ING предвижда паритет между долара и еврото още в средата на годината

През последните две тримесечия компанията е давала най-точни прогнози за развитието на валутните пазари

Скорошният спад в цената на долара не е повод ивеститорите да се оттеглят от щатската валута, пише Bloomberg. Доларът е отстъпил с 3.6% спрямо еврото, след като миналия месец достигна 12-годишен връх. Отслабването се дължи основно на спекулациите, че Федералният резерв ще отложи повишението на лихвите отчасти защото силният долар вреди на икономическия растеж в САЩ.

Преекспониране

Тези опасения обаче се преекспонирани според анализаторите на ING Group, които през последните две тримесечия са давали най-точни прогнози за развитието на валутните пазари според класацията на Bloomberg. "Пазарът в момента се позиционира за много разтеглен цикъл на затягане на паричната политика. Ние не сме съгласни с това и смятаме, че това е просто корекция, която дава чудесна възможност за покупки", изтъква Питър Крпата, форекс стратег в ING.

Дори със скорошното поевтиняване доларът остава на значително по-силно позиции спрямо всички останали големи валути в сравнение с нивата от средата на 2014 г. Това се дължи от съчетанието между очакванията за затягане на политиката на Фед, които привличат капиталови потоци към САЩ, и увеличаването на стимулите от останалите големи централни банки, най-вече в еврозоната и Япония.

ING очаква, че Фед ще повиши лихвите още тази година въпреки регистрираното отслабване на пазара на труда и изразените от централната банка опасения, че силният долар вреди на растежа. ING изтъква, че това прави купуването на долари най-добрата инвестиция на валутните пазари. Базираната в Амстердам банка беше сред първите, които излязоха с прогноза, че между еврото и долара ще бъде постигнат паритет, което не се е случвало от 13 години.

Икономически ефект

"Не е задължително силният долар да промени икономическите перспективи на САЩ", отбелязва Крпата. Той изтъква, че износът отговаря само за 14% от БВП на САЩ, което е най-ниското ниво на десетте най-големи икономики в света. За сравнение, от експорта зависят 30% от икономиката на Канада, в Германия този дял достига 46%, а в Белгия и Холандия – над 80%.

Според ING доларът ще продължи да поскъпва, като към средата на годината достигне паритет с единната валута, а за края на годината се прогнозира курс от 95 цента за едно евро. Основен фактор за това е и безпрецедентната програма за печатане на пари на Европейската централна банка, чийто ефект върху инвеститорите се увеличава от негативните лихвени нива, които стават все по-често срещани в региона. Анализаторите от Credit Suisse също очакват поскъпването да продължи, макар и с по-бавни темпове, а колегите им от Saxo Bank изтъкват, че след девет месеца на ръст инерцията на долара е започнала да отслабва.