Депозитите на домакинствата забавят темповете на нарастване

Спестяванията на бизнеса също се увеличават, а кредитирането остава замръзнало

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Продължаващ ръст на депозитите на бизнеса и домакинствата в банковата система, все така замръзнало кредитиране и минимален спад в обема на проблемните заеми. Такава е картината в банковата система към края на първото тримесечие на 2015 г., очертана от данните от паричната статистика на БНБ.

Към края на март общата стойност на депозитите на неправителствения сектор достига 58.93 млрд. лв. (70.6% от БВП), което е с 2.1% повече спрямо година по-рано. Темпът на нарастване се забавя леко спрямо отчетените през февруари 2.5%, но за разлика от отбелязания тогава спад сега спестяванията на бизнеса в банките отново нарастват. Така въпреки трайно спадащите лихви по депозитите както на фирмите, така и на домакинствата средствата в банките продължават да се увеличават, а очакванията на анализатори и банкери за постепенно съживяване на кредитната активност засега по-скоро не се оправдават. Ръстовете, където ги има, са минимални и следват месеци на колебания в едната или в другата посока без ясно очертаваща се тенденция, която да покаже размразяване в кредитирането. Измененията в обемите на проблемните заеми също са незначителни, като в някои от сегментите отново има лек ръст на фона на спадането през февруари. Данните на БНБ са предварителни и могат да бъдат ревизирани.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар