Капиталовите пазари в САЩ са подценени въпреки поскъпването
17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Капиталовите пазари в САЩ са подценени въпреки поскъпването

Капиталовите пазари в САЩ са подценени въпреки поскъпването

Печалбите на компаниите изостават от средните исторически нива на растеж

2013 прочитания

© SHAUN BEST


От финансовата криза досега акциите на Wall Street са увеличили стойността си със 17 трлн. долара, а печалбите на инвеститорите са нараснали 15 пъти. Дори и тези впечатляващи резултати обаче не са достатъчни според главния инвестиционен мениджър на Leuthold Group Дъг Рамзи. Неговите изчисления, цитирани от Bloomberg, показват, че печалбите на компаниите в индекса S&P 500 би трябвало да са с 32% по-високи на база на историческите нива на растеж.

Същото може да се каже и за акциите, чийто ръст след 2009 г. все още изостава с 8% спрямо историческия индекс на възвращаемостта слад 1925 г., изготвян от Ned Davis Research. Според различни анализатори това изоставане показва или фундаментални проблеми в икономиката, или колко още остава да расте пазарът при текущия цикъл.

Разочароващи резултати

Според по-скептични анализатори като Рамзи обратните изкупувания, чиято стойност достига 2 трлн. долара, в съчетание с рекордно ниските лихви би трябвало да са се отразили по-значително на корпоративните печалби. "При толкова положени усилия все още не сме на нивото, на което би трябвало да бъдем. Маржовете на печалба са впечатляващи, но реалният номинален ръст на база печалба за акция не чак толкова", отбелязва той.

По-оптимистична гледа точка дава Джеръми Сийгъл, финансист в Wharton School. "През март 2009 г. бяхме изпаднали в най-лошия мечи пазар от 75 години. Не може да се мисли, че след като пазарът се е покачил силно след такова дъно, той е задължително надценен и няма място за още растеж", заявява той.

Пространство за растеж

Въпреки силното поскъпване на акциите след 2009 г. възвращаемостта от акциите в S&P 500 чак сега се връщат към средните нива в исторически аспект. Рамзи обаче се притеснява, че печалбите на компаниите, които подхранват бичия пазар, са достигнали максимални нива твърде рано. От кризата насам печалбите на акция в индекса са се повишили от 6.86 долара до 102.31 долара. На база средния темп на растеж между 1937 до 2007 г. обаче Рамзи изчислява, че би трябвало да са на ниво от 134.56 долара. Според него трудно може да се достигне такава стойност, тъй като маржовете на печалба вече са на рекордни нива. "След всички маневри за намаляване на данъчната тежест, на броя акции и свиване на разходите все още не сме там, където трябва", изтъква той.

От своя страна Сийгъл заявява, че макар печалбите да не достигат потенциала си, няма данни, които да показват, че поскъпването на акциите ще спре. В момента компаниите в S&P 500 се търгуват на ниво от 20.7 пъти печалбите. Това е по-високо от средното ниво след 1937 г., но е по-ниско от 24.9 за периода след 1990 г. или 21.3 пъти след 1980 г.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK