Новият брой:
Служебната президентска република

Петър Андронов: Лихвите по кредитите ще продължат да падат, по депозитите вече са на дъното

Председателят на Асоциацията на банките в България пред "Капитал"

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Петър Андронов е главен изпълнителен директор на СИБанк и регионален мениджър за България на белгийската KBC Group. От 2008 година е член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България, а на 3 април тази година бе избран да оглави браншовата организация. Освен в частния банков сектор Андронов има опит в регулаторните институции. Бил е главен директор в управление "Банков надзор" на Българската народна банка (БНБ) в периода 2002 - 2007 година, а преди това и в други подразделения на централната банка. Членувал е Европейския банков комитет и Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия, както и в Банковия надзорен комитет към Европейската централна банка.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  lumina avatar :-|
  Тя
  • - 4
  • + 13

  Има един урок, който трябва да научите от Цецо по въпроса за отношенията ви (на банките) с вложителите и той е: баланс на взаимната изгода така, че и двете страни да са доволни - всеки според положението си. Въпреки че формално банката е задължена на своите депозанти, практически тя се намира в по-силна позиция и изгодата е винаги много повече в нейното поле/джоб. В такава ситуация по-силният е хубаво да прави реверанс към по-слабия по такъв начин, че хем да не компрометира своя интерес, хем обаче да създаде у отсрещната страна усещането за справедлива размяна. Ето това нещо вие не го можете - нямате фината настройка на добри търговци, а сте едни лихвари-дървари, които просто гледате да одерете колкото се може повече от колкото се може повече хора, по най-грубия възможен начин, след като ви е паднало. При Цецо се танцуваше елегантно, а при вас бизнесът прилича на немско порно - просто постъпателно движение навън-навътре. Между другото, на всички трябва да им е ясно, че системата на Цецо е била проектирана така, че да работи и да се самозахранва, само че това е изисквало определено технологично време за затваряне на веригата, което именно беше преждевременно осуетено. Ако властимащите бяха проявили далновидност и не бяха изхвърлили бебето с водата, централната част от тази система (банката) заедно с парите на вложителите щеше да съществува и да продължава да генерира стойност, вместо да бъде превърната в черна дупка, в която се анихилираха безвъзвратно както собствената й стойност, така и нейният потенциал, така и още незнайно колко и какви други производни стойности. Когато в стъкларски магазин влязат едни хора с чукове, които в желанието си да овладеят магазина, вземат, че го изпотрошат и така го съсипят, катастрофата не е настъпила поради чупливостта на стъклото, господа!

  Нередност?
 • 8
  ariella avatar :-?
  ariella
  • - 4
  • + 9

  С този спад на депозитните лихви в състояние на тотален бардак в който се намират финансите на държавата,българските банки съдебната власт , здравеопазването ...... всичко ще се отрази скоро отрезвяващо на мнозина самозвани банкови експерти,химици,директори,мениджъри и шефове на Асоциации.

  Икономическият срив с банков фалит проговори на всички световни кредитни агенции които изявиха желание да си бършат **** с извинение с вашата хартия която гръмко Горанов емитира.
  Нещо повече ,обявиха всички ,че дори и за това не стават бг облигациите ключовата дума е ДЪЛГОСРОчНО !
  В такъв момент Г-ДА БАНКЕРИ тръбите ,че сваляте лихви ,биете се в гърдите с Българ ..Булгар ,а е дошъл момента на отрезвение за вас .
  На инвеститорите започнат да им идва в много вашата простотия и некадърност а им идват и падежите ;-)
  В същото време в хилядите ви клонове в които не стъпва жив човешки крак кредит лихвата Ви не пада под реалните 17 % на годишна база.
  В такава ситуация да вуи се чуди чове на кого да вярва на очите сиили на волеизявленията на маститият Българският банков мениджмънт .Ояден,неграмотен,неквалифициран селски персонал дошъл в столицата за да прави кариера по роднинска линия .
  :-)

  Нередност?
 • 9
  tet avatar :-|
  tet
  • - 1
  • + 5

  Човекът е резонен. Освен професионалист е и премерен в изказ и поведение.
  Докато той беше директор в Банков надзор БНБ доста добре се справяше в надзорния ресор.

  Нередност?
 • 10
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper
  • + 1

  Това е истината за проблема: "Лихвите през 2015 година са съществено по-ниски от тези през 2007 година. Растежа при кредитните портфейли почти го няма, а през 2007 година беше 70%. Тоест условията на банките сами по себе си не са достатъчна предпоставка за кредитен растеж." С други думи казано проблема е в рестриктивната парична политика.

  Накрая обаче се казва нешо което не се вързва по никакъв начин с горното. " Единствено трябва усещането за стабилност да се затвърди и задълбочи още известно време. Ако това се случи, аз съм оптимист, че икономиката ще ускори растежа си."

  Да не би до 2008г. държавата да беше супер стабилна и от 2009г. изведнъж да сме станали супер нестабилни и съответно вече 6 години да сме в криза. Любимата на всички "стабилност" освен че не обяснява кризата в България не обяснява и по никакъв начин и защо във всички останали страни в еврозоната започна по едно също време същата тази криза. Никой до сега не се намери да обясни как тази прословута "стабилност" изчезна изведнъж от толкова много държави.

  Нередност?
Нов коментар