Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Лекo съдебнo обезкървяване

След изгубена битка с миноритарни акционери Инвестбанк беше принудена да намали капитала си с 9.6 млн. лв.

Съдебното решение е по иск от бивши управляващи в банката, които от години воюват с настоящия собственик Петя Славова
Съдебното решение е по иск от бивши управляващи в банката, които от години воюват с настоящия собственик Петя Славова
Съдебното решение е по иск от бивши управляващи в банката, които от години воюват с настоящия собственик Петя Славова    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Съдебното решение е по иск от бивши управляващи в банката, които от години воюват с настоящия собственик Петя Славова    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според банкери и анализатори настоящата 2015 г. ще мине под знака на трупане на защитни буфери. Причината е, че от началото на следващата година започва оценка на качеството на активите и стрес тест на целия сектор. И логично всички институции предпочитат да имат достатъчно собствен капитал, за да посрещнат евентуално принудително отписване на лоши кредити без нужда от външна подкрепа. На този фон решението да се намали капиталът на банка изглежда напълно нелогично.

Такова обаче все пак е принудена да вземе контролираната от Петя Славова Инвестбанк. Обратното изкупуване и обезсилването на 9.6 млн. акции не е плод на мениджърска самонадеяност или акционерна воля, а на съдебно постановление, с което се отменят решения, взети на общо събрание през 2010 г., сред които и увеличение на капитала. След дълга юридическа схватка с двама миноритарни акционери решението окончателно влезе в сила и Инвестбанк нямаше друг избор, освен да го изпълни. Въпреки това обаче от банката с близо 2 млрд. лв. активи не са притеснени - капиталовата адекватност ще остане далеч над изискваните по европейския регламент и според вътрешните анализи няма да има нужда от допълнителен капиталов ресурс. Това изглежда смело твърдение предвид факта, че последните отчети са заверени от одитора с квалифицирано мнение. За 2013 г. обяснението на KPMG (която заверяваше без забележки резултатите на обявената в несъстоятелност заради отрицателен капитал КТБ) е, че върху 187 млн. лв. просрочени с над 180 дни кредити са заделени едва 6.4 млн. лв. провизии, тъй като мениджмънтът ги приема за 100% възстановими. Все още не е наличен одитиран отчет за 2014 г., а според представените в БНБ данни отчетените обезценки през годината са за 11 млн. лв.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар