Петър Андронов: Лихвите по кредитите ще продължат да падат, по депозитите вече са на дъното

Председателят на Асоциацията на банките в България пред "Капитал"

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Петър Андронов е главен изпълнителен директор на СИБанк и регионален мениджър за България на белгийската KBC Group. От 2008 година е член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България, а на 3 април тази година бе избран да оглави браншовата организация. Освен в частния банков сектор Андронов има опит в регулаторните институции. Бил е главен директор в управление "Банков надзор" на Българската народна банка (БНБ) в периода 2002 - 2007 година, а преди това и в други подразделения на централната банка. Членувал е Европейския банков комитет и Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия, както и в Банковия надзорен комитет към Европейската централна банка.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  lumina avatar :-|
  Тя

  Има един урок, който трябва да научите от Цецо по въпроса за отношенията ви (на банките) с вложителите и той е: баланс на взаимната изгода така, че и двете страни да са доволни - всеки според положението си. Въпреки че формално банката е задължена на своите депозанти, практически тя се намира в по-силна позиция и изгодата е винаги много повече в нейното поле/джоб. В такава ситуация по-силният е хубаво да прави реверанс към по-слабия по такъв начин, че хем да не компрометира своя интерес, хем обаче да създаде у отсрещната страна усещането за справедлива размяна. Ето това нещо вие не го можете - нямате фината настройка на добри търговци, а сте едни лихвари-дървари, които просто гледате да одерете колкото се може повече от колкото се може повече хора, по най-грубия възможен начин, след като ви е паднало. При Цецо се танцуваше елегантно, а при вас бизнесът прилича на немско порно - просто постъпателно движение навън-навътре. Между другото, на всички трябва да им е ясно, че системата на Цецо е била проектирана така, че да работи и да се самозахранва, само че това е изисквало определено технологично време за затваряне на веригата, което именно беше преждевременно осуетено. Ако властимащите бяха проявили далновидност и не бяха изхвърлили бебето с водата, централната част от тази система (банката) заедно с парите на вложителите щеше да съществува и да продължава да генерира стойност, вместо да бъде превърната в черна дупка, в която се анихилираха безвъзвратно както собствената й стойност, така и нейният потенциал, така и още незнайно колко и какви други производни стойности. Когато в стъкларски магазин влязат едни хора с чукове, които в желанието си да овладеят магазина, вземат, че го изпотрошат и така го съсипят, катастрофата не е настъпила поради чупливостта на стъклото, господа!

 • 8
  ariella avatar :-?
  ariella

  С този спад на депозитните лихви в състояние на тотален бардак в който се намират финансите на държавата,българските банки съдебната власт , здравеопазването ...... всичко ще се отрази скоро отрезвяващо на мнозина самозвани банкови експерти,химици,директори,мениджъри и шефове на Асоциации.

  Икономическият срив с банков фалит проговори на всички световни кредитни агенции които изявиха желание да си бършат **** с извинение с вашата хартия която гръмко Горанов емитира.
  Нещо повече ,обявиха всички ,че дори и за това не стават бг облигациите ключовата дума е ДЪЛГОСРОчНО !
  В такъв момент Г-ДА БАНКЕРИ тръбите ,че сваляте лихви ,биете се в гърдите с Българ ..Булгар ,а е дошъл момента на отрезвение за вас .
  На инвеститорите започнат да им идва в много вашата простотия и некадърност а им идват и падежите ;-)
  В същото време в хилядите ви клонове в които не стъпва жив човешки крак кредит лихвата Ви не пада под реалните 17 % на годишна база.
  В такава ситуация да вуи се чуди чове на кого да вярва на очите сиили на волеизявленията на маститият Българският банков мениджмънт .Ояден,неграмотен,неквалифициран селски персонал дошъл в столицата за да прави кариера по роднинска линия .
  :-)

 • 9
  tet avatar :-|
  tet

  Човекът е резонен. Освен професионалист е и премерен в изказ и поведение.
  Докато той беше директор в Банков надзор БНБ доста добре се справяше в надзорния ресор.

 • 10
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Това е истината за проблема: "Лихвите през 2015 година са съществено по-ниски от тези през 2007 година. Растежа при кредитните портфейли почти го няма, а през 2007 година беше 70%. Тоест условията на банките сами по себе си не са достатъчна предпоставка за кредитен растеж." С други думи казано проблема е в рестриктивната парична политика.

  Накрая обаче се казва нешо което не се вързва по никакъв начин с горното. " Единствено трябва усещането за стабилност да се затвърди и задълбочи още известно време. Ако това се случи, аз съм оптимист, че икономиката ще ускори растежа си."

  Да не би до 2008г. държавата да беше супер стабилна и от 2009г. изведнъж да сме станали супер нестабилни и съответно вече 6 години да сме в криза. Любимата на всички "стабилност" освен че не обяснява кризата в България не обяснява и по никакъв начин и защо във всички останали страни в еврозоната започна по едно също време същата тази криза. Никой до сега не се намери да обясни как тази прословута "стабилност" изчезна изведнъж от толкова много държави.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход