазар, защото от години тук се ползва търговската й платформа Xetra.

През годините като потенциален стратегически инвеститор в БФБ бяха споменавани още Виенската фондова борса, Лондонската фондова борса и дори Варшавската. Въпреки заявения интерес от страна на последната тя няма шанс за участие в приватизацията, тъй като е държавно контролирана, а това не се допуска в процедурата. Без депозитара обаче интересът лесно може да се сведе до нула.

Частно мнозинство в ЕС

В ЕС много от депозитарите са частна собственост - основно на участниците на пазара или на големи международни инвеститори и борси. Преди няколко години борсите и депозитарите в трите балтийски републики бяха придобити и вече са собственост на обединението Nasdaq OMX, което е частна собственост. Справка в европейската асоциация на депозитарните институции показва, че само в три страни депозитарите са 100% държавна собственост - Сърбия, Малта и Кипър, в Хърватия тя е 62.3%, a в Босна и Херцеговина - 75%, по данни от 2013 г. След тях по държавно участие се нарежда българският депозитар. В Полша контролът реално също е в правителството - собствеността в депозитара е разпределена по 33.3% между фондовата борса, която е държавна, Министерството на финансите и централната банка. В две страни има значителна собственост и на централните банки - 53.3% в Унгария и 50% в Люксембург. Всички останали депозитари са пълна собственост на фондовите борси, на пазарните участници, на големи международни групи и фондове или е разпределена между тях.

Пет мнения, пет поддръжници на пакета

Зададохме въпроса трябва ли БФБ и Централният депозитар да се продават заедно на представители на капиталовия пазар. Отговорите са дадени, без участниците да са запознати с позицията на КФН.Ангел Рабаджийски, "Карол"

Продажбата трябва да е в пакет, защото и търговията е в пакет. Без сетълмент няма търговия и без търговия няма сетълмент. За фондовата борса се търси стратегически инвеститор и е нормално той да иска и услугата по сетълмент. Още повече че БФБ е акционер в Централния депозитар и това е вид контрол. За клиринга — липсата на подобна система до някаква степен спира развитието на пазара. Възможно е бъдещият купувач да направи клиринг и именно затова не трябва борса и депозитар да се продават отделно. Пакетната продажба ще доведе именно до това - да се създаде клиринг, да се предлагат нови инструменти за търговия.

Радослава Масларска, председател на СД на "Елана трейдинг"

С въвеждането на XETRA Българската фондова борса достигна едно високо технологично ниво. Проблем остава липсата на клиринг, а той зависи от Централен депозитар. В последните 10 години капиталовият пазар и в частност Централен депозитар не е попадал в приоритетите на управляващите и в неговото развитие не беше инвестирано достатъчно. Въвеждането на клиринг е важно за улесняване на достъпа на чуждестранните инвеститори до нашия фондов пазар. Важно е за въвеждането на маржин търговия, къси продажби, договори за разлика. Категорично смятам, че БФБ - София, трябва да бъде приватизирана заедно с Централен депозитар. Чуждестранните инвеститори биха търсили пакетна сделка, за да може технологичното развитието на пазара да е в техните ръце. Продажбата на борсата без Централен депозитар е немислима или би се реализирала на много ниска цена. Ако държавата иска да запази регистъра при себе си, тя може да го прехвърли от Централен депозитар другаде. С разработката на новата система Централен депозитар направи това възможно. Например регистърът на държавните ценни книжа е в БНБ.

Стоян Николов, управител на "Първа ФБК"

Разбира се, че трябва да се приватизират заедно. По простата причина, че от оперативно- функционална гледна точка системите ще са по-ефективни с един собственик. Второ, добавянето на Централния депозитар в пакет ще направи предложението за продажба по-атрактивно. И трето, мажоритарната собственост на депозитара е на БФБ и който контролира борсата, има контрол и върху депозитара.

Тихомир Каунджиев, инвестиционен консултант, "Бета корп"

Има смисъл да се продават заедно. Трябва да се държи на приватизацията, сега като държавна структура Централният депозитар може би работи неефективно. Информационната му система е свързана с тази на БФБ и ако аз съм купувач, бих предпочел да ги закупя заедно. Въпреки че някои чужди оператори си имат клирингови къщи и може Централният депозитар да не им трябва, а да си използват техните системи.

Владислав Панев, председател на борда на "Скай управление на активи":

За мен най-важното е Централният депозитар да се свърже с Clearstream, така че достъпът на международните инвеститори до нашия пазар да стане по-лесен и евтин. Ако това ще се получи по-бързо, в случай че приватизираме БФБ и ЦД в пакет, естествено, че подкрепям. Трябва обаче да има гаранции, че в процедурата ще бъдат допуснати участници с необходимия опит, а не такива от типа на приватизаторите на БТК или "Булгартабак". Другото важно е да се разбие законово укрепеният монопол на Централния депозитар, който задължава редица компании и фондове да ползват задължително неговите услуги. Което в крайна сметка води до неконкурентоспособност на българската финансова индустрия. Дали да се приватизират двете в пакет - пак е важно как точно ще стане и какви ангажименти ще поеме купувачът. Борсата има бъдеще, ако привлече бързо развиващите се български компании, както вече се случи например със "Спиди", очаква се и "Сирма груп". Ако остане просто място, където най-лесно се източват пенсионни фондове, ползите са съмнителни.

Комисията за финансов надзор смята, че има рискове Централният депозитар да се приватизира заедно с Българската фондова борса. Това става ясно от становище на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов, поискано от Агенцията за приватизация по повод продажбата в пакет на двете институции, с което "Капитал Daily" разполага. От двете ведомства не коментираха писмото.

Становището на регулатора за риска от продажба на депозитара, ако се приеме безрезервно от Агенцията за приватизация, ще попречи на успешна сделка за оператора на борсовия пазар. Причината е, че двете институции са неразривно свързани (виж мненията) и предлагането само на едната ще изгони желаещите. В разговори на управляващите и потенциалните купувачи - европейски борсови оператори, пакетирането е било поставено като задължително условие, казват представители на изпълнителната власт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 7
  fbr45306322 avatar :-(
  MyTwoCents

  [quote#0:"Радослава Масларска"] Въвеждането на клиринг е важно за улесняване на достъпа на чуждестранните инвеститори до нашия фондов пазар. Важно е за въвеждането на маржин търговия, къси продажби, договори за разлика. [/quote]

  И ще настане една спекула... от която ще изгърмят сериозните инвеститори и само ще привлечем тия с пари на принципа удряй и бягай.

 • 8
  NikolaK avatar :-|
  Nikola Kalchev

  Бъдете внимателни - Глобал Маркетс отново работят под името Karоll !

 • 10
  hha06635339 avatar :-|
  Бойко Тодоров

  Съгласен съм с вас. Колко още хора трябва да измамят? Пазете се, ако не искате и вас да опарят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK